返回列表 回覆 發帖

忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍.....

好多時此處的版友話大秦景教排他性很強,但係我發現其實佢地好忍得。

除了甘心接受立法局屋頂的希臘假神Themis統治,佢地亦肯叫世界最高山峰做「珠穆朗馬」。
http://www.christianweekly.net/4DACTION/W4D_CWREAD/15754/20/BACK

「珠穆朗馬峰」意譯為「聖母峰」,聖母並不是馬利亞,而是藏傳佛教的五仙女tshe-ring mched lnga。
佢地肯承認藏傳佛教5仙女,您又怎能話佢地排他呢?

Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 1# 沙文 的帖子

老大你著了道兒啦
佢地係改唔到, 唔係承認~
如果佢地有錢到買得起「珠穆朗馬」就會將佢改埋叫"馬利亞" 峰架啦
依家唔駛, 只係不能也, 非不為也~
你幾時對邪教咁寬容架
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 2# Step.King 的帖子

食懵您!老大又點會著了道兒?
憶當年范增就係發現沛公好忍得手,入到咸陽居然不將胡亥嘅後宮幹幾腿,還軍灞上,故知其狼子野心,有吞天下之志,力勸項王於鴻門宴上買起之。

亞父之心您都唔識,恐怕您終要自刎於烏江,反基大事休矣。
此網無人!此網無人呀................
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-3-11 01:52 發表
食懵您!老大又點會著了道兒?
憶當年范增就係發現沛公好忍得手,入到咸陽居然不將胡亥嘅後宮幹幾腿,還軍灞上,故知其狼子野心,有吞天下之志,力勸項王於鴻門宴上買起之。

亞父之心您都唔識,恐怕您終要自刎於烏江,反基大事休矣
...

你學得當年曹孟德咁霸才果斷, 本少爺陪您走一趟又點話???
花開花落花無缺!

回復 4# Step.King 的帖子

您連無面目見江東父老嘅項籍亦有所不及,孤要您黎托呀?
以曹孟德而論,我覺得幾似教會 -- 單就「挾天子而令不臣」這一點。

上帝,就是漢獻帝,他從來不做聲,一切號令由丞相以他的名義下詔,是個隱形皇帝。所以,您還是跟教會吧
原帖由 沙文 於 2008-3-11 13:25 發表
以曹孟德而論,我覺得幾似教會 -- 單就「挾天子而令不臣」這一點。

上帝,就是漢獻帝,他從來不做聲,一切號令由丞相以他的名義下詔,是個隱形皇帝。所以,您還是跟教會吧 ...

挾天子而令不臣又不是曹操獨創
早在西漢王莽時代已經有出現啦
比超移鼠大聖出世仲要早50年!  你唔比係教會抄左過去?
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-3-11 00:18 發表
好多時此處的版友話大秦景教排他性很強,但係我發現其實佢地好忍得。

除了甘心接受立法局屋頂的希臘假神Themis統治,佢地亦肯叫世界最高山峰做「珠穆朗馬」。
http://www.christianweekly.net/4DACTION/W4D_CWREAD/1575 ...

當大秦景教的排他時機未到時,往往就以「本色化」進行滲透。

景教信徒會將這聖母慢慢變成馬利亞。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 8# 抽刀斷水 的帖子

牧師都咁講咗,幾難轉軚卦?

三、現今在世界各地的影響
據彼得魏格納及其同工的研判,天主教國家拜的馬利亞(耶穌母親馬利亞的靈魂在天上,現今在世上活動的是冒名的邪靈,自稱是天上皇帝之子的母親,就是天上皇帝的太太—天后)。回教的月神標誌(阿拉伯人原拜土神阿拉及它的女神太太),日本神道教的天照女神,西藏的「聖母峰」(指千手千眼觀音)…,都是天后系統的邪靈。中國歷史中的武則天曾自封「大哉神武…天后則天皇帝」,而慈禧太后曾自扮觀音,號稱老佛爺,…在這邪靈的影響下的地區常有:權力鬥爭、專制獨裁、殘殺、侵略、黑道、邪術、偶像崇拜、色情淫亂…等盛行的情況。
http://seminary.llc.org.tw/main/APaper.php?page_tb_no=3&page_td_no=20&query_ps_year=2001&query_ps_num=1&query_ps_type=B

牧師研究得咁詳盡,我都爭啲俾佢嚇到歸信,但係可惜到last moment我忽然又諗起師妹...............

我記得師妹教過我,「則天」這個尊號,在武后生前根本從未用過,係中宗在她殯天之後才追加的。佢又點可能「曾自封『大哉神武…天后則天皇帝』」呢?牧師封佢就有之。

您話嘞,我應該信牧師,定係信師妹呢?
原帖由 沙文 於 2008-3-13 12:28 發表
您話嘞,我應該信牧師,定係信師妹呢?

無乜理由唔信牧師架喎。

回復 10# 抽刀斷水 的帖子

咁您而家係咪話我師妹啲學問唔得?

回復 11# 沙文 的帖子

無計la. 根據老大的No. 1 定律---jungle law. 似乎閣下的師妹就...
原帖由 沙文 於 2008-3-13 13:02 發表
咁您而家係咪話我師妹啲學問唔得?

須知道「信」呢家野,係「對缺乏證據既事物深信不疑」。你唔係話比我聽,你師妹啲學問係缺乏證據下話?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-3-12 22:25 發表

須知道「」呢家野,係「對缺乏證據既事物深不疑」。
師妹又教過我,您呢種叫做「循環定義」(Circular definition),唔該再解釋過。
http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_definition
原帖由 沙文 於 2008-3-13 15:09 發表
師妹又教過我,您呢種叫做「循環定義」(Circular definition),唔該再解釋過。
http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_definition

「信」=「對缺乏證據的事物全盤接受」
原帖由 沙文 於 2008-3-13 15:09 發表

師父不愧為天命大俠高徒, 連"雨意清籬劍" 也用得出神入化...
可惜...技術有餘, 創意不足~
零分! 重作!!!

花開花落花無缺!

回復 16# Step.King 的帖子

要點樣創意先合格呀大佬?

回復 15#  抽刀斷水 的帖子
咁牧師全盤接受移鼠大聖,乃係有經書為証,都唔係「信」喎?

回復 17# 沙文 的帖子

答得你, 俾你跟住答. 你的創意咪又係零分...

「信」---> 對流的事物不問原因全盤接受

回復 18# weakest 的帖子

我未必會俾一個佢expecting嘅答案嘛。

「信」---> 對流的事物不問原因全盤接受
牧師都或者有問原因噃

回復 19# 沙文 的帖子

你緊係唔記得左思劍門仲有另一絕學"逆行天命劍"
你快d 搵令狐兄弟補學啦
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個