返回列表 回覆 發帖

諗唔到

沙文兄的思路歷程真有趣。

我試答:某些盲公雙眼係翻白或者萎縮既,望落可能令人情緒不安,佢地怕嚇親其他人,所以咪戴墨鏡遮一遮囉。

我都有個由細路到依家既問題:坐巴士上層既時候假如翻側,在當時要做些甚麼才能令自己受傷機會減至最低?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我諗,話比盲公陳知既人,可能係佢既親人或者老死,為左盲公陳著想先提一提佢,咁樣應該唔太傷佢自尊掛?

古代好多街童都好頑皮,成日整蠱盲公,咁現代戴左黑超,有型好多,而且細路可能因為唔知佢真盲定假盲而唔夠膽出手,亦為保障盲公陳免受傷害之法也。

至於盲俠嘛,武功高強,就梗係唔怕啦。
原帖由 沙文 於 2007-8-27 15:04 發表
盲公有枝竹家嘛,街童好似教徒咁儍咩?

咪就係黑超有霸氣,嚇得下人嘛。
原帖由 訪客得得b 於 2007-8-28 00:11 發表

係播,水裡面沒有風,就沒有那種陣寒陣暖的效應啦。
ok破案!

仲有一點,就是當水由液體蒸發成氣體(或由固體冰溶解為液體)時,會吸走一種名叫 latent heat 的熱能,因此身體在濕濕地時會零舍凍(就算無風都會凍),天氣乾燥時汗水蒸發容易就感到零舍涼快,而在溶雪時總會感到特別凍(要加拿大的沙文兄核實)。
原帖由 酒井明 於 2007-9-12 10:22 發表
近來睇電視,我都有樣野唔明.........
點解D廚師,尤其係D自稱、人地稱為大廚o既人,出場時一定會戴一頂白色高帽?除o左教人地識別佢係一個廚師之外,有冇其他含意? ...

分別有希臘及巴黎的兩個傳說:

今天世界各地廚師頭上都戴一頂白色的高帽子,這裡面有一段很有趣的故事。

古希臘國內曾經發生了一場暴亂,一些希臘人為了避難逃到了廟宇裡。在這些難民中有不少著名的廚師,廚師們像教士那樣隱居起來,一方面換來了安全,另一方面又可以為其他教士做飯,繼續他們的烹調技藝。然而他們卻有一點不滿足,他們不願意與其他教士一樣戴黑帽子。為了以示區別,他們請求戴白色的帽子。最後,他們的請求得到了滿足。

這個主意很快就傳播開來。廟宇外的廚師也紛紛效仿。而今天白帽子幾乎成了廚師們的標誌。

======

在飯店、餐館裡,每個廚師都戴有一頂白顏色的高帽。對廚師戴白高帽的由來,還有一段十分有趣的故事呢。

據說,200多年以前,法國有位名廚叫安德范?克萊姆。他是十八世紀巴黎一家著名餐館的高級主廚。安德范性格開朗風趣且很幽默,又愛出風頭。一天晚上,他看見餐廳裡有位顧客頭上戴了一頂白色高帽,款式新穎奇特,引起全館人的注目,便刻意效仿,立即定制了一頂高白帽,而且比那位顧客的還高出許多。他戴著這頂白色高帽,十分得意,在廚房裡進進出出,果然引起所有顧客的注意。很多人感到新鮮好奇,紛紛趕來光顧這間餐館。這一效應竟成為轟動一時的新聞,使餐館的生意越來越興隆。後來,巴黎許多餐館的老闆都注意到了這頂白色高帽的吸引力,也紛紛為自己的廚師定制同樣的白高帽。

久而久之,這白色高帽便成了廚師的一種象徵和標誌,演變到如今,幾乎世界各地的廚師都普遍戴上了這白色的帽子。白色高帽便成了廚師維護食品衛生的工作帽。

更有趣的是,有關部門還制訂了戴帽的標準:根據廚師技術水平的高低和廚師工齡的長短,分別規定廚師所戴帽子的高低,使人們一看帽子便知道這位廚師的烹任水平,帽子越高,手藝也就越高超。

廚師常戴的帽子,最高的竟達35厘米,所以,在法國,人們總愛用「大帽子」這一稱號稱呼那些技術水平高、有名氣的老烹調師。

http://zhidao.baidu.com/question/34688527.html
原帖由 酒井明 於 2007-9-12 16:23 發表
點解中學女生著o既校裙,硬係日本妹會著得比香港o既女仔好睇好多呢?

又唔覺喎,各花入各眼囉。
我都有野諗唔到!
有云:萬惡淫為首。唔通淫既惡,仲厲害過殺人放火、打家劫舍?
原帖由 dye 於 2007-9-15 10:34 發表
「百行孝為先」你又認為孝比救人一命厲害?

呢個可以解喎。「孝」,除左伺奉自己父母之外,正所謂「老吾老以及人之老」,連人地老豆老母都要尊敬既。咁樣,救人地一命,即係都算孝既一種,因為被救之人,可能係人地父母/人地子女既。
原帖由 酒井明 於 2007-9-15 19:01 發表
我就覺得呢兩句唔係咁解。
我覺得個"首"字同埋個"先"字,應該係有"最基本的" o既意思。即係話,所有o既惡行,都以"淫"為最基本;所有o既善行,最基本就係實行"孝"。
o拿o拿o拿!我估架乍!我呢種人,冇乜文學修養架乍,你地班友唔好又圍插我呀。

你患左「恐插症」麼?

我又唔係咁估。最基本的意思,應以「本」、「天」,如「國以民為本,民以食為天」。

用「首」、「先」,應該真係「第一」、"before anything else" 的意思。
好,既然沙兄引經據典,這次就我比人插了。

就順著這個思路,那萬惡淫為首,應該解作「在眾多惡行之中,最基本的就是『淫』」。
咁點解「淫」係最基本呀?

回復 38# 的帖子

根據沙員外的解法,這個「淫」字並非指縱慾、亂搞關係,而是指強姦、強搶民女。

這個解釋的確解決了我一直以來「諗唔到」的問題,謝謝!

P.S. 聽說現時犯了強姦犯的囚犯,在監獄也會受到「特別」禮待,這可能亦是現代人鄙視強姦婦女的所作所為。
原帖由 沙文 於 2007-9-25 22:27 發表
查完William點解係Bill之後,諗起一個中國人/東方人改名同鬼佬不同的原則

鬼佬/婆改名係有特定範圍嘅,例如Yvonne, Rosaline............一定係公認呢個係一個名,咁先會用來做名,以前係有人用過嘅
而中國人/東方人則可以 ...

夏韶聲譯自己做 Danny Summer.
你地閒聊得好似過左火。
麻煩大家語氣好返D,針對事而不針對人,多謝合作。
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-5 17:51 發表

淺層黎講就係要謙虛d,深層黎講亦係要謙虛d。

至於為何要針對性咁對明哥講呢一句,留番沙文兄講。

超,我虛心向各位求救愛情策略,你咪又話無人會鍾意我!

http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=954&page=6#pid10024
如果你妒忌無我咁英俊,咁我都可以理解既。
原帖由 dye 於 2007-10-6 10:30 發表
有幾虛心?

見P109
"我咁好、咁完美,無理由無人鍾意架嘛"

噢~呢點的確係略為浮誇左D既。

之但係,明顯係因為b 佬既回應,我先會咁感慨姐。敦先敦後,要睇清楚呀!
公廁為增加流量,增設這種裝備,而家裡就無須這麼做,加多樣東西就駁喉、浪費空間,而且又要洗多樣東西了。

昨晚又有東西諗唔到:海邊碼頭的石級,是如何興建的呢?不斷有海水湧入,水泥就不會乾。
將就下,用住兩性都合用的東西吧。

原帖由 沙文 於 2007-11-10 12:26 發表
會唔會趁退潮時起樓梯呢?

潮脹潮退,好似係半日定一日週期咋喎,點都乾唔切格。

加唔加冰呀老細?

回復 141# 的帖子

以裸體的藝術品象徵神或神秘戰士,事實上打仗時並非裸體。

http://harrysmart.com/fine/nude_in_war.html
原帖由 weakest 於 2008-1-21 15:04 發表
I always wonder, why when wearing 泳衣, the girls must cover the chest, but the boys always don't?
I don't know how to paste photos in messages. And therefore can't provide some graphical example ...

據我的朋友所述及之前參閱過有關文獻,胸圍原本用途只是用來承托乳房,令其不致下墜而外型更漂亮。後來不知怎的,慢慢形成了遮蔽的作用,要這樣才合法(我想大概是「少見多怪」的心理)。外國婦女解放運動期間,有女性提倡「不戴胸圍」,後來無疾而終(可能乳房下墜吧)。泳衣和胸圍的理由大致相似。

要貼圖,回覆時按下「」,貼上圖片的連結即可。如要上傳圖片,必須先上傳至圖片寄存網站(如http://imageshack.us),然後再連結。
高級模式 | 發新話題
換一個