返回列表 回覆 發帖

基督教話人有罪性,但又有良知,前後矛盾???

基督教話人有罪性,但又有良知,前後矛盾???
甘有罪性定係有良知呢?? 定一半一半呢? 半正半邪? 非人非鬼? 半人半鬼?
道可道,非常道。名可名,非常名。
無人留言既???
lee句一點也不矛盾。如果矛盾,這個世界,人人就只會食人,唔會幫人
hoho20022222 發表於 2012/2/5 09:59

你好,請問可否解釋?
敢問邏輯若何,如何矛盾之有?
jimmychauck 發表於 2012/2/5 23:54

邏輯可以的話,當然沒有。我不是搵位入那種怪人。
"前後矛盾係 d 基基常見現象"
Guest from 112.120.22.x 發表於 2012/2/5 18:24

為可用太極? 太極不是道教的嗎?

你的說話像一貫道。

ps. 元天老母那個圖,就是太極圖,就是一貫道所信奉的那位。在他們的文字中,太極圖就是中文字 "母" 的前身。
你幾時先言歸正傳, 入正題
beebeechan 發表於 2012/2/6 09:14

箴15:28  義人的心、思量如何回答.惡人的口、吐出惡言。
你依然未入正題囉。
beebeechan 發表於 2012/2/6 14:42

入左囉。
邏輯可以的話,當然沒有。我不是搵位入那種怪人。
啤酒狂人 發表於 2012/2/6 09:03

正解:

邏輯可以的話,當然沒有矛盾。遊人的邏輯可以,所以沒有矛盾。他解得合理。

p.s 小學生邏輯解法,特為智障者解。
你自己都說自己的標題

是沒邏輯的,罪性良知亦沒矛盾,自打嘴巴,我就不用跟你討論了。 ...
jimmychauck 發表於 2012/2/6 20:52

你的邏輯是你明的。你是中學生,解釋給BB仔聽請用BB話。

在沒情理下罵人,是你不對。還清高,不跟人討論。

我一向是中立,我不明白,你視我為敵。果然: 主耶穌叫地上動武了。
回復  啤酒狂人

閣下之言行,實難見何中立性。
我回你之言論,亦未見敵視性。

我只問你邏輯若何。
你自 ...
jimmychauck 發表於 2012/2/7 22:31

你來此玩野科林又有何動機呢? 你長篇大論,要快既香港人係唔會睇既。
佢地未睇,之後講番佢地要講既野。

箴15:32 棄絕管教的、輕看自己的生命.聽從責備的、卻得智慧。
乜野叫: 「佢地未睇,之後講番佢地要講既野」????
無頭無尾。

beebeechan 發表於 2012/2/8 02:52

意即一個小孩一定要冬天食雪糕,亞媽同佢講食雪糕點唔好,會病。
但個小孩唔理。亞媽講左一個鐘,個小孩答: 甘,我可唔可以食雪糕?

左耳入右耳出,我地细個一定試過。

jimmy來此解經傳教要人回轉,也許是浪費時間
貼一句出黎無用架喎, 
最緊要係你懂不懂解。

我學識少呀, 唔知句箴言點解。
你解解哩。。好無? ...
beebeechan 發表於 2012/2/8 02:53

箴15:32 棄絕管教的、輕看自己的生命.聽從責備的、卻得智慧。

在耶教中,不是黑白,而是光明和黑暗。
信主的屬光明,不信主屬黑暗。
光明人,做光明事。屬黑暗者,做事不能見光。
耶教角度中,罪是不能見光的。要罪見光,有罪o個個人會恨光。
罪,是見光死的。因為o個個人會好痛,心痛。爆人大獲,爆o西D罪出來。
依D就叫『管教』,一個人被管教多次仲要犯罪,真係死得囉。
所以,輕看自己的生命。因為犯耶罪開心D,被人管教都唔理。
就如细路食雪糕,亞媽唔俾,越打越食,越食越開心。
個细路無救啦。

聽從責備的、卻得智慧。如果李嘉誠親自責備你做人既事,賺錢既事,你執到啦。因為你得到智慧。
如果相反,你唔聽,中指佢。你死得啦,天下無敵90後。
狂人的解經,真令途人發言,贈你一句,節省少少啦90後
Guest from 59.148.243.x 發表於 2012/2/8 10:12

說不定我是60後。你句 "節省少少啦90後" 去誰說教去?
怕係飲大左兩枝唶.
不過.......佢又真係抵鬧
beebeechan 發表於 2012/2/8 10:54

箴26:9 箴言在愚昧人的口中、好像荊棘刺入醉漢的手。
60後的身驅, 裝了一個90後腦袋: 幼稚?
beebeechan 發表於 2012/2/8 12:38

??????????
我無話我90後wor
「你死得啦,天下無敵90後。」90後指你,不是我。90後一向自負,u read news or not?
聖經咁大本, 你貼十年都貼未完囉.
beebeechan 發表於 2012/2/8 12:40

甘我貼摩門經啦。
你貼錢買難受都得!
beebeechan 發表於 2012/2/8 12:47

你幅相
數學家Andrew Wiles 用了不下一篇論文,才證明了費馬大定理的最後一小步,前綴的,為百年來數學先賢對費馬 ...

閣下以人的身份論人,屬人身攻擊及邏輯謬誤,在討論上於事無補。再者
閣下如何得知在下為九十後?
閣下如何確知在下為九十後?
閣下如何確知在下是否為九十後?
jimmychauck 發表於 2012/2/8 20:47

如果你不是,就不是說你。
如果你是,都不一定是說你。
高級模式 | 發新話題
換一個