返回列表 回覆 發帖

神存在根本不重要

太多人認為神存在重要 因為信衪才能上天堂
那麼說到底 那些人只是怕死

從來沒有做到去愛人 聖經所說的愛是可做福現世
但人們把焦點放到天灶地獄
還以一副理所當然的樣子到處宣揚
更甚是用自己的角落去愛人 以為拉你進教就是愛你
根本缺乏同理心

此外 有些人更不是信神 而是只信他的教會所描述的神
當遇到與基督教有衝突的問題
有些人的態度比起不信者更為惡劣及失去理性

最重要是 他們極度雙重標準
如: 以人的標準去看神的好處  卻不可以 以人的標準 去看神的壞處

基督徒愛在哪裡? 只說一聲我信神就可以了嗎?
充滿著這種人的天堂 誰想去呢..
原帖由 Guest from 218.103.134.x 於 2008-7-7 02:47 發表

更甚是用自己的角落去愛人 以為拉你 ...

ThANKing + good morning

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
好坦白講,

我都唔知依家 d 木屍

係唔係真心信有神......

我因為有求真精神,

都發表過類似疑問,

但全盜人暗示

"我地之間無利益衝突"......

好明顯佢自己都知佢哥套係假o既,

不過就為左自己o既利益

去繼續呃人害人......  
助長耶教浪費及虛度一群純真的人的黃金歲月,
這個扼殺別人生命的不朽罪名,你擔當得起嗎?
-- derSee
原帖由 peterchansuper 於 2008-7-7 09:55 發表
好坦白講,

我都唔知依家 d 木屍

我因為有求真精神,

都發表過類似疑問,

但全盜人暗示

不過就為左自己o既利益

去繼續呃 ...

o k , ThANKs4puzzling

now , finally get it , i

木屍 = 牧師,

>>>> 但全盜人暗示

全盜人 = 傳道人

ThANKs again

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
原帖由 peterchansuper 於 2008-7-7 09:55 發表
好坦白講,

我都唔知依家 d 木屍

我因為有求真精神,

都發表過類似疑問,

但全盜人暗示

不過就為左自己o既利益

去繼續呃 ...

sorry still can not quite get it yet

y////why
y////why
if ````` 但全盜人暗示 "我地之間無利益衝突"...... """"
then
`````好明顯佢自己都知佢哥套係假o既,"""" ??

ThANKs

回復 6# prussianz 的帖子

証明佢係為"利益"而去全盜,

並唔係為左"上帝o既呼召"......

所謂"呼召"根本就係"教會領袖"之間

o既台底交易,

私相授受......

教條係真係假,

對佢地黎講根本就唔重要,

只要繼續有人聽佢地講,

信佢地o既謊言,

俾錢佢地用,

任由佢地愚弄擺佈就得啦......

原帖由 Guest from 218.103.134.x 於 2008-7-7 02:47 發表

更甚是用自己的角落去愛人 以為拉你 ...

「此外 有些人更不是信神 而是只信他的教會所描述的神
如: 以人的標準去看神的好處  卻不可以 以人的標準 去看神的壞處
基督徒愛在哪裡? 只說一聲我信神就可以了嗎?
充滿著這種人的天堂 誰想去呢..」

我們可以改成另一個版本,西方國家:

「此外 有些人更不是信人權 而是只信他自己描述的人權
當遇到與自己利益有衝突的問題
有些人的態度比起不信者更為惡劣及失去理性(發動戰爭)
如: 以人的標準去看民主的好處  卻不可以 以人的標準 去看民主的壞處
這種民主社會愛在哪裡? 只說一聲我跟隨你這種民主就可以了嗎?
充滿著這種人的天堂 誰想去呢..」

那是叫「人拳」而不是叫「人權」
那是叫「神打膠你」而不是「神打救你」

看到兩者無比相似之處吧?

有點諷刺的是,西方國家的人,大部份就是信基督教。而基督教就是從西方國家傳過來。現在世界烽煙四起,我們要好好「多謝」基督教。

那不是這問題的答案呀......

回復 8# HTBROKE1 的帖子

看到兩者無比相似之處吧?

------>>  利益掛帥, 損人利己......
高舉"追求真理, 伸張正義"o既旗幟去謀取私利,

當有正義之士維護真理,

佢地就以假亂真,

賊喊捉賊......
講一套,

做o既又係另一套......
原帖由 HTBROKE1 於 2008-7-7 11:08 發表

「此外 有些人更不是信神 而是只信他的教會所描述的神
如: 以人的標準去看神的好處  卻不可以 以人的標準 去看 ...

那是叫「人拳」而不是叫「人權」
那是叫「神打膠你」而不是「神打救你」

ThANKs

原帖由 peterchansuper 於 2008-7-7 11:08 發表
証明佢係為"利益"而去全盜,

並唔係為左"上帝o既呼召"......

所謂"呼召"根本就係"教會領袖"之間

o既台底交易,

私相授受......

教條係真係假,

只要繼續有人聽佢地講,

信佢地o既謊言,
...

教條係真係假,

只要繼續有人聽佢地講,

信佢地o既謊言,

俾錢佢地用,

任由佢地愚弄擺佈就得啦......

thy opinions should b hightlighted + wide-spread , as much as possible

ThANKs

回復 13# prussianz 的帖子

去警訊到揭穿佢地o既呃錢騙局啦  

回復 1# 的帖子

「教會所描述的神」係點架?
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 12:38 發表

簡單說:信者得救,唔信會打膠你
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 12:38 發表

他們強調神的存在
而非先教導人去愛
尤如先信神 才有愛 才可以去愛人

遇上解答不到的問題
他們卻死充了解 就不願意說一句
[不清楚 你可以請教對聖經有更深入了解的人]
大多也只是用自己從教會聽到的一套
無經過自己的分析好壞 再去照單傳給別人
或許這只是我個人遇到的問題

但我實在聽得太多 神會懲罰你 你會下地獄 之類的
無意義 亦無幫助的恐嚇式傳教方法
我討厭的只是人本身 而非宗教

回復 17# dragoon 的帖子

「尤如先信神 才有愛 才可以去愛人」...我們愛因為神先愛丫嘛
如果神唔識愛我地,我地就唔識點愛其他人架啦...
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 18:19 發表
「尤如先信神 才有愛 才可以去愛人」...我們愛因為神先愛丫嘛
如果神唔識愛我地,我地就唔識點愛其他人架啦...

如果教會用聖經來描述他們的神,我只看見那個神的不仁,殘殺無辜(參見逾越節,出埃及記中記載上帝濫殺無辜所有埃及人長子)。

相反,我覺得教徒不懂得怎樣真正地愛人。最少有人說出了「尤如先信神 才有愛 才可以去愛人」這樣的說話。

我係無神論者,我一樣愛我的家人、朋友、戀人、以及世界上所有的小孩子。我願意為守護他們而戰,甚至犧牲。

我會為無辜的人遭到不幸感到悲傷,希望下一代能有自由美好的未來。

真的要愛神才能愛人嗎?原來有那麼多人連身邊的人也不放在第一位而去愛一個所謂的神,難怪現在這世界會那麼亂了。

回復 1# 的帖子

唔係喎, 我係基督徒, 但係我唔係為永生而信神... 我係為... 溝女~

信神係為永生入場卷係好q正路的想法, 大家都考慮下啦不如, 百利而無一害~

不過, 大家千祈唔好信信下真係信左, 咁你就大劑... 因為, 耶穌話佢既軛係輕省, 其實成個十字架咁重, 又點會輕呢?

不過, 如果個個條命都可以"輕", 咁個個享樂主義都得, d哲學家食晒屎嘞, d覺得人生有d野既人全部都係多餘...

人生的旨意真係為左活果70-80年, 最多都係傳承後代以幫助進化架咋... 信我啦!
高級模式 | 發新話題
換一個