返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 基督教笑話: 一個做房仲介(搞地產) 的死後,和上帝聊天

一個做房仲介的死後,和上帝聊天,上帝認為他太能言善道了,會打擾天堂的寧靜,於是就把他打入了地獄。

剛過了一個星期,撒旦就滿頭大汗地找上門來說:上帝呀,趕緊把他弄走吧~。

上帝問:怎麼回事?

撒旦說:地獄的魔鬼們都被他激勵了,天天要開晨會,講夢想,談生涯發展規劃,跳團隊舞,弄滿意度調查。

我說話都沒人聽了,他還要我做組織架構,工作流程,目標設定,薪酬設計,績效考核,地下工作者也要注重形象,提高服務技能,讓所有人滿意。

上帝大怒:讓他上天堂,看我怎麼收拾他。 一個月後,撒旦遇見了上帝,問:上帝,那個仲介被您收拾得如何了?

上帝停住腳步,回答說:你犯了三個錯誤,

第一,你應該叫我經理!

第二,這個世界根本就沒有上帝,只有客戶才是上帝!

第三,我沒有時間和你閒扯,我要去帶看了 晚上還要開夕會呢~
哈哈~
太有跟粳了!
自由主義者的原則...有而且只有一個...就是把人當人...殷海光
回覆 1# Thompson

据悉,經理發展了很多房地產項目:

Jhn 14:2 在我父的家裡、有許多住處.若是沒有、我就早已告訴你們了.我去原是為你們預備地方去。

因為末日太耐唔到,空置率高,所以要推出市場給天使。教友將來唯有住二手樓。若再過2,000年都未末日,要住危樓/古蹟。
不知兄話經理要"去帶看",係租盤定賣盤?
回覆 4# 沙文

我都唔知係租盤定賣盤,不過你有興趣, 可以問一問上帝, 可能有空中樓閣出售.
    聯絡方法: 雙手合上, 默念上帝,上帝就會出現
回覆  沙文
因為末日太耐唔到,空置率高,所以要推出市場給天使。教友將來唯有住二手樓。若再過2,000年都未末日,要住危樓/古蹟。
不知兄話經理要"去帶看",係租盤定賣盤?

你要不要「先行一步」, 入定幾個上車盤等升值?
所謂: 嬴在起步線上嘛
回覆 6# beebeechan

唔知天國land law係 freehold 定係 leasehold喎,聖經好似冇講。
若是後者,買咗,未入伙已經变危樓, 又過埋期
回覆  beebeechan

唔知天國land law係 freehold 定係 leasehold喎,聖經好似冇講。
若是後者,買咗 ...
沙文 發表於 2014/1/13 22:26

或者是先到先得....早到可以霸個開揚高層單位....20年便逆權侵佔

買咗,未入伙已經变危樓, 又過埋期
  ...
沙文 發表於 2014/1/13 22:26

所以叫你早d入伙
一陣人多起來, 耶穌也要 book 位: 「我去原是為你們預備地方去。」
回覆 8# beebeechan

揀得早唔著數。
好似結婚咁,好多朋友都係結咗婚之後先發現生命中的至愛係遲尐先出現嘅
應該都冇位, 耶穌到宜家都2千多年吧, 上天堂的人數都應該億億聲, 不如叫上帝發展火星, 可以減低天堂樓價
神, 是由無家可歸的人幻想出來的

揀得早唔著數。
好似結婚咁,好多朋友都係結咗婚之後先發現生命中的至愛係遲尐先 ...
沙文 發表於 2014/1/14 00:48

咁90 歲先好結婚囉

揀得早唔著數。
好似結婚咁,好多朋友都係結咗婚之後先發現生命中的至愛係遲尐先 ...
沙文 發表於 2014/1/14 00:48

係咪暗示你揀得早了?
至愛出現時只可以偷食?
同曾鈺成嘅advice一樣:外界不應過份解讀李飛說話
Don't know where God is but the Devil is in the details
同曾鈺成嘅advice一樣:外界不應過份解讀李飛說話
沙文 發表於 2014/1/15 09:53

一夜夫妻百二蚊唶

(平買也平賣唶, 你過件......賣出都係......$120)
回覆 15# beebeechan

您又計錯數啦
百二蚊一晚
要乘以夜數咖嘛

您又計錯數啦
百二蚊一晚
要乘以夜數咖嘛
沙文 發表於 2014/1/15 20:57

只限批發, 不設零售?
回覆 17# beebeechan

零售都有。好似馬利亞同上帝之間deal一次。

零售都有。好似馬利亞同上帝之間deal一次。
沙文 發表於 2014/1/15 21:08

你要deal 幾次才可以結果?
天主教就戇居啫,我嘅 partners 好 flexible, 有得 control 嘅。

Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個