返回列表 回覆 發帖

祈禱有用嗎?

原帖由 抽刀斷水 於 2007-8-27 23:42 發表
(此君曰 馮禮慈)
都好耐冇同佢聯絡啦........仍住在跑馬地嗎?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #3 抽刀斷水 的帖子

係羅紗蓮同佢傾得埋。乜佢信移鼠大聖嘅咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 抽刀斷水 於 2007-8-28 17:53 發表

唔係掛?呢兩篇文章都幾反教下架喎。

另外,佢應該仍住跑馬地。
佢冇指出呢個study的缺失 -- 只要代禱但唔好俾病人知道有人幫您代禱,就乜事都冇啦

回復 #10 M2 的帖子

咪咁擒青住。您要去信American Medical Asso.申請,將代禱列入一種therapy先得嘛。

可唔可以再加多一組呢? -- 話俾病人聽,我地驚您有心理負担,所以絕不會幫您代禱,但又暗中代禱。
又:話俾佢知「我地一定幫您代禱」但其實冇。
咁又有冇違反專業操守呢?

師伯有冇回應?

【早安健康/張維庭報導】常常聽說西方社會裡有為人祈禱的習慣,但因為不信基督教,所以沒有這個習慣?日本和美國的學者都進行了宗教與醫學之間關聯的研究,結果發現為人祈禱、替他人著想這樣的心情,居然能使人變得健康!

為人祈禱活化大腦 提高免疫力

日本腦科學家、醫學博士中野信子的著作《脳科学からみた「祈り」》(暫譯:從腦科學來看祈禱)一書中,研究了祈禱這種行為,指出抱持著積極向上、感謝以及為人祈禱的心情,具有活化大腦,提高免疫力的作用。  

如果與祈禱相反的,對人抱持著忌妒、憤怒、不安和恐懼等感受,會產生壓力荷爾蒙皮質醇,讓主掌記憶迴路的海馬體萎縮,也就是說對他人抱持著「負面的祈禱」,會對自身帶來不良的影響。

祈禱可分泌催產素 三個月就能改變大腦

而相反的,對著他人抱持祝福,正向的祈禱時,會分泌β-內啡肽、催產素以及多巴胺等等的物質,帶來幸福感與愉悅感,活化大腦、提高身體的免疫力、記憶力和集中力。

只要持續祈禱,就能往好的方向改變,經過研究只需要連續祈禱三個月,就可以讓大腦改變。中野提醒,期間不可以怠惰,一定要保持每天早晚的祈禱。

抗壓力爾蒙 還有助於對抗生活習慣病

神戶大學醫學部畢業、曾於美國多所大學擔任助手的日本健康創作研究會會長高橋徳的新書《人のために祈ると超健康になる! (米国医科大教授の革命的理論)》(暫譯:為人祈禱就能變得超健康!美國醫學大學教授的革命性理論)一書中也提出,雖然宗教看起來並不科學,但利他的行為卻能分泌催產素,如今廣受醫學界矚目的催產素別名為「愛的荷爾蒙」,具有對抗壓力的效果,對人體有許多好處,如果正煩惱於生活習慣病,不妨試試看祈禱這種特別的健康法! 

https://www.everydayhealth.com.tw/article/18247
這好容易解决
受者自己都祈埋就得啦,eventhough 畀您證明到基督教最渣
您都唔可以話祈祷冇用喎?
這個study又唔係話禀神就唔駛睇医生。覌其言下之意,應該係双管齐下好過齋睇医生咁解啫。即係比如您生cancer, 若果意志消沉,就算睇医生,療效都会discounted.
我反而想知日本的研究應不只限於基督教的上帝,唔知有無話向住邊個神去祈禱會更健康呢?
抽刀斷水 發表於 2018/3/7 19:11

我認為咁樣同「边種武功最好打」一樣, 乃是一個偽命題。

應該咁分法, 分3组:
1. 認為有神而稟神
2. 唔肯定有冇神而稟神
3. 認為冇神都稟神

睇下果效係咪一樣
係冇咩所謂喎。若然咁介意边個神,咁就会变咗边個神最靈嘅统計,並非博士的研究目的
要compare with 向同一神幾次祈禱
或者17樓加一項Swinging
和尚向上帝祈禱
穆斯林向觀音
基督徒向濕婆..........

睇下果效係咪同向佢地本尊一樣
咁要先知道果個係乜神先得格。如果係Eason你又去祈禱咩?
抽刀斷水 發表於 2018/3/8 10:27

您引用Eason唔係幾夠quali
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20180308/1311131/
高級模式 | 發新話題
換一個