返回列表 回覆 發帖

請斷水兄聽我講

跟我練好EQ 先哩
beebeechan 發表於 2012/5/5 23:17

點解要我練好EQ?唔可以喺你唔好咁硬膠咩?
點解要我練好EQ?唔可以喺你唔好咁硬膠咩?
hellboy 發表於 2012/5/5 23:24

你動不動就調理鹵味蟹,是無EQ的表現, 是客觀証據。
至於我是硬膠, 是你主觀, 你無事實引証。
你動不動就調理鹵味蟹,是無EQ的表現, 是客觀証據。
至於我是硬膠, 是你主觀, 你無事實引証。 ...
beebeechan 發表於 2012/5/5 23:31

你話希伯來比人當做奴隸勞作左六年,第七年被放走,比得上現在的勞工法例,夠硬膠啦。唔通你比人雞姦一百次,然後比人放走,我會話那個人對你夠仁慈,合乎現今法例?
你話希伯來比人當做奴隸勞作左六年,第七年被放走,比得上現在的勞工法例,夠硬膠啦。 ...
hellboy 發表於 2012/5/5 23:34

你話硬唶, 你講唔出硬既理據。
九翕而已
你話希伯來比人當做奴隸勞作左六年,第七年被放走,比得上現在的勞工法例,夠硬膠啦。唔通你比人雞姦一百 ...
hellboy 發表於 2012/5/5 23:34

昔日希伯來人要為奴, 好比今日的宣佈破產, 無力還債。
要用勞力償還。
六年後便可恢復身份地位, 咁好差咩?
好唔公平咩?
抽刀兄  不好意思  不是我不注重網路禮儀  也不是我喜歡對人不對事  請你看看這樓中  hellboy的言論
---------------------------------------------------------------
累你自己娘親都比人擺上台,都喺你先撩者賤

唔好咁啦,之前串你唔好意思囉,咁你那裡真喺好硬膠嘛,我們慢慢再傾翻好唔好?

你唔喺賤格,邊有人得閒插你?

咁 Flying Spaghetti Monster咪即喺你信那個佛佗個老豆?

咁你又唔同,你硬膠咖嘛。

唔通你比人雞姦一百次,然後比人放走,我會話那個人對你夠仁慈,合乎現今法例?
-----------------------------------------------------------------
這人講話一下娘親  一下賤格  一下硬膠  一下得閒插你  一下佛佗個老豆  一下雞姦  嘴巴有多髒大家有目共賭  這裡是抽刀兄你管理的申訴版  我這人素養低但還尚知尊重管理員  所以我就不在這裡與他吵  他連在申訴版都粗口連篇可見此人多不尊重離教者之家的版規   不知此人居心何在(我不禁懷疑這人是否想搞臭離教者之家?)
你話硬唶, 你講唔出硬既理據。
九翕而已
beebeechan 發表於 2012/5/5 23:35

咁你話我EQ低,何嘗唔喺主觀膠翕?

你話出谷紀 21:17凡咒罵父親或母親的,應受死刑,喺好教訓,呢樣夠客觀地硬膠啦。
抽刀兄  不好意思  不是我不注重網路禮儀  也不是我喜歡對人不對事  請你看看這樓中  hellboy的言論
------ ...
Guest from 111.252.64.x 發表於 2012/5/6 03:16

我話 Flying Spaghetti Monster咪即喺你信那個佛佗個老豆,有咩問題?你話「天主」喺帝釋天,胡扯一篇文章便說有根據,我的Flying Spaghetti Monster 無人不曉,亦有網頁做根據,就不可以拿出來扯?你這個人以為自己是什麼,以為自己是官?只許洲官放火,不許百姓點燈?而且又是你自己說「就算我講的地方有錯誤   你可以給我指出來糾正我阿 」,現在我給你指正出來糾正你,你又話我乜話我物,你估你喺皇帝,想點就點?現今社會是不會接受舊那一套腐化人心的帝制了。

仲有,我話「唔通beebeechan比人雞姦一百次,然後比人放走,我會話那個人對你夠仁慈嗎」,喺正式的比喻,原因是因為他的智力問題,用普通的說話他根本就不會明白,唯讓他有少少感同身受,他才會明白自己對別人多麼的殘忍,我咁做都喺為左個社會好,咁又何罪之有?

如果你不喜歡我的言論,你咪唔好睇唔好回覆囉,點解要姣婆守唔到寡,死都要纏住我同我糾纏不清,唔通你真喺愛上了我,喺都要我那話兒?

至於我話你「唔喺賤格,邊有人得閒插你」與及「累你自己娘親都比人擺上台,都喺你先撩者賤」,亦都是講事實,我說話至少有反省過自己的作為,是否合乎反基督的體統,而你?你淨喺覺得自己岩晒,人地錯晒,你永遠是大晒,而我對住野蠻人,當然偶然也要以其人之道還自其人之身,喺你迫我,我何罪之有?

最後我跟beebeechan說「唔好咁啦,之前串你唔好意思囉……」已經是盡量讓步,為了維繫翻我們的討論,反正又不關你事,你有什麼資格去管?
昔日希伯來人要為奴, 好比今日的宣佈破產, 無力還債。
要用勞力償還。
六年後便可恢復身份地位, 咁好差咩?
好唔公平咩?
beebeechan 發表於 2012/5/5 23:43

我也有朋友破了產,經常要我接濟,所以知道,如果你破產,生意欠敗,喺你欠人錢,你自當心甘命抵,何況你破產後仍然可以攞綜緩,仍然可以工作,仍然食得飽穿得暖,做人雖然比較無臉但仍然叫有尊嚴,而且仍然有屋企人和朋友愛你。但做奴隸呢?只是你國家打仗或者被侵略,或者你跌進陷阱被人強行虜走,由頭到尾你都喺受害者,是可憐的一群,而做奴隸,亦意表着食不飽穿不暖,既亳無收入,又無人尊重你,一味比人虐待,一味比人勞役,傷痕累累,甚至被勞役至頻死邊緣,也見不到家人,見不到朋友,亦不會有人愛你,如此慘凄,如此凌辱,如此天壤之別,豈可相提並論?

還有,聖經叫你要愛人如己,為何我看不見你有愛人如己?
回覆 28# hellboy

你打這哪國字我看不懂啦    落落長一大篇鬼字  打給你自己看喔  你慢慢看蛤
我早就在別的討論串說過了   我是個外地人   你們港人之間互相討論用方言我管不到   但要跟我溝通請用普通話   我這要求不過份吧   跟一外地人溝通還用方言表示沒誠意   所以我對這種回應看都懶得看
高級模式 | 發新話題
換一個