返回列表 回覆 發帖

挪亞是怎樣帶...............上方舟的?

廢問得廢答嘛
beebeechan 發表於 2011/12/15 12:39

你應該說,聖經都是廢話,否則如果是真,為何不可以提出樓主所問的問題?
李天命叫你呢種膠論為:
訴諸民眾

中世紀時, 個個都話日繞地轉架, 伽里略講野與事實不符, 所以, 佢抵坐牢 ...
beebeechan 發表於 2011/12/16 00:09

而訴諸民眾的,就是你們天主教會
而訴諸民眾的,就是你們天主教會
大黃傻貓 發表於 2011/12/18 21:34

咁你係咪認同了天主教會是當今信徒人數最多的教會, 呢個事實先?
挪亞是怎樣帶北極熊,南極的企鵝,西方國家的火雞,中國的熊貓,澳洲的袋鼠上方舟的? ...
芝士蛋糕 發表於 2011/12/15 10:39

容易啦...."Magic.., Magic,...."有乜野係唔得架, 慘得過大把無腦基民會信, 算啦, 佢地傻架.....
容易啦...."Magic.., Magic,...."有乜野係唔得架, 慘得過大把無腦基民會信, 算啦, 佢地傻架..... ...
yuhim 發表於 2011/12/18 23:56

點解唔信呢?

有邊個基督徒是不信耶穌會第二次降臨, 審判罪惡世界, 到時世界便終結架?
有邊個基督徒不信加入教會是得救的方法?

方舟記述, 是要人信諾厄帶了幾多隻企鵝, 幾多隻北極熊, 點樣捉大猩猩上船嗎?
(無腦的你才會向這方面睇囉...算哩........傻架)
即是点都答唔出方舟記述, 挪亞是怎樣帶北極熊,南極的企鵝,西方國家的火雞,中國的熊貓,澳洲的袋鼠上方舟的? ...

(有邊個基督徒是不信耶穌會第二次降臨, 審判罪惡世界, 到時世界便終結架?
無腦的你才會向這方面睇囉...算哩........傻架)
咁你係咪認同了天主教會是當今信徒人數最多的教會, 呢個事實先?
beebeechan 發表於 2011/12/18 23:13

天主教會訴諸群眾,唔等於天主教會是當今信徒人數最多的教會,兩個是毫不相干的。請你弄清楚邏輯罷 - 辯論這麼久,你邏輯能力越來越低、就來低到同姦改老妖怪那樣啦
點解唔信呢?

有邊個基督徒是不信耶穌會第二次降臨, 審判罪惡世界, 到時世界便終結架?

方舟記述, 是要人信諾厄帶了幾多隻企鵝, 幾多隻北極熊, 點樣捉大猩猩上船嗎?
(無腦的你才會向這方面睇囉...算哩........傻架)
beebeechan 發表於 2011/12/19 04:13

方舟記述如果是真,回答諾厄如何帶企鵝、北極熊、袋鼠、大猩猩、大熊貓上去有咩困難?
而如果方舟記述是真,為何你不會相信諾厄帶了幾多隻企鵝, 幾多隻北極熊, 點樣捉大猩猩上船?相信方舟記述是真,為何相信諾厄帶了幾多隻企鵝, 幾多隻北極熊, 點樣捉大猩猩上船是傻?
如果相信諾厄帶了幾多隻企鵝, 幾多隻北極熊, 點樣捉大猩猩上船是傻,為何信耶穌會第二次降臨, 審判罪惡世界, 到時世界便終結唔係傻?
那麼你也只是在選擇你想信什麼、不想信什麼,而非按照所信既內容既真假去信對不對?
鷸蚌相爭故事係咪真,如果係真,請解釋點解鳥會講話,點解蚌會講話!點解鳥會明白蚌話!
鷸蚌相爭故事所教導的道理又係咪真呢?
古時有智慧的人懂用易明的故事來說理,點解天主唔可以用易明既故事來說理?
鷸蚌相爭故事係咪真,如果係真,請解釋點解鳥會講話,點解蚌會講話!點解鳥會明白蚌話!
鷸蚌相爭故事所教 ...
beebeechan 發表於 2011/12/19 16:33

換句話說,耶穌出生、死亡、復活、升天、再來、審判,都等於鷸蚌相爭故事,都是虛構對不對?
bbc 你今次自己搵自己笨,俾晒位貓姐入添...你一時又話人地唔信聖經,一時又話聖經只係「用故事來說理」,咁你邊句真先?
換句話說,耶穌出生、死亡、復活、升天、再來、審判,都等於鷸蚌相爭故事,都是虛構對不對? ...
大黃傻貓 發表於 2011/12/19 16:52

對於你唔信既人,
上邊既唔係通通都是虛構的嗎?
難道你是想認你之所以不信耶穌出生,死亡,復活,升天,再來,審判,不是因為這些不是真,只是你唔想信。係咪咁?
bbc 你今次自己搵自己笨,俾晒位貓姐入添...你一時又話人地唔信聖經,一時又話聖經只係「用故事來說理」, ...
Jennifer 發表於 2011/12/19 17:13

佢唔可以入人,只可以俾人入。
換句話說,耶穌出生、死亡、復活、升天、再來、審判,都等於鷸蚌相爭故事,都是虛構對不對? ...
大黃傻貓 發表於 2011/12/19 16:52

天主用個方舟故事告訴人:祂會再來,會來審判。。。。。我點知係咪真! 都未發生。
天主用個方舟故事告訴人:祂會再來,會來審判。。。。。我點知係咪真! 都未發生。 ...
beebeechan 發表於 2011/12/19 18:10

是否真唔需要等所謂預言發生,只要看聖經來歷既問題、聖經係點比人隨意修改編造,就知道聖經不可信。
是否真唔需要等所謂預言發生,只要看聖經來歷既問題、聖經係點比人隨意修改編造,就知道聖經不可信。 ...
大黃傻貓 發表於 2011/12/19 18:50

是否真唔需要等所謂預言發生,也可以看已應驗了的說話來判斷未落實的許諾是否可信既.

一個人講了十件事, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10
若 1, 2,4, 6, 7, 8, 9, 10 都是真;  3, 5 是否真, 我現在未知,
那我相信 (3), (5)也都會是真, 不會是太過份罷?

一般人對『信/不信』都係用咁既方式處理, 基督徒也不會例外.
聖經係點比人隨意修改編造,

大黃傻貓 發表於 2011/12/19 18:50

係呢....聖經係怎樣地比人隨意修改編造了架?
回复33#bbc

quote:"佢唔可以入人,只可以俾人入。"

你都常常被入啦!拿。。。系你俾位我咋。。。
回复33#bbc

quote:"佢唔可以入人,只可以俾人入。"

你都常常被入啦!拿。。。系你俾位我咋。。。 ...
ali 發表於 2011/12/20 01:03

你成日都俾我迫到搵窿捐架哩
鷸蚌相爭故事所教 ...
beebeechan 發表於 2011/12/19 16:33

又話聖經是真實的?点解搵個虛構的故事來回覆?
高級模式 | 發新話題
換一個