返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 人類還有什麼希望!

憲法怎樣寫是一回事,國家如何運作是另一回事。

「土耳其的伊斯蘭黨派勝出大選」,表示會保持政教分離的管治。 各位信嗎?

北美洲開發之初,的確一度是新教信仰者逃避歐洲本土迫害的世外桃源,他們抱來的是新教倫理,這亦是其團結對抗歐洲本土傳統勢力的向心力...

唔得閒講...
原帖由 沙文 於 2007-8-29 14:07 發表
不過,美國佬最鍾意睇嘅simpsons,內中暗藏大量嘲笑呢碌教的情節。

北美開發之初的向心力,改變大方向啦

http://crustacean666.zoto.com/img/30/59d5bf9bd34de15a05a85f5e4023cd44.jpg
http://content.answers.com/main/ ...

偷得閒喇!

好明顯未講完...不過美國史咁大篤,講唔完。大致上,今時今日兩岸、南北等地理分野的確仍有明顯不同意識形態。美國實在有好多二百年前既保守頭腦,不過成熟民主政制及公民的確可以防備呢的人發作。

事實上西岸地區真係好鬼抵死。基本上佢地相信耶教只不過有如香港人民間信仰,大部份都好空洞,只不過到睇鬼片時先覺得要補返兩課。好似佢地睇 Constantine 要補課,香港人睇「犀照」又要補課。

不過去到 Salt Lake City 就唔同咁講法囉!
英、美政府及人民所作所為的確討厭,令人不滿。近百多年是先英後美的霸權外交史,順我者生逆我者亡,真的是一神排他宗教的模樣。

英、美公民也是一半一半的支持自己政府,但一到了經濟利益當前,無形的手又出來替他們搞。這就是自由市場加民主政治的好玩之處:你見到人的真面目。

共產主義就只見醜陋一面。

原帖由 酒井明 於 2007-9-1 19:29 發表
John Lennon這首歌,別看他唱得輕描淡寫,歌詞的意境其實非常激進。他說[不再有天堂,不再有地獄];這樣,所有信耶穌、信上帝的就一定不可能會喜歡。說喜歡的,一定是假信徒。他說[想像一下,世上不再有國家],還要說[要這麼做,不太難 ...

//所以,基本上,他這首歌反而激起了很大部份人的神經,叫他們都變瘋。//

本來就是瘋子,如何再變瘋,也不會有任何問題丫!哈哈!
原帖由 Guest from 59.101.59.x 於 2007-9-6 22:16 發表
強權, 武力完全不能使國家富強, 只有教育, 科技, 經濟才可使國家富裕!!  人們不走在一起解決地球的問題, 只重視去爭一小啜的地方, 一小啜的油田, 那有什麼意義呢?  
就只有小孩子沒唸書沒思考才去打打殺殺, 去爭一日 ...

噢!

真係無咩希望!

其實點解要有希望呢?如果我有幸見到人類世界末日,真真正正不枉此生。
原帖由 Guest from 59.101.59.x 於 2007-9-9 21:22 發表
"噢!
真係無咩希望!
其實點解要有希望呢?"  白痴!!!!!!!!!!!!! ...............  點解???  咁淺!  小學生都識喇!!!!! 唔使我講喇!

"如果我有幸見到人類世界末日,真真正正不枉此生。"   真可惜啊!!!!!   我相信你死時都 ...

真係慘,無同好添!

唔岩牙都唔使講到咁絕丫,話我死都無機會!

創世睇唔倒,都希望見到滅世丫...
如果一定得,就唔使希望啦!
原帖由 Guest from 61.68.55.x 於 2007-9-11 22:01 發表

回投棧借宿!

Sorry 囉!!!  

算喇!!!!   

開心點吧!!

無咩所謂,只不過真係想有咁機會。地球遲早完,世人亦無法逃避「滅世」,唔係耶信仰個隻。佢地就係驚,所以信;我係純粹想觀看,即係好似有人想見UFO,跟外星人去旅行一樣。
原帖由 酒井明 於 2007-9-24 18:33 發表
我就唔係咁想喇..........日本有咁多figure、超合金玩具出,我都未買晒我鐘意o既;網上咁多鹹片,我又係未睇晒我想睇o既;仲有捽碟game呀!"Beatmania IIDX 15 DJ Troopers"又話就黎出喇!呢個世界咁多野玩,咁多好野、新野出,就咁 ...

唔怪得你咁唔捨得走啦!
高級模式 | 發新話題
換一個