返回列表 回覆 發帖

尚方寶劍先斬後奏

教會斬半世紀石牆樹
【本報訊】港島西半山般咸道4棵石牆樹去年無辜被斬,位於西半山中華基督教會合一堂香港堂一棵逾半世紀的石牆樹近日也遭厄運。有區議員引述政府指石牆樹在教會範圍內,教會因要維修斜坡斬樹。
專家:睇唔出有乜危險
社交網站「西環變幻時」專頁,有網民上載相片指在西摩道的中華基督教會合一堂香港堂範圍內的一棵石牆樹突被斬。民主黨中西區區議員許智峯引述中西區民政署助理專員,指該棵石牆樹並非政府部門要求斬,是合一堂因要做斜坡維修,有專家指要斬樹。記者曾致電合一堂查詢,職員只稱稍後會發通告,暫不回應。
發展局樹木管理專家小組成員兼港大地理學系講座教授詹志勇表示,合一堂石牆樹樹齡最少有50至60年。他指該樹在牆中間生長,特別穩固,「睇唔出有乜危險要斬咗佢」。他又稱因斜坡維修就斬樹不能接受,「好多石牆樹都做過維修,專家有辦法避咗樹,唔影響佢生長」。詹稱石牆樹被斬可惜,又指今次斬樹事件反映樹木法的重要性,「私人土地鍾意斬就斬,唔可以接受」。
地政總署回覆指該石牆樹位於私人土地,所涉地段地契並無載有樹木保育條款,該地段業主可自行處理,毋須事先取得批准。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160630/19675702
基督教之不容異己已經係出晒名,估唔到依家連【樹】也不容?一於趕盡殺絶?!
佢地淨係話「不可殺人」,其他生物可以不理。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 4# 抽刀斷水

咁環保榮耀神定斬樹榮耀神?
http://behold.oc.org/?p=5603
教會斬半世紀石牆樹
【本報訊】港島西半山般咸道4棵石牆樹去年無辜被斬,位於西半山中華基督教會合一堂香港 ...
沙文 發表於 2016/7/1 11:42

就黎人兩公婆關埋門, 用乜姿勢來行房, 你也要管了

等棵樹倒下來, 壓死人時, 又係有野講

棵樹都生得好茂盛, 好健康唶
「睇唔出有乜危險要預先斬咗佢」

未雨綢繆, 又係有野講

今日d香港人, 係咪慣性左乜春都媽叉左先?
專家意見不可窟視嘛, 唔通由神學家决定咩?
"發展局樹木管理專家小組成員兼港大地理學系講座教授詹志勇表示,合一堂石牆樹樹齡最少有50至60年。他指該樹在牆中間生長,特別穩固"
Don't know where God is but the Devil is in the details
就黎人兩公婆關埋門, 用乜姿勢來行房, 你也要管了
beebeechan 發表於 2016/7/1 16:58

都係有樣學樣嘅,人地兩叔嫂閂埋門,唧在地上、面上、口內都關佢事啦:

Gen38:9        俄南知道生子不歸自己、所以同房的時候、便遺在地、免得給他哥哥留後。
俄南所作的、在耶和華眼中看為惡、耶和華也就叫他死了。
"發展局樹木管理專家小組成員兼港大地理學系講座教授詹志勇表示 ...

"發展局樹木管理專家小組成員兼港大地理學系講座教授詹志勇表示,合一堂石牆樹樹齡最少有50至60年。他指該樹在牆中間生長,特別穩固"
沙文 發表於 2016/7/2 09:32

棵樹生係詹志勇物業上就唔係咁講勒。
另外, 護土牆的承力問題, 也應由土木工程專家來講, 不是由樹木專家講。
棵樹健康唔等如道牆夠力撐
護土牆的承力問題, 由教会負責揾土木工程專家整得穩固, 唔好建在磐石上就得啦。斬樹, 係因為聖教会根本冇打算將護土牆的承力維持在合標準規格, 斬咗佢就算鳩數
Don't know where God is but the Devil is in the details
都係有樣學樣嘅,人地兩叔嫂閂埋門,唧在地上、面上、口內都關佢事啦:

Gen38:9        俄南知道生子不歸自己、所 ...
沙文 發表於 2016/7/2 14:55

你叫完雞唔俾錢找數得唔得?
你都會俾馬伕打到翻肚哩。

俄南不肯內射, 用射精找數, 亞嫂點解要俾佢小?
護土牆的承力問題, 由教会負責揾土木工程專家整得穩固, 唔好建在磐石上就得啦。斬樹, 係因為聖教会根本冇打 ...

斬樹, 係因為聖教会根本冇打算將護土牆的承力維持在合標準規格, 斬咗佢就算鳩數
沙文 發表於 2016/7/2 21:17

咪係囉
你部廿年爛車, 要你年年俾一萬幾千維修?
不如劏鳩左佢算數哩。 
一字咁淺

不過, 你隔黎條粉腸話部車係古董黎,有廿年歷史, 好肯珍貴, 話你應該要留住佢, 
劏車係無人性。。。。。白膠黐哩
禮尚往來, 閂埋門嘅玩法可以好多, 用乜來找數, 你也要管了?
禮尚往來, 閂埋門嘅玩法可以好多, 用乜來找數, 你也要管了?
沙文 發表於 2016/7/2 21:33

亞嫂肯俾俄南小, 唔係為左『玩』
亞嫂同您談心嗰陣無意中向您透露心事, 您地都行得好埋
高級模式 | 發新話題
換一個