返回列表 回覆 發帖

好慘依家, 家破人亡

阿媽中風入左老人院, 醒返連我都唔認得(中風D腦血擠壞腦), 要靠插喉飲奶, 半身不遂.
我就患左精神病, 平時好怕出家同人交往, 雖然有食藥, 都怕聽到雜音有幻覺;
近排慘到僱主無可憐我, 連我都炒埋

年尾流流都唔知去邊度搵工??
有無搵社工幫手呀?

社會福利署:http://www.swd.gov.hk/
熱線:        2343 2255
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
年尾流流都唔知去邊度搵工??

椰煞 發表於 2011/12/7 10:56

你個個壇都貼, 個個壇都係到呻慘, 更係無時間搵工哩.
有無搵社工幫手呀?

社會福利署:
熱線:        2343 2255
抽刀斷水 發表於 2011/12/7 11:05

我日日都有上JOBSDB搵工
葵沖醫院有個醫務社工一個月探我一次,但系你知政府吳會幫人搵工,除非系D傷殘人士
唉,我以前都話有教會D朋友商量下,依家搵個人頃下計都無
我見過兩分工但系都唔適合自己,年尾流流吳知點算
咁都好D,必要時可以有綜緩應急。
因為我少朋友, 情感上太依賴阿媽, 阿媽系朋友, 有咩都同阿媽頃
依家無左阿媽同我頃計, 個人真系無晒依靠... ...
離開天主椰教噩夢
多D上黎同我地吹水丫。

如果可以的話,可以找庇護工場幫忙,他們的社工可以幫你搵工的,精神科都收架,你可以試下
庇護工場又可以認識一下朋友,又會有活動攪下,都幾好架!有些好的社工還會開解一下你聽你傾訴的
津貼雖然少,但總算係一條出路來的

詳請可以問你睇開0既醫生或醫務社工
你個個壇都貼, 個個壇都係到呻慘, 更係無時間搵工哩.
beebeechan 發表於 2011/12/7 11:46

好心你可唔可以比d同情心人地呀?
有精神病係真的很難搵工的,因為他們工作能力比正常人低一點
很多僱主又有有色眼鏡睇佢地,所以有此病的人比正常人更難搵工
唔慘都唔會呻啦!
你的腦部如果沒有神經性損傷的話,你要開始學習分辨哪些是幻覺和哪些是真實.
回復 10# dior13dior13

食左藥無幻覺, 但係有陰性病徵就係好孤僻, 怕見人, 怕有幻聽, 係怕去公開場合
回復 8# AmiHO

我會問下醫務社工
津貼雖然少,但總算係一條出路來的
AmiHO 發表於 2011/12/7 18:50

佢係第二個壇話
因為亞媽老人院費都要每月都要萬幾喎!
一份工無二萬幾一個月, 呢位亞哥好難唔慘
(相信無乜社工會係呢方面幫到佢)
bbc跟得仲贴过嗰社工喔!
bbc跟得仲贴过嗰社工喔!
ali 發表於 2011/12/9 12:58

人地家破人亡,好「慘」丫嘛!

呢位好慘既亞哥就有一份每月萬幾既工佢唔肯做勒:
就係全職照顧中左風既亞媽, 咁每月已經省回老人院洗費萬幾.

佢話好慘唶,
我未至無腦.
回復  dior13dior13

食左藥無幻覺, 但係有陰性病徵就係好孤僻, 怕見人, 怕有幻聽, 係怕去公開場合 ...
椰煞 發表於 2011/12/8 22:54

不如直接話埋, 怕返工
回復  dior13dior13
食左藥無幻覺, 但係有陰性病徵就係好孤僻, 怕見人, 怕有幻聽, 係怕去公開場合 ...
椰煞 發表於 2011/12/8 22:54

可能你已經精神分裂過一次,克服他,在會造成時間感流失和意識扭曲的密閉的空間內,你就不容易和一般人一樣出現精神上的壓迫不安與困擾.
回復 18# dior13dior13

其實食左藥已經好左, 但係思覺失調病人都係社交困難或者孤僻, 我就係因為甘比老闆炒左,
衣家搵工都係搵D唔駛甘social既工

4歲童侍癱母殘父 -17℃下穿破褲拖鞋

【明報專訊】在中國東北-17℃的嚴寒中,4歲女童孫悅要照顧癱瘓的媽媽和殘疾的爸爸,她的「喜羊羊」褲子從中間破裂,腳上只有一對媽媽穿過的膠拖鞋,圓圓的小臉上總是沾上煤灰,因為她要出去搬煤、透爐、煮飯,煮出麵糊或米粥,配上鹹菜餵媽媽吃。

據中國廣播網和中央電視台報道,在離哈爾濱100多公里的八家子屯,孫悅一家三口住在一間100多呎的土屋內,由木板和泥土砌成,仍然四面透風,在當地,最低氣溫可以達到-30℃。這間土屋的門就是一塊木板,僅用的一個窗用塑料布封上,部分牆體已經脫落,只能用煙盒紙裱糊起來,其中一幅牆上貼着孫悅學習漢語拼音的圖畫。廚房中的兩袋薯仔,就是全家人整個冬天全部蔬菜,一部舊電視和手電筒是僅有的電器,屋內沒有桌椅、沒有衣櫃,父母親長期躺在牀上,僅有的被褥都是2人1988年結婚時買的。

煮飯洗衫小手拿不穩碗

媽媽詹娟早年冒着嚴寒到松花江中打魚,患上風濕和腦梗塞,癱瘓在牀,還欠下親戚7、8萬元的債務。46歲的爸爸孫躍民今年到哈爾濱打工時,意外被壓斷雙腿,包工頭只肯賠6萬元,他用這6萬元還了債,一家人一貧如洗。父母都不能勞動,家務重擔全壓在小孫悅身上,她在爸爸的指導下,學習透爐煮飯洗衫,並給父母餵水餵飯、倒屎倒尿,有時她小手拿不穩碗,倒瀉米粥,還會自責得大哭,孫躍民每見及此,也是一臉的淒苦與無奈。

一家人主要的口糧就是麵糊、米粥和鹹菜,詹娟也因無藥治療,只能吃中藥「偏方」黃瓜籽治療。孫躍民一度想將孩子送人,「給你找個好人家吧,別在這個家受罪了!」孫悅卻不願意,說:「我哪也不去,把我送人,誰養活你倆?」現時孫悅一見到陌生人就害怕,怕父母會將她「送人」。

怕陌生人恐父將她送人

孫悅事迹披露後,有熱心人捐出被褥、衣服和棉鞋,還給他們送去2噸煤炭過冬。黑龍江賓縣民政局表示,會向一家三口發放農村低保(綜援),每人每年可得到1320元。

http://hk.news.yahoo.com/4%E6%AD ... E%8B-211826794.html

相比之下, 請你不要濫用個「慘」字。
仲有能力支付每月過萬的老人院費, 我唔覺得你慘得去邊
高級模式 | 發新話題
換一個