返回列表 回覆 發帖

我讀書不多

回覆  beebeechan

投資理財袋億億聲咪又係賠番畀教友,

加拿大两所天主教学校为狎童丑闻赔款千万美 ...
沙文 發表於 2015/5/17 03:52

真陰公
沒有較「新」的聞了嗎?
2002年..............
回覆 21# beebeechan

貴教歷史悠狗嘛 - 係abuse教友嘅歷史。
公教報日日都有auditor's report, 您訂閱啦
http://www.huffingtonpost.com/2014/04/04/sex-abuse-catholic-church_n_5085414.html
現代社會完全建築在地主資本家階級極少數人對工人階級廣大群眾的剝削上面。這種社會是奴隸佔有者的社會,因為一生為資本做工的“自由”工人“有權”支配的僅僅是生產利潤的奴隸賴以活命、從而使資本主義奴役制得以存在和延續的那一點生活資料。

對工人的經濟壓迫,必然會引起和產生對群眾的各種政治壓迫和社會屈辱,使他們在精神生活方面變得粗俗和愚昧。工人固然可以多少爭得一點政治自由來為自身的經濟解放而鬥爭,但是,在資本的政權未被推翻以前,任何自由都不會使他們擺脫貧困、失業和壓迫。宗教是一生為他人幹活而又深受窮困和孤獨之苦的人民群眾所普遍遭受的種種精神壓迫之一。被剝削階級由於沒有力量同剝削者進行鬥爭,必然會產生對死後的幸福生活的憧憬,正如野蠻人由於沒有力量同大自然搏鬥而產生對上帝、魔鬼、奇跡等的信仰一樣。對於辛勞一生貧困一生的人,宗教教導他們在人間要順從和忍耐,勸他們把希望寄託在天國的恩賜上。對於依靠他人勞動而過活的人,宗教教導他們要在人間行善,廉價地為他們的整個剝削生活辯護,向他們廉價地出售進入天國享福的門票。宗教是人民的鴉片。宗教是一種精神上的劣質酒,資本的奴隸飲了這種酒就毀壞了自己做人的形象,不再要求多少過一點人樣的生活。

但是,奴隸一旦意識到自己的奴役地位,並且站起來為自身的解放而鬥爭,他就有一半已經不再是奴隸了。現代的覺悟工人,受到了大工廠工業的教育和城市生活的啟發,輕蔑地拋棄了宗教偏見,把天堂生活讓給僧侶和資產階級偽善者去享受,為自己去爭取人間的美好生活。現代無產階級正在站到社會主義方面來。社會主義吸引科學來驅散宗教的迷霧,把工人團結起來為美好的人間生活作真正的鬥爭,從而使他們擺脫對死後生活的迷信。
《社會主義和宗教》列寧
HENRY CHAN

貴教歷史悠狗嘛 - 係abuse教友嘅歷史。
公教報日日都有auditor's report, 您訂閱啦
...
沙文 發表於 2015/5/18 02:21

咁油尖旺既紋身黑仔都成日話警察打人架哩。
雖然,有時差人又真係有打七個佢地

回覆 24# beebeechan

唔好賠吖笨

唔好賠吖笨
沙文 發表於 2015/5/18 17:38

就係有笨人,以為舖舖有得賠,搏大霧,
所以先有咁多崎屎。
反正都唔使本,扮慘就掂。
既然神父又肯認咁易話為,唔慘就笨
Don't know where God is but the Devil is in the details
既然神父又肯認咁易話為,唔慘就笨
沙文 發表於 2015/5/18 17:49

咁神父基本上係老實既,
無話好似佢咁,做左都唔認

無做,就唔可以亂認
神父斷正先認啫,都未算老實。
好似耶穌咁,畀人拉之嘛,您估佢想嘅咩

真係老實就去自首啦笨
Don't know where God is but the Devil is in the details
神父斷正先認啫,都未算老實。
好似耶穌咁,畀人拉之嘛,您估佢想嘅咩

真係老實就去自首啦笨 ...
沙文 發表於 2015/5/18 18:01

咁即係如有牧師去自首話姦過你老婆
而你老婆又未必想揚開呢件事架啵
自首咪在受害人身上再插一野囉?
好心做壞事架
有錢賠咖嘛,您老婆實lur飯應
有錢賠咖嘛,您老婆實lur飯應
沙文 發表於 2015/5/18 18:22

我講緊你老婆
你老婆等如我老婆咩??!!
回覆 32# beebeechan
您老婆都可以被姦啫,未必實要係我老婆咖嘛
您老婆都可以被姦啫,未必實要係我老婆咖嘛
沙文 發表於 2015/5/19 03:27

咁又係。
我老婆索你老婆咁多,
危機係大d 既

你老婆半夜三更行獨自行返屋企都可放心, 無牽無卦
您淨係貼您老婆張相出泥,冇得compare喎。您要 convince我貼埋我老婆張相,等各位版友一齊睇先得咖
您淨係貼您老婆張相出泥,冇得compare喎。您要 convince我貼埋我老婆張相,等各位版友一齊睇先得咖 ...
沙文 發表於 2015/5/25 02:47

你成日將你老婆當埋係我老婆

今時今日,你慣左乜都拎黎  share?
我冇喎,您Dementia, 信教join埋果尐唔知咩小組,乜都話要同人分享啫
我冇喎,您Dementia, 信教join埋果尐唔知咩小組,乜都話要同人分享啫
沙文 發表於 2015/5/25 06:32

你有野分都無人想享
唔系喎,我分錢賑災,佢地問我仲有冇喎
唔系喎,我分錢賑災,佢地問我仲有冇喎
沙文 發表於 2015/5/25 06:53

好似你屙尿咁:一點一滴
好難分
高級模式 | 發新話題
換一個