返回列表 回覆 發帖

[發問] 有個問題想問基督徒

我有個問題很想問基督徒,但我很久無返教會了,可以的話你們可否替我問一問,或知道答案的就告訴我好嗎?

基督教深信,耶穌為了替我們贖罪,所以祂就代我們被釘十字架受死。所以只要我們信神,就能夠吧自己的罪轉送給耶穌。

問題是:如果基督徒真的是愛神的話,你們會忍心要耶穌代替你們受罪嗎?明明是自己做錯的事,為何不為自己做錯的事付上責任。如果想事奉神,為何不首先把自己的罪,從神身上搶回來。基督徒一邊事奉神,另一邊就把自己的罪推給耶穌。

打個比喻:如果耶穌在你面前,祂說要代替你受罪,準備被釘十字架死,如果你是愛耶穌的話,你們會讚成要祂代你受罪嗎?
現實點的比喻:如果你犯了罪,你父母說因為愛你所以願意代替你受罰,如果你是愛他們的話,你會同意他們這樣做嗎?

非基督徒有個優點,就是不會把自己做錯的事推給耶穌,要耶穌替他們受罰。
耶穌把基督徒身上的罪拿走,你們應該一定會感恩。你們會對神說:"謝謝您替我受罪了"  還是應該說:"不用了,我會努力做好自己,希望您不用再替我受苦。"
我都遇過咁嘅情形。
有一天我去飲茶,撞見抽水在另一枱,双方打招呼各自飲茶。
抽水走咗冇耐,我都埋單,点知伙記話,頭先果位先生幫您埋左啦。
我追出去想叫住抽水,点知佢回頭應我時正在過馬路,一分神就被一輛貨櫃車輾成肉醬。

咁,佢唔死都死咗咯,錢又俾咗咯,我可以點喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-1-25 23:54 發表
我都遇過咁嘅情形。
抽水走咗冇耐,我都埋單,点知伙記話,頭先果位先生幫您埋左啦。
我追出去想叫住抽水,点知佢回頭應我時正在過馬路,一分神就被一輛貨櫃車輾成肉醬。
...

>>>> 咁,佢唔死都死咗咯,錢又俾咗咯,我可以點喎?
precisly
precisely the gist of what i want2express with tons of speeches , even in cantonnese ,
我都遇過咁嘅情形。
...

那是不是說,你也承認耶穌已經為我們贖罪而被釘十字架受死?
咁,佢唔死都死咗咯,錢又俾咗咯,我可以點喎?
...

抽水只希望你能相信他已經幫您埋左單, 那你不用自己再次埋單就可了
基督教最基本和最重要的教義, 就是要我們相信神曾經為我們贖罪而死.

回復 5# 的帖子

張單係已經埋左, 但係有d人寧願洗碗都唔相信張單已經埋左
小則潤澤生活, 大則啟生之道
原帖由 Dalvm 於 2008-1-26 10:00 發表
那是不是說,你也承認耶穌已經為我們贖罪而被釘十字架受死?

小弟代表一眾期望沙文悔改的基督徒,熱烈祝賀沙文得救重生!

Dalvm 有無興趣聽聽三屋大部分非基督徒的回應?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 Paul 於 2008-1-26 10:30 發表
張單係已經埋左, 但係有d人寧願洗碗都唔相信張單已經埋左

所以唔接受或唔相信耶穌幫你埋左單, 死後就要接受審判...........
到底有無阿蘇哥,阿蘇哥係咪老耶派落黎,又或者佢係咪老耶個仔,係未有時光機之前,大家都係估吓估吓.

據耶經描述,佢黎係為人贖罪.但到佢係為人贖罪而黎到呢個世界,定係到咗呢個世界先發現有呢個需要呢?因為開日耶經話佢黎係赦免人既罪,而唔係替人贖罪...兩野黎果喎...點架?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-1-26 10:39 發表

小弟代表一眾期望沙文悔改的基督徒,熱烈祝賀沙文得救重生!

Dalvm 有無興趣聽聽三屋大部分非基督徒的回應?

好的
我都遇過咁嘅情形。
...

沙兄,你可阿抽水點都係無乜兩句,佢幫你埋單,你都只會覺得唔好意思.因我相信阿水哥唔會要你因為佢一餐茶,而要你一世仰佢鼻息.

但而家阿蘇哥係乜頭乜路都未有定案,其他人唔知,我自己就同呢位猶太反動份子/羅馬稅官既私生子無乜交情,咁就話佢幫我埋咗單,做人俾返少少品,你要埋既都唔應問咗我先.

重有,張單埋咗未其實係無人知架,吹架之嘛.

如果據耶經描述,佢黎係為人截咗條釘,唔好再俾人錯落去.所謂既錯,就即係唔聽阿老耶話.簡單黎講,即係阿老耶為人發出一張產保護令.佢被釘十字架係老耶既意思,咁係咪話老耶唔叫佢就唔會埋呢張單呢?如果係,又如果耶經講既屬實,咁佢只係一名執達吏.你見到個官你會敬禮,個你見到個執達吏會唔會吖?

你下次又可以試吓去飲茶既時候...飲茶都唔好...搭小巴好D,下次有機會搭小巴,你同個司機講話後數,但車上一個人都無,司機問"你傻架,後邊乜都無剩得空氣"...你就叫個司機"不要問,只要信,阿蘇哥同我找咗條數啦"...我諗你呢世都駛錢搭小巴...又幾正喎
原帖由 Dalvm 於 2008-1-26 10:40 發表

所以唔接受或唔相信耶穌幫你埋左單, 死後就要接受審判...........

你答得好好!如果真係埋左單,咁應該好似普救論咁講人人得救先係。
來自三屋版友的回應:

N-Particle:

睇怕都無基督徒真心回應掛,
我就試下以他們的立場答吧,

基督徒: 我之所以愛耶穌就是他替我受罪,我就可以上無堂,如果唔係,佢有物用 ?

OK 唔 OK ?

EviLynx:

我愛神, 當然不願意神為我擔當罪惡.
但我的罪實在太重, 我又太軟弱, 我自己實在擔當不起.
所以一次又一次跌倒.
但為了可以接近神, 我願意把自己交托給神.
亦願意讓神幫助我擔當我的罪惡.

(下刪 n 咁多個字)

M23 @ 新屋:

見有無聊一問,於是也有無聊一答

一個死刑犯,還有沒有資格談「不用了,我會努力做好自己..」?
他的生命早已是一個恩賜。

當然,那個死刑犯可以選擇自己抱緊自己的罪,
也沒有人能阻止。

Hendera:

因為你擔檔不起你自己的罪.
「罪的工價乃是死」.你拿回罪的話就必死了〔當然不知何謂「死」〕,死了便無作為.

可是:「死」字的定義是什麼?有人說是肉身死,有人說是與神的關係斷絕.
所以答了等如無答.

榜眼: (天主教徒)

> 打個比喻:如果耶穌在你面前,祂說要代替你受罪,準備被釘十字架死,如果你是愛耶穌的話,你們會讚成要祂代你受罪嗎?
> 現實點的比喻:如果你犯了罪,你父母說因為愛你所以願意代替你受罰,如果你是愛他們的話,你會同意他們這樣做嗎?

比較貼切的比喻是:    在你不知情的時候,  你父母說因為愛你,  所以而*已經*替你了受罰.   然後, 他們才會來告訴你:   事情我們解決了, 你也不用還給我們.     但你要答應我們,  以後要做個好人.

就那個比喻來說,  不管那兒子是否領情都好,  他的父母都*已經*替他代罪還了債.
因此, 那兒子可以做的, 只有:

a) [窗外在打雷,  粵語長片的悲情音樂] 兒子 說:  爸, 你為何要這樣做, 嗚嗚嗚,
是孩兒不孝, 孩兒知錯了,  以後再也不敢闖禍.嗚嗚嗚.....

b) 你為何要這樣做,  不過,  不要以為這樣我就會領你情的.  你走吧.

c ) 你說已經替我代罪還了債? 別開玩笑了  你何德何能, 如何能還*我*的債?  一人做事一人當, 你走吧.

d) 你聽著,  我再講一次, 我不是你的兒子,  我也沒有欠下巨債, (而就算有,  我也會自己負責, 何況我沒有), 你走吧.

魔界暴走犯:

D) 亞爺一切為你好,你不可以忤逆,否則拉你坐監坐一世還要被火燒

E) 我幫過你是你恩人唷,不要忘恩負義,我無飯開快惜錢給我
我幫過你是你恩人唷,不要忘恩負義,我影快相你幫我頂
我幫過你是你恩人唷,不要忘恩負義,你條女好正畀我上一晚
我幫過你是你恩人唷,不要忘恩負義,你要乜乜物物............ 直到永遠,阿瞞

Hendera:

> 比較貼切的比喻是:    在你不知情的時候,  你父母說因為愛你,  所以而*已經*替你了受罰.   然後, 他們才會來告訴你:   事情我們解決了, 你也不用還給我們.     但你要答應我們,  以後要做個好人.

不太貼切.
是你有個有錢老豆,而你在外久債.老豆說:只要你求我,我可以替你還債.但你不求我的話,你就食自己.
但如果你求我的話,以後就要聽我話.
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 抽刀斷水 於 2008-1-26 11:21 發表
榜眼: (天主教徒)

比較貼切的比喻是:    在你不知情的時候,  你父母說因為愛你,  所以而*已經*替你了受罰.   然後, 他們才會來告訴你:   事情我們解決了, 你也不用還給我們.     但你要答應我們,  以後要做個好人.

聰明既香港人又點會好似榜眼諗既咁答法呀....

某人答:
「係咩?咁多謝晒喇喎。好人?我當然會做好人啦,我本來就係一個好人黎。」

原帖由 Jom 於 2008-1-26 11:09 發表

你下次又可以試吓去飲茶既時候...飲茶都唔好...搭小巴好D,下次有機會搭小巴,你同個司機講話後數,但車上一個人都無,司機問"你傻架,後邊乜都無剩得空氣"...你就叫個司機"不要問,只要信,阿蘇哥同我找咗條數啦"...我諗你呢世都駛錢搭小巴...又幾正喎

所以我便認為不要把自己的罪推給神........每次做錯了就認為神已經替了你贖罪
其實好似榜眼咁講, 不論你認唔認果兩個白撞既係父母, 答唔答應佢做好人, 問題都已經解決了, 債都已經還了, 所以你往後大可以開開心心咁去做壞人, 唔洗擔心死後有因果報應.

見有無聊一問,於是也有無聊一答

一個死刑犯,還有沒有資格談「不用了,我會努力做好自己..」?
他的生命早已是一個恩賜。

當然,那個死刑犯可以選擇自己抱緊自己的罪,
也沒有人能阻止。

這個死刑犯己經受了應得的懲罰, 我想只要他真的是後悔自己做錯了的事, 當他接受神的審判時,神不會判他有罪.
原帖由 龍井樹 於 2008-1-26 11:20 發表

你答得好好!如果真係埋左單,咁應該好似普救論咁講人人得救先係。

的確人人都可得救,
Hendera:

因為你擔檔不起你自己的罪.
「罪的工價乃是死」.你拿回罪的話就必死了〔當然不知何謂「死」〕,死了便無作為.

為何不能積極點, 要自己努力不去做壞事........
至少自己有努力過.........
原帖由 Dalvm 於 2008-1-26 11:34 發表

所以我便認為不要把自己的罪推給神........每次做錯了就認為神已經替了你贖罪

哦...簡單少少...即係話一人做事一人當...神唔神根本就係關人Q事...自己做既野自己認,幼稚園都係咁教,但聽唔聽就實在係無辦法...

但你又要體諒吓,當你明白到呢個道理又活出呢個道理來既時候;你又唔會咁容易接受到耶教果種反人類既無知信條架啦,咁耶教咪即時淪為三流心理復康及道德輸出中心?好陰公果喎,一個咁大既織組,兩野要被人將信用評級降grade,involve好多人果喎...靠佢呃飯食果班唔在講,就連接受緊療程果班都分分鐘受唔住刺激做傻事喎...死得人多啦呢次...話唔定呢野就係耶經提到"又死七分一人既浩劫"啦...

劫數...真係劫數呀...
高級模式 | 發新話題
換一個