返回列表 回覆 發帖

把環保和同性戀議題比較的下場

【網主註:原文貼在離教見證欄,唯看文中連結,發現作者Pak應是一名基督徒,故轉貼至此】

作者: Pak       

1). 多年來在教會提倡環保, 飽受嘲諷揶揄, 當作我是怪人, 令我感覺受到傷害.
也有扣帽子的, 什麼「社會福音」, 令我莫名其妙.
我不是名牧, 所以說的話無人理會 (你算老幾?—教會也有濃厚階級觀念!!)
牧師講過一次, 但講完後, 沒有跟進, 大家也都忘得一乾二淨.
聯想到同性戀議題, 就好像「必修科」似的, 講完又講, 年復一年.
而環保就只是「閒科」, 喜歡便提及一下, 以便將來必要時可以大吹大擂: “我地「一向」都有注意環保o架!”
無奈之下, 就把環保和同性戀議題扯在一起, 互相比較, 出位一點, 希望吸引一些注意.⋯⋯
可惜, 注意是吸引到了, 也吸引到教會的維穩打手來!
不過也好, 二十年來, 只有機會看見豬肚華麗裝飾的正面, 今天無意中把豬肚反轉了, 果然, 反轉豬肚就係 X !!
我只不過是提倡環保, 作了些批評, 扯上了同性戀這敏感議題, 踏中地雷.
一些花崗石頭腦的人便把我當作異見分子/同性戀者派來的臥底(?!), 窮追猛打, 捉字蝨(我的中文表達力不好), 無限上綱上線.
棒打出頭鳥!
不排除他日教會又裝作若無其事的, 扮成自己由始至終一直在提倡環保, 吸引無知的人入教!!
令人厭惡,面目可憎的偽善者.
大家為我作個見證啊!

[進入下面的網頁, 在最底下的留言區那裏看看, “Pak”是我, ” “橄欖”是教會負責維持和諧穩定的「打手」.]
http://christiantimes.org.hk/Com ... ;Charset=big5_hkscs

2). 昨天終於有教友承認,十多年前,有些牧師認為互聯網是撒旦的工具。
怪不得那時我提及上網,不止一次受到批判或諷刺。
今天,大部分教會卻也有自己的網頁。
不斷自打嘴巴,卻仍裝成若無其事的信仰,實在難以令人信服。
虛偽的法利賽人。
慶幸今天有宗教自由,我仍然能夠全身而退。
我為數世紀前,被當作女巫被燒死的婦女致哀,正如香港電台劉天賜先生所述,那時的人,根本沒有選擇。(社交要靠佢, 結婚要靠佢...)
一個聲稱有最長遠目標-什麼「永生」的信仰,竟然是最短視的!

3). 本地主流基督教會, 師承自49年後逃離中國大陸的美國宣教士, 教義建基於教會過往2000年經驗, 再滲入令人不知不覺間傾向美國右派的思想, 建立成牢不可破的信仰體系(或稱 “信念系統”, 英文 belief system).
要改變信仰體系是異常困難的事, 尤其是當它在一大群人當中流通, 互相鼓勵、強化. 就算你原本是本著善意, 希望提出改進, 就像我曾經嘗試的一樣, 成功機會仍低.
用溫柔方法, 沒有人理. 漸漸加大力度, 卻又引起組織內的「護法」跳出來, 把你discredit, 撕毀你的聲名.
幸好我曾在北美居住, 領教過右派的技倆, 看穿他們的招式, 及時替自己deprogram.
回覆 1# 抽刀斷水

又係嘅,教徒講環保黎把Q咩。
天国近了,就有新天新地。即係,您明知就黎搬新屋,間舊屋就拆,唔通仲嘥錢換水喉电線油灰水咩?
回覆  抽刀斷水

天国近了,就有新天新地。即係,您明知就黎搬新屋,
沙文 發表於 2015/4/28 19:15

你簽左買賣合約喇咩?俾哂首期未有?

新屋你有無份住? 無預你啵
我食拖鞋飯就得啦

林前7:14        因為不信的丈夫、就因著妻子成了聖潔.並且不信的妻子、就因著丈夫成了聖潔.〔丈夫原文作弟兄〕不然、你們的兒女就不潔淨.但如今他們是聖潔的了。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 4# 沙文

你碗拖鞋飯又真係幾和味既喎。
回覆 5# 抽刀斷水
都有代價嘅。不過耶女就唔係好難handle, 並不是一軛版版友們講到咁喊苦喊忽。
我食拖鞋飯就得啦

林前7:14        因為不信的丈夫、就因著妻子成了聖潔.並且不信的妻子、就因著丈夫成了聖潔. ...
沙文 發表於 2015/4/28 20:26

你有點似被耶穌稱為狗的迦南大媽,
得到由檯上掉一點餅屑下來便滿足了。
那你似甚麼呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
做隻寵物可愛迷人吖嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  抽刀斷水

天国近了,就有新天新地。即係,您明知就黎搬新屋,間舊屋 ...
沙文 發表於 2015/4/28 19:15

佢地好自私, 大部份人仍想住舊屋, 而且明知舊屋未有咁快拆, 但就因為佢地妖言惑眾, 令環境越來越差, 貧窮地區人民餓死病死 (全球暖化及污染的效果).
說穿了, 是既得利益者 (尤其是美國的大企業和右派政客) 為了控制成本, 支配市場, 便利用宗教制做了世紀大謊言 (天國近矣), 並利用我們向外推銷, 宣教 (白人在第三世界並不受歡迎, 隨時會身首異處, 所以自己唔敢去, 搵亞洲人去)
你有點似被耶穌稱為狗的迦南大媽,
得到由檯上掉一點餅屑下來便滿足了。
...
beebeechan 發表於 2015/4/29 23:22

狗有好多種, 我正話遇上一隻叫做「橄欖」的兇惡牧羊狗, 毫不留情的咬我幾口, 現在還驚魂未定.
他們根本器量狹窄, 容不下異見份子, (什麼挽回迷失羔羊, 都是謊言). 一見有批評, 便第一時間將批評者抹黑 (例如, 硬把我說成同情同性戀者), 把批評者孤立, 並放狗出來驅逐.
另方面, 詭詐的教會領袖, 又間中假仁假義地在教會刊物刊登一些內容空泛, 根本無人會看的支持環保的文章, 之後又不跟進, 只是虛應故事.
但日後有需要, 又可以吹噓一番: 「我地一向有支持環保o架!」
佢地根本是機會主義者, 詭詐的「彈弓手」專家.
狗有好多種, 我正話遇上一隻叫做「橄欖」的兇惡牧羊狗, 毫不留情的咬我幾口, 現在還驚魂未定.
他們根本 ...
Guest from 58.153.117.x 發表於 2015/4/30 11:29

說穿了,
就是你給人彈劾了,又不懂反駁
在此發窂騷
關上門才是惡犬。
回覆 11# Guest from 58.153.117.x

佢地一向冇支持環保o架!

我畀個主耶穌污染海洋實例您啦
Mak5:13 耶穌准了他們.污鬼就出來、進入豬裡去.於是那群豬闖下山崖、投在海裡、淹死了.豬的數目、約有二千。
回覆  Guest from 58.153.117.x

佢地一向冇支持環保o架!

我畀個主耶穌污染海洋實例您啦
Mak5:13 耶穌准 ...
沙文 發表於 2015/5/18 16:33

咁堆哂係你後花園囉

十皮一隻,強國人來回收做燒肉都可以
我就唔似主耶穌咁不負責, 唔理條牧豬佬經濟損失。
畀番佢啦陰公。

其實呢段經文又係錯嘅。豬係識游水嘅
我就唔似主耶穌咁不負責, 唔理條牧豬佬經濟損失。
畀番佢啦陰公。

其實呢段經文又係錯嘅。豬係識游水嘅 ...
沙文 發表於 2015/5/18 17:44

唔得閒睇豬游水
睇左妹妹游水,大濕身
咁看見婦女動唔知咩念, 都係貴教本色啦
咁看見婦女動唔知咩念, 都係貴教本色啦
沙文 發表於 2015/5/18 17:51

係欣賞造物主既完美設計
唔剝哂欣賞唔哂嘅。所以神職人員欣賞得更深入
唔剝哂欣賞唔哂嘅。所以神職人員欣賞得更深入
沙文 發表於 2015/5/18 18:03

剝哂先唔好睇
又墜,又垂,又墮
高級模式 | 發新話題
換一個