返回列表 回覆 發帖

《吉爾伽美什史詩》中譯版

這裡有《吉爾伽美什史詩》中譯版:
http://blog.sina.com.cn/s/blog_74b1a45801018l07.html
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原來在聖經以外, 都有大洪水的記載。
(還是有多個不同版本呀)

那麼, 幾千年前曾發生過一次驚世大洪水的可信度, 又增加了。
基督徒。。。十分興奮
回覆 184# beebeechan

基督徒。。。十分興奮, 上帝嘅洪水浸唔死世人。
所以先有聖經以外大洪水的記載。
回覆  beebeechan

基督徒。。。十分興奮, 上帝嘅洪水浸唔死世人。
所以先有聖經以外大洪水的記載。 ...
沙文 發表於 2014/9/2 00:11

挑.....
《吉爾伽美什史詩》唔可以係諾厄既後人傳落黎架咩?
無厘知識
拜託你先去讀一讀創世紀十章, 諾厄三子的後裔, 人類的復興.
含的子孫到了那裡起爐灶
儍嘅,梗係唔會啦。無厘知識
若果咁都畀佢傳落黎,要洪水黎托咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
儍嘅,梗係唔會啦。無厘知識
若果咁都畀佢傳落黎,要洪水黎托咩?
沙文 發表於 2014/9/2 01:12

妖...!

你明唔明我講乜!

我話《吉爾伽美什史詩》根本就是含的子孫流傳的.

你以為是先有《吉爾伽美什史詩》才有洪水?
白膠哩!
回覆 188# beebeechan
妖...!
就係冇可能咯!
妖...!
就係冇可能咯!
沙文 發表於 2014/9/2 01:39

無可能既野你拎黎講, 作乜春下秋冬
回覆 190# beebeechan

無可能既野又唔係唔可以拎黎講喎。聖經都係咁作春下秋冬啦

點解基督徒見到乜乜史詩有洪水就興奮呢?因為佢地都明知聖經講嘅係無可能,係都要乜乜史詩講先至算數
點解基督徒見到乜乜史詩有洪水就興奮呢?

沙文 發表於 2014/9/2 02:46

可能係你年紀大了, 
有d野, 見到都唔係實興奮到。
興奮唔到就唔好太勉強自己哩。
基督徒就真係太勉強自己。
洪水尐咁嘅嘢,耐唔中就有三幾單好平常。基督徒一見有洪水嘅report就興奮到依依哎哎,樓上樓下都畀您嘈醒。夜啦,早抖啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
基督徒就真係太勉強自己。
洪水尐咁嘅嘢,耐唔中就有三幾單好平常。基督徒一見有洪水嘅report就興奮到依依 ...
沙文 發表於 2014/9/2 06:17

乜《吉爾伽美什史詩》原來係小洪水, 爆街喉咋?
咁就唔好笠亂話創世紀抄襲哩喎
大大小小就係相對嘅啫。聖經佬嘅視野窄,來來去去就係嗰一片沙地,小都當大啦
大大小小就係相對嘅啫。聖經佬嘅視野窄,來來去去就係嗰一片沙地,小都當大啦 ...
沙文 發表於 2014/9/2 06:34

咁即係大定小?
買定離手

小你哩
世界之大,係寫聖經人知識範圍之外。
大定小,又要睼當事人嘅胸襟。有尐人小器到食個生果都話原罪,就真係抵小
by the way, 咁小器嘅思維, 麻甩佬唔係咁易諗得出。所謂聖經,會唔會其實係女人寫嘅呢?
世界之大,係寫聖經人知識範圍之外。
大定小,又要睼當事人嘅胸襟。有尐人小器到食個生果都話原罪,就真係 ...
沙文 發表於 2014/9/2 06:56

係囉。。。。既然猶太人既『世界』係咁很細,
那經上記述大洪水浸哂『佢地既世界』, 全『世界』人死哂, 死淨八個。。。。都未嘗無道理。

多謝你幫手注釋。
經文大洪水事, 一d都無作假
回覆 198# beebeechan

係作大啫

係作大啫
沙文 發表於 2014/9/2 14:05

或者是聽眾狗唔搭八.

這樣說來人定勝天,耶和華要企圖淹死全球人,小氣的他還是被中國人破功了,治水奇才大禹輕鬆擊潰,這神的能耐也實在太無腦了。
又是一隻狗不在答八
高級模式 | 發新話題
換一個