返回列表 回覆 發帖

諗唔到

原帖由 沙文 於 2007-10-5 03:49 發表
明哥哥,細佬同您講一句只有淺層意思嘅野啦:人地講嘅嘢先至會有深層意思,自己講嘅係一定唔會有咖。

沙兄呢一句,夠很多年青人受用一生了。
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-5 17:10 發表

沙兄呢一句,夠很多年青人受用一生了。

但我睇唔明wor...
b叔叔你解下話啦~
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-10-5 17:45 發表

但我睇唔明wor...
b叔叔你解下話啦~

淺層黎講就係要謙虛d,深層黎講亦係要謙虛d。

至於為何要針對性咁對明哥講呢一句,留番沙文兄講。
要幾深呀,駛唔駛用周易?

http://www.minlun.org.tw/old/341/341-3-01.htm

謙掛 六二

鳴謙。貞吉。

鳴謙,即是言語謙卑。此言出於居中得正之心,是為有道之言。言之者吉,聞之者吉。

回復 103# 的帖子

我都唔識講。

我有十幾個女同事,除了一個之外,個個都38D。而唔係38D果位,芳名Airport.
38D女同事個個嘅dress code都好OL,惟有Airport成日著deep V 在我面前跌嘢,一時跌公文、一時跌文具、一時踎低執,一時彎腰執。
然後,佢又t問我:「沙文,點解你昅我唔昅佢地嘅啫?」
B哥您教我點答嘞?

Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-5 17:51 發表

淺層黎講就係要謙虛d,深層黎講亦係要謙虛d。

至於為何要針對性咁對明哥講呢一句,留番沙文兄講。

超,我虛心向各位求救愛情策略,你咪又話無人會鍾意我!

http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=954&page=6#pid10024
如果你妒忌無我咁英俊,咁我都可以理解既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 106# 的帖子

有幾虛心?

見P109
"我咁好、咁完美,無理由無人鍾意架嘛"
原帖由 dye 於 2007-10-6 10:30 發表
有幾虛心?

見P109
"我咁好、咁完美,無理由無人鍾意架嘛"

噢~呢點的確係略為浮誇左D既。

之但係,明顯係因為b 佬既回應,我先會咁感慨姐。敦先敦後,要睇清楚呀!

回復 108# 的帖子

B佬就係一眼睇穿您守株待兔,故有此歎。
善攻者動于九天之上,善守者藏於九地之下,我問您,「若非壯士全師勝,爭得娥媚匹馬還」係要攻定守?等同事安排?唉..........
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-10-7 11:40 發表
B佬就係一眼睇穿您守株待兔,故有此歎。
善攻者動于九天之上,善守者藏於九地之下,我問您,「若非壯士全師勝,爭得娥媚匹馬還」係要攻定守?等同事安排?唉.......... ...

殺雞焉用牛刀? 見抽水此狀, 明顯用緊子華三式之中頭兩招 - 不主動, 不抗拒 啦
不過佢似乎唔係好識不主動之餘要引蛇出洞, 不抗拒之中要欲拒還迎...

孫子兵法對佢離講太深啦, 你整本三十六計過佢刨刨好過啦
花開花落花無缺!

回復 110# 的帖子

36計太practical啦,好易流於形式化。原則性思想灌輸才是成大器之道。
好似孫子兵法其實亦太具體,我認為五字兵法足矣:兵者,詭道也

子華三式其實係老子思想黎:
道常無為,而無不為。
原帖由 沙文 於 2007-10-7 13:16 發表
36計太practical啦,好易流於形式化。原則性思想灌輸才是成大器之道。
好似孫子兵法其實亦太具體,我認為五字兵法足矣:兵者,詭道也

子華三式其實係老子思想黎:
道常無為,而無不為。 ...

追女之法者卻是藝術也, 子華三式之中入滲無限變著, 故所妁無為而無所不為
抽水依家咁樣真的淨係不主動, 又如何可以發出第二式不抗拒?
故有必要以三十六計輔之
花開花落花無缺!

回復 112# 的帖子

您仲有面話俾人听您姓令狐?風太師叔教您以乜野勝乜野?
36計係俾初中生睇嘅啫,凡係教method嘅,都係俾一個框框限制人嘅,要到了忘記36計才有望登堂入室。惟有啓發對事物共性、通性的領悟才可培養出一代宗師,您咁睇小抽水師伯咖?

回復 113# 的帖子

枉你仲話以儒立網
連因材施教你都唔識
花開花落花無缺!

回復 114# 的帖子

就係因為要因材施教,所以唔駛
You cannot teach a man anything; you can only help him find it within himself.-Galileo Galilei

拿,即如您咁笨七,都唔會在床上駛出「能而示之不能」家訓卦?

男厠同女廁最主要嘅分別係,男人痾尿用:

痾屎先用:

但係,點解上述情况只出現在公厠,從未見過有人在屋企厠所裝置

嘅呢?
公廁為增加流量,增設這種裝備,而家裡就無須這麼做,加多樣東西就駁喉、浪費空間,而且又要洗多樣東西了。

昨晚又有東西諗唔到:海邊碼頭的石級,是如何興建的呢?不斷有海水湧入,水泥就不會乾。

回復 117# 的帖子

就係點解啲建築師咁唔得諾貝爾獎,起屋時冇考慮此點?一家人幾兄弟都會爭厠所,而且

位置太低,一下唔覺射歪咗,又或水花反彈唧上邊緣,婚前常被媽咪鬧,婚後常被公主鬧。男人用此種馬桶痾尿,其實並不實用。

會唔會趁退潮時起樓梯呢?
將就下,用住兩性都合用的東西吧。

原帖由 沙文 於 2007-11-10 12:26 發表
會唔會趁退潮時起樓梯呢?

潮脹潮退,好似係半日定一日週期咋喎,點都乾唔切格。

回復 119# 的帖子

其實水泥並非「乾」,而係「凝固」

1.快速凝固水泥
http://207.5.16.25/Cement.asp

2.快速凝固添加劑
http://207.5.16.25/ConcreteMix.asp

3.水中凝固水泥
Portland cement is a hydraulic cement which means that it sets and hardens due to a chemical reaction with water. Consequently, it will harden under water.
http://www.cement.org/basics/concretebasics_faqs.asp
高級模式 | 發新話題
換一個