返回列表 回覆 發帖

西藏人民不得自決

回復 20# dye 的帖子

咁您又唔好咁樣車佢。或者BV双俠嘅國策係:西藏很重要因為有水源。
咁,其餘嗰啲冇水源省份,自唔自决就冇乜所謂。
胡温見得閒無事不如揾啲搞作,採納其議。
結果得諾貝尔和平獎,都係中国人的光荣啦
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 21# 沙文 的帖子

Don't insult V by placing their name togather in a sentence.

Here is V theory "所謂藏民自治其實不過是一個假議題。。。。。西藏地處喜馬拉雅山脈。。。。孫子有言善攻者動於九天之上﹐到時美國取得戰略上的制高點。。。。在那裡部署幾千枚戰斧式巡航導彈。。。。覆蓋整個中國大陸。。。。實行東西兩邊夾擊中國。。。到時真係大檸樂"

Beside the fact that "善攻者動於九天之上" is a misquote because Sunzi's era has no fighter jets, we should be checking if any of the surrounding countries has a high mountain range.  (No wonder Israel invaded Syria and refuse to returned Golan Height to them.  This is so damn clever of Israelis.)

This is the beauty of politic, how do we decide whose policy to follow?  

Do we follow B's policy and fight every country that control the source of water we drink?

Or do we follow V's policy and fight every neigbour country that live at a higher altitude than us?
-----------------

For other who is bored to death and wish to read something else, here is an excerpt from Sunzi

"孫子曰:兵者,國之大事,死生之地,存亡之道,不可不察也。

故經之以五,校之以計,而索其情:一曰道,二曰天,三曰地,四曰
將,五曰法。道者,令民于上同意者也,可與之死,可與之生,民不
詭也。"

The question is how many parts of China is in this kind of condition where 令民于上同意者也,可與之死,可與之生,民不
詭也。

原帖由 沙文 於 2008-8-2 17:17 發表
咁您又唔好咁樣車佢。或者BV双俠嘅國策係:西藏很重要因為有水源。
咁,其餘嗰啲冇水源省份,自唔自决就冇乜所謂。
胡温見得閒無事不如揾啲搞作,採納其議。
結果得諾貝尔和平獎,都係中国人的光荣啦 ...

淡水資源突出了西藏的重要 但當然並非唯一的一項
你扮吾明要玩文字打交無所謂 但真係有人會跌入文字堆中不能自拔架 你顧下人啦

v說西藏人民不得自決 我提出保住河流源頭十分重要 我引入的資料沒有貼連結 原因是來源太敏感不方便  我以為有興趣討論的自會尋回出處 可惜有人往往就是如此令人失望 抽水後來都踼爆左啦 點解就硬係有人要蠢落去呢  每次小弟想拋磚引玉 希望學下野 但總是會碰上牛皮燈蘢  將討論區的水平拉到低位

沙哥剛在說:
呢個問題夠又係一字咁淺啦,駛鬼自己見解咩?
嗱,本來外蒙古人民都係不得自决嘅,但結果都係自决咗或被非貴國自决咗。
可見任何一塊不可分割領土之得不得自决,並非一定由貴國自决

無錯呀 沙哥講得對呀 領土並非必然架 要提防外來勢力 干預我地領土的穩定性是重要的
特別是當分裂勢力申明 其要求自決的地方  關乎我國主要河流之源頭 就顯得更加重要

v仔無講錯 我提出河流是重點亦無錯

回復 23# 訪客得得b 的帖子

乜原來吐蕃未列入責国版圖之前,中原人民冇水飲咩?咁就最好查下外蒙古有冇河係流入貴国国境咯

咁我都冇錯喎,若然您唔夠打,就乜都冇得自决啦。至於您錯唔錯,就睇下若是西藏一條河都冇,貴国是否就會唔要佢;又或若然西藏人對「民族主義」中的民族包括什麼民族跟主流解釋有点不同,則解釋權誰屬?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-3 01:02 發表
乜原來吐蕃未列入責国版圖之前,中原人民冇水飲咩?咁就最好查下外蒙古有冇河係流入貴国国境咯

咁我都冇錯喎,若然您唔夠打,就乜都冇得自决啦。至於您錯唔錯,就睇下若是西藏一條河都冇,貴国是否就會唔要佢;又或若然西藏人對「 ...

看過一些軍事評論 印度其實非常忌憚中國 因為中國如改變流入其境內之河道  對印度將是一場災難
足可見控制河流有多重要

回復 25# 訪客得得b 的帖子

淨飯国的王子,就係有見及此,决定用宗教思想來控制貴國。成本效益慳皮過軍事好多。
佛佗,真係有智意慧嘅
原帖由 沙文 於 2008-8-3 04:16 發表
淨飯国的王子,就係有見及此,决定用宗教思想來控制貴國。成本效益慳皮過軍事好多。
佛佗,真係有智意慧嘅

淨飯國的王子 用口口相傳方式留下了"法"
即密教裡一些例如手印 咒語 通靈等 "密法"  
但無教人成立喇嘛國度播 你咪屈得就屈啦
原帖由 沙文 於 2008-8-3 04:16 發表
佛佗,真係有智意慧嘅

美国,就係有見及此,决定用宗教思想來控制貴國。成本效益慳皮過軍事好多。
美国,真係有智意慧嘅
美国,真係有 孫子乒法gae 智意慧 ye
美国=====>>>>
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 27# 訪客得得b 的帖子

咁淨飯王子有冇用口傳方式教落,若然出現一個喇嘛国,該如何對付之?
看到標題就在想~~~自決……也有很多解釋的。
原帖由 沙文 於 2008-8-4 13:01 發表
咁淨飯王子有冇用口傳方式教落,若然出現一個喇嘛国,該如何對付之?

打電話問下佢囉
您又唔打電話問下Chairman一條毛為何當年常將国土當礼物送俾人,但今日您老人家的接班人對某些国土又懶緊張,其實不如柚得佢截流,3峽工程都可以慳番嘛?
原帖由 沙文 於 2008-8-5 00:22 發表
您又唔打電話問下Chairman一條毛為何當年常將国土當礼物送俾人,但今日您老人家的接班人對某些国土又懶緊張,其實不如柚得佢截流,3峽工程都可以慳番嘛? ...

Chairman一條毛死左啦 搵吾到架喇
從無所來 亦無所去的覺者就吾同喇  乜佢無call過你咩

由得人地將長江 黃河截流 中秋節去邊度爬龍船呀 都傻傻地
原帖由 www 於 2008-8-4 16:35 發表
看到標題就在想~~~自決……也有很多解釋的。

>>>>>>>>> 也有很多解釋的

your 解釋 ??

for example ??

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 33# 訪客得得b 的帖子

唉,仲好講..........
扒龍舟輸俾加拿大
http://www.dragonboatcanada.org/Main.html

我担心總有一天鬼佬識彈古琴而唐人自己唔識

人類文化本來就應和平交流 而不是依靠槍枝 大炮去搶掠 屠殺
跟住還要對受害人說 你阿爺個太公以前都打過人啦

回復 36# 訪客得得b 的帖子

若要人不講
除非己莫為嘛

一係您叫國務院將【過秦論】中所掠奪土地還予原住民,咁咪有資格鬧英夷咯
http://news.epochtimes.com/b5/1/9/22/c6147.htm
您認為咁係唔啱嘅就拿點誠意出來改正嘛
原帖由 沙文 於 2008-8-5 23:50 發表
若要人不講
除非己莫為嘛

一係您叫國務院將【過秦論】中所掠奪土地還予原住民,咁咪有資格鬧英夷咯
http://news.epochtimes.com/b5/1/9/22/c6147.htm
您認為咁係唔啱嘅就拿點誠意出來改正嘛 ...

前面答過類似問題啦

回復 38# 訪客得得b 的帖子

您點答啫?又係您令先祖做就得,鬼佬做就唔得呀?
原帖由 沙文 於 2008-8-6 14:40 發表
您點答啫?又係您令先祖做就得,鬼佬做就唔得呀?

你自己吾搵就想人再答你 我咪好吾得閒

如果我講左咁多 你都無一認同 說明了你已慣於 接受那種以國家為單位的歷史記載 再談都無用啦
高級模式 | 發新話題
換一個