返回列表 回覆 發帖

股市大跌

受到二流國家美帝廁按問題拖累,港股持續大跌已有.....(好似都跌左十幾日)

美帝一向靠借渡日,泡沫早已形成,今次爆煲實屬必然。

可恨的是環球股市素有跟隨美帝的習性,加上鷄金經理要變賣家當,

匯款回國應付贖回潮。亞洲各國既勤勞,又可愛的股民,都紛紛被這股沖擊波所泱及。

今天香港的上市公司中,優質公司着實不少,好像這兩天公布業積的中移動,

利潤增長二成多,而且公司未來的發展勢頭未見減退。

還有工商銀行,恒隆地產,港交所等等,利潤都呈現強勁雙位數字增長,

從基本因素出發,小弟認為有不少港股其實是扺買的,不過吾知下個禮拜會不會更抵買。
原帖由 kc 於 2007-8-17 09:57 發表
此借不同彼借,次按的問題(而不是政府舉債)才是今次股市調整的原因。

另見:《甚麼是股災》

我幾時有話過是政府舉債呢。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-8-16 22:45 發表
無基本因素的,都是一個大賭場。

b sir 成為汪洋裡的一條船了,祝早達彼岸。

驚都未驚過。
原帖由 沙文 於 2007-8-17 23:32 發表
係咯,b哥買到成個倉都係put, 笑到見牙唔見眼啦。而見買定call又係時候lu喎

市傳今日帶動恒指於低位回升千點的買家,都是口操普通話的大客,
點點跡象顯示,祖國可能又要來救港了。

美帝減貼現息半厘,都算好消息嘅。可恨貝南克的學者背景,令人擔心他會對市場脈搏反應遲鈍。
眼前杜指輕彈,但未算形成上升勢頭。我個人寧見杜指今晚大插水,迫到貝南克不減息不成才算好消息。

呢輪d淡友好惡架,買call分分鐘比人斬完頭才見升市,睇人驘算啦。

原帖由 Step.King 於 2007-8-17 23:34 發表
今日個市價錢趨向大眾化~
我估b叔你一定又吸納不少了,  出貨時記得通知聲 等我呢d小艇戶走定先

今日無眼睇,恒指插穿牛熊線時,剛跟太座去了買新梳化。
想趁未破產前,爭取多一點點人生樂趣。
原帖由 沙文 於 2007-8-18 00:01 發表
要在好消息之前行動才有用呀b哥

我有行動呀!我有行動呀!

我在“好消息之前”一個禮拜就出左手啦。
查看舊帖時發現了這個“股市大跌”主題,哦。原來是我貼的。

屈指一算,貼文至今才兩個多月。恒指由最低的一萬八升至今天的二萬八。回看自己及身邊友好,在這段時期的投資經歷,都可說是榮辱互見。有老友食正條水,狂炒大陸重磅股及其窩輪,身家暴漲了幾倍。但亦有人捉錯路,以為低位急升只是技術反彈,由二萬一千點開始沽出期指合約,並且一直堅持己見,認為短期又會出現大跌市,可惜時不予他,直至今天的損失,要以八位數字來計算。

至於自己呢,只能說有輸有驘,總算是大步跨過了難關。

這兩個多月來的股海見歷,足以在我的投資生涯中留下深刻印記。

原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-3 16:54 發表
起起伏伏,到頭來只是數字遊戲而已。

人生虛幻,一切榮華富貴,都彷如浮雲。

面對生死,人又豈能避得開、逃得過?

離教者之家是一個幫助迷惘的眾生重獲新生的組織,為社會公益不遺餘力。現急需善長仁翁慷慨捐輸,以維持必須營運 ...

你開條數出黎,再由活躍會員,夾份埋左張單咪得囉。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-3 20:19 發表

感謝 閣下支持!現時支出不是太多,數百元我每月食少五六餐lunch都暫時可以維到皮。

離教者之家將來的鴻圖大計,包括開設離教者培訓課程、聘請專家教授及輔導、購置中環向海會址、開辦中小學校網、拓展東南亞以至世界性 ...

攞去洗,吾夠出聲。
原帖由 oasis 於 2007-10-3 23:12 發表
以推廣認識宗教, 成立慈善團體, 募集經費, 如何?

哈!又有d諗頭喎。

回復 27# 的帖子

講到尾無非都係講錢姐,無問題。
這個主題本來就是“股市大跌”,正是跟錢有關的,
如今港股正處調整期,夠畺的話,明早開市就搬錢出來去買跌,
萬一真係跌上一萬幾千點,就買乜都得啦。
原帖由 沙文 於 2007-10-4 23:25 發表
每沽一張期指買番一張call做hedge啦。寧願嬴少喲呀B哥

我就諗住沽左合約後,叫阿抽水偉大一次,
去交易所門口做人肉炸彈,計你話好吾好呢?
原帖由 沙文 於 2007-10-4 23:59 發表
好。搞到停牌一天。第二日啲人見抽抽粉身碎骨,清理乾淨後冇事嘞,一開市裂口高開三萬點,咁就發達啦!您個對家

我又吾信呀!好似抽水咁重要人物,係交易所門口死左,
股市都吾跌十點八點贈下興,無理由嘅。
原來犯法架!我睬!!吐口水講過。

咁啦,改變一下計劃,抽水自己斬哂d手指出黎,
拎去交易所門口宣報戒賭,勸導世人以後不炒股票了。
咁都可以喇掛。

高級模式 | 發新話題
換一個