返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 劉天賜《基督解密》的blog

回覆  hellboy
  說實在地   真的要靠出書賺錢的話   有誰會選宗教這種冷門題材
誰不知道世界上信眾最多的宗教就是基教了   出這種書不指別想指望賣錢  
作者應該都有成為基徒攻擊箭靶的心理準備

Guest from 111.252.75.x 發表於 2012/4/20 20:22

你不認識出版界上有多少人是靠寫反基題材的書搵食耶?
隨便給你一個例子:

劉某那本不賣錢, 不等同無賣錢的反基書.
劉某見人賺錢也想來在華人市埸上有樣學樣?
回覆 18# Gauss

多謝Gauss兄指教  小弟也是最近才開始比較關心宗教這領域的東西   接觸地不多
感謝您提供那麼多相關書籍的書名   有時間小弟也去找找書  涉獵一下
回复bbc
quote:"教會發行聖經不在牟利"

教会申请做非牟利机构,所以账面做到唔赚钱咯!要做/作数,其实好多方法的。。。
quote:“串得好!!”

多谢讚美!其实我不是有心要串的,只是本能反应而已!
回覆 19# Guest from 114.32.27.x

多謝分享有趣的見聞
回覆 1# 抽刀斷水

一直以來我都有点好奇,賜官師兄咁熱心幫基督解密, 会否因此同賜嫂發生一些衝突嘅呢?但係, 我一直都找不到合適時機探听此事。

直到上星期, 事情有突破性進展!賜嫂居然主動向我表白,原來佢地採用的辦法都係同我一樣:每逢賜官師兄一開始講宗教話題,賜嫂就瞓覺。

但係同我都有點不同, 佢地係由老婆負責瞓覺, 而我地屋企, 負責瞓覺嘅, 係我.......

使徙保羅話事偈,這樣看來 -- 解决爭議, 原來最好的辦法都係鄧小平同志的「擱置爭議,共同開發」。而對於如何identify基督教嘅attributes? 當係安眠葯咁咯.....見效快、長期使用都唔怕会上癮, 又唔駛咨询医生, 又唔駛錢.....幾好0架
回覆 26# 沙文

你訓得著就話姐,有D癲起上黎鏟你起身迫你聽埋先准訓架,偉大既祖國正擋都有疲勞轟炸呢招啦。
回覆 27# 抽刀斷水
若是對方破壞擱置爭議,您順水推舟請佢食蘋果就得啦.
您手上有10隻漁政船嘛, 派出去在她身上來回遊弋宣示主權, 摷到她興起, 水到渠成您就長驅直入.......

試多幾次, 就將講耶穌成功轉型為「官人我要」.
愛是無敵,所言非虛。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
歲月催人,上星期先致撞見小玲姐,匆匆寒喧幾句。禽日睇黃子華又撞到賜官。
三、四年冇見佢地,現在兩個行路都要3隻腳。
冇人做人可以慢得過speed of time, 唯有趁仲可以做愛就盡量做。
趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。
Don't know where God is but the Devil is in the details
歲月催人
沙文 發表於 2023/2/3 23:38

Yahoo blog入唔到了
基督徒返教會叫啦
趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。
沙文 發表於 2023/2/3 23:38

呢句同啲後生反基講法有唔同, 後生既會話:「呢世都唔使旨意我會信耶穌」

「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」
即係唔擔保有日會信, 都係信好, 不過.....拖住先
人老咗, 扯唔起旗, 多咗隻腳, 有病痛, 睇到苦難...就係會走番去信神既
唔知係咪咁, 神不會拎走人生中的生老病死, 苦難呢
係呀。我係唔可以保證自己以後一定唔信。
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairment,屎忽痕?
Don't know where God is but the Devil is in the details
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairmen ...
沙文 發表於 2023/2/4 02:52

dementia, cognitive impairment ...會令人信神
咁神或會就讓你有dementia, cognitive impairment...給你一線生機

(你又唔係讀醫, 點解留意呢啲病既名稱, 要去認識一下.....係咪你開始出現一啲病徵咁呢)
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairmen ...
沙文 發表於 2023/2/4 02:52

在香港老人家要申請安老按揭貸款, 都要見律師, 獲發《輔導證書》一張。其實是証明你明白一切權益、責任及法律後果, 和不是在有dementia, cognitive impairment 情況下申請。
如有dementia, cognitive impairment便喪失了申請資格矣! 拍心口都無用

所以,當你有dementia, cognitive impairment才來話信神, 唔知仲承唔承認你架囉
真係.....把握時機買定離手
Yahoo blog入唔到了
kam 發表於 2023/2/4 01:33
Sorry. I did My best. I apologize. But,...... https://web.archive.org/web/20230000000000*/http://blog.yahoo.com/_HHS6TXHDTMMI52TVF4JVNAFKPY/category/%E5%9F%BA%E7%9D%A3%E8%A7%A3%E5%AF%86/page/15
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
屌,我文化水平高都唔得咩?

咁貴教對此policy係點?有條老坑懵下懵下,被診斷係Delirium,  臨死佢話尋晚耶穌坐響佢床邊講道理畀佢聽, 而家信耶穌,姑娘intercome 四樓Catholic Chaplaincy Unit, 神父係咪灑手檸頭繼續教choirboy唱後庭花?
屌,我文化水平高都唔得咩?

咁貴教對此policy係點?有條老坑懵下懵下,被診斷係Delirium,  臨死佢話尋晚 ...
沙文 發表於 2023/2/4 05:08

你呢帖只有基督新教的想法, 以為得救只在一洗成事, 某一刻話過信耶穌就一世有效咁。

天主教法典第865條有關成年人洗禮:
成年人領受洗禮,應先表示要領洗的意願,並對信
仰的各項真理,和信徒的義務,有足夠的認識,而且經慕道期證明已
熟識基督信徒的生活;並應勸勉他痛悔自己的罪過。
2 項 - 處於死亡危險中的成年人,只要對信仰的主要真理略有認
識,以任何一種方式表示願意領受洗禮,並許下遵守基督宗教的誡命,便可領受洗禮。

你既案例話條老坑「臨死佢話信耶穌」是有表示要領洗意願
可惜你加多咗鹽同醋, 話佢有「診斷係Delirium」,, 仲係「懵下懵下」。 神父係不會給他附洗的。
因為佢在未懵下懵下之前無把握機會。
正如我上邊說的「申請安老按揭貸款」,, 當申請人是懵下懵下, 就辦不來。

神父給他做個祈禱, 祝福倒是可以的。
好在有新教補充您哋嘅不足。
您點L知主耶穌一定唔會向一條患Delirium老坑講道呢?
高級模式 | 發新話題
換一個