返回列表 回覆 發帖

好慘依家, 家破人亡

阿媽中風入左老人院, 醒返連我都唔認得(中風D腦血擠壞腦), 要靠插喉飲奶, 半身不遂.
我就患左精神病, 平時好怕出家同人交往, 雖然有食藥, 都怕聽到雜音有幻覺;
近排慘到僱主無可憐我, 連我都炒埋

年尾流流都唔知去邊度搵工??
馬蹓仔肚餓,餵下佢係幾有愛心既。
不過,餵得多變左係依賴,馬蹓仔唔識去搵食,餵係害佢多過幫佢。
所以。。。。有經驗既人會咁勸那些有愛心的人:

椰煞:講句唔好意思先,我講到離晒題...
Jennifer 發表於 2012/1/3 15:05

而且是一帖比一帖柒!
我俾過機會你,等你唔好表現得對聖經一無所知,做教徒做到咁柒...sorry,係你自己放棄保住自己面子嘅機會: ...

你 們 要 謹 慎 、 免 得 有 人 迷 惑 你 們

Jennifer 發表於 2012/1/3 15:02

拿,穌哥都叫你要謹慎呀!
椰煞:講句唔好意思先,我講到離晒題...總之你多多保重啦
愛心賤沽?原來愛心有價,多謝你教精我wor...

我唔認同當有人同你分享佢生活上不如意事,大家講d正面同安慰說話,有幾「賤沽」左愛心;相反,如果有人要講幾句呢d說話都好似要左佢條命咁難,我實在好難想像此人如果自己有咩事,會點面對?

Jennifer 發表於 2012/1/3 14:38

一個人以為自己好慘,四周既人仲係咁話:係呀,你好慘呀,好可憐呀,
呢個人唔慘都變到慘哩。

依家好多女人以為自己好肥架,佢日日俾周圍好「有愛心」既人安慰佢:係呀,你真係肥左少少呀,我同情你呀!

係咪在幫人?大家咁話哩
我俾過機會你,等你唔好表現得對聖經一無所知,做教徒做到咁柒...sorry,係你自己放棄保住自己面子嘅機會:

馬 太 福 音
24:1                  耶 穌 出 了 聖 殿 、 正 走 的 時 候 、 門 徒 進 前 來 、 把 殿 宇 指 給 他 看 。
24:2                  耶 穌 對 他 們 說 、 你 們 不 是 看 見 這 殿 宇 麼 . 我 實 在 告 訴 你 們 、 將 來 在 這 裡 、 沒 有 一 塊 石 頭 留 在 石 頭 上 不 被 拆 毀 了 。
24:3                  耶 穌 在 橄 欖 山 上 坐 著 、 門 徒 暗 暗 的 來 說 、 請 告 訴 我 們 、 甚 麼 時 候 有 這 些 事 . 你 降 臨 和 世 界 的 末 了 、 有 甚 麼 預 兆 呢 。
24:4                  耶 穌 回 答 說 、 你 們 要 謹 慎 、 免 得 有 人 迷 惑 你 們 。
24:5                  因 為 將 來 有 好 些 人 冒 我 的 名 來 、 說 、 我 是 基 督 、 並 且 要 迷 惑 許 多 人 。
24:6                  你 們 也 要 聽 見 打 仗 和 打 仗 的 風 聲 、 總 不 要 驚 慌 . 因 為 這 些 事 是 必 須 有 的 . 只 是 末 期 還 沒 有 到 。
24:7                  民 要 攻 打 民 、 國 要 攻 打 國 . 多 處 必 有 饑 荒 、 地 震 。
24:8                  這 都 是 災 難 的 起 頭 。 〔 災 難 原 文 作 生 產 之 難 〕
24:9                  那 時 、 人 要 把 你 們 陷 在 患 難 裡 、 也 要 殺 害 你 們 . 你 們 又 要 為 我 的 名 、 被 萬 民 恨 惡 。
24:10        那 時 、 必 有 許 多 人 跌 倒 、 也 要 彼 此 陷 害 、 彼 此 恨 惡 。
24:11        且 有 好 些 假 先 知 起 來 、 迷 惑 多 人 。
24:12        只 因 不 法 的 事 增 多 、 許 多 人 的 愛 心 、 纔 漸 漸 冷 淡 了 。
24:13        惟 有 忍 耐 到 底 的 、 必 然 得 救 。

我諗你嘅意思係現今世代好多人濫用別人愛心,目的只係騙財,所以人情願俾少d愛心...呢個係「末世」現象之一,聖經都有講(邊章邊節?自己搵啦...)

Jennifer 發表於 2012/1/3 14:38

係咩,有咁既章節咩?
唔覺有囉,你搵到有就通知一聲。

我諗你嘅意思係現今世代好多人濫用別人愛心,目的只係騙財,所以人情願俾少d愛心...呢個係「末世」現象之一,聖經都有講(邊章邊節?自己搵啦...) 但係,我唔認同當有人同你分享佢生活上不如意事,大家講d正面同安慰說話,有幾「賤沽」左愛心;相反,如果有人要講幾句呢d說話都好似要左佢條命咁難,我實在好難想像此人如果自己有咩事,會點面對?

仲有,電視劇嗰d跳樓情節,勸人嗰個猛激想跳嗰個「跳吖,做乜唔跳呀?跳啦?」,個d唔係正路做法,只係戲劇效果。所以,係咪會幫唔到人,「弄巧反拙」,大家咁話啦...
我要知人間險惡,呢個forum已經見過,都要多謝你一句添
Jennifer 發表於 2012/1/3 14:07

有愛心係好, 都要經常提高警覺架.
愛心賤沽, 幫不到人時, 弄巧反拙咋.
我要知人間險惡,呢個forum已經見過,都要多謝你一句添
,咁我應該慶幸現實世界當中身邊並無好似你的人存在。

Jennifer 發表於 2012/1/3 12:25

也許這也是你的「不幸」都未定唶.
無人多提點你人間險惡呀。
椰煞,2012年先岩岩開始,做乜咁快諗死?

BBC咁同你講野,你應該感激佢,因為佢睇得起你夠硬淨,唔會俾佢一兩句風涼話打擊到,所以你千祈唔好令佢 (同埋真正向你表達過關心嘅朋友)失望呀!

BBC:如果你真心講反話黎激勵椰煞,咁你確係過火左;如果你係真心,但係唔係講「反話」,咁我應該慶幸現實世界當中身邊並無好似你的人存在。
我希望死左之後可以見得返阿媽, 我要感謝阿媽...
離開天主椰教噩夢
回復 40# Dalvm

我搵過人幫家喇, 找工都係靠自己
我覺得BEEBEE係心理唔平衡或者細個比人遺棄果類
椰煞 發表於 2011/12/25 11:05

是呢, 椰煞 ,你想找甚麼類型的工作?
我或許能幫你找找。
椰煞 發表於 2011/12/25 11:05

咁我咪仲慘過你?
你係咪應行埋一邊?
beebee連盧旺達死幾百萬人都可以哈哈大笑啦,椰煞你咪理佢啦。

積極生活,活得比佢好,到時佢求你比口飯佢 ...
抽刀斷水 發表於 2011/12/14 10:51

積極生活,活得比佢好,

佢識咁諗先算哩!
係咁諗都唔錯架, 我咪仲拿手過精神科臨床醫生?
beebee連盧旺達死幾百萬人都可以哈哈大笑啦,椰煞你咪理佢啦。

積極生活,活得比佢好,到時佢求你比口飯佢 ...

唔記得我有無哈哈過
即使有, 都係笑你無知, 太天真唶。
高級模式 | 發新話題
換一個