返回列表 回覆 發帖

[發問] 好奇,97之前的香港國文教育是怎樣的?

原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:40 發表
炒futures就係炒supply嘛,B哥只睇盤口上落,唔知背後嘅緣由咩?
王子唔說法,您就冇得信啦。
王子話下個月將每日供應量由1200萬桶增至3000萬桶,炒碌竹咩
以阿B的意見,當然好過馬生,但地球由191個國家和地區或193個國家和地區變 ...

你咪傻喇 佛者 覺悟也 除王子外 尚有很多覺者
咪成日用看老基眼光看佛教啦

王子大哂呀? 委內瑞拉平價出油到西班牙 大陸減少成品油補貼 美國修例准許開採離岸石油
都可影嚮油價 如真有王子增產成千萬桶一日 其他產油國就會減產睇你點死 中 印 日 美等石油消費國 亦會趁機壓價 市場始終會出現成交價  你一樣可以做好倉 又或者做淡倉 無分別架嗎

我見老佛同老基一樣,話人未試過就不了解,又唔係從文字了解,咁佛教同基教都不會差很遠啦
做好倉 又或者做淡倉,都係俾王子睇住個盤做嘢咖乍。佢手上先係最多貨咖嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-8 00:27 發表
我見老佛同老基一樣,話人未試過就不了解,又唔係從文字了解,咁佛教同基教都不會差很遠啦
做好倉 又或者做淡倉,都係俾王子睇住個盤做嘢咖乍。佢手上先係最多貨咖嘛 ...

咁咪試下囉 吾係人地講你就信架嘛 亦吾好只試過一樣  就想當然話第二樣都吾work先得架

做庄係著數d 但偏離現實的開高開低 人地一樣可以質你夾你架嘛
試下就大檸樂啦,您又唔試下真心接受主耶穌?
咁王子係求財,唔係鬥氣,佢亦冇必要偏離現實的開高開低
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-8 00:52 發表
試下就大檸樂啦,您又唔試下真心接受主耶穌?
咁王子係求財,唔係鬥氣,佢亦冇必要偏離現實的開高開低

我小學信上帝架 大個發覺龍虎門好睇過聖經之嘛

做庄吾拉高襟低 邊有大錢搵呀 要博有人睇錯市 先成一個睹局架嘛

你睇下最近d大豆跌成30巴仙 吾通真係無人食豆腐  飲豆奶咩 係早排趁勢隊上去等蠢人接貨之嘛
我知,您大個仲發覺離手買定好過禪定添。
原帖由 沙文 於 2008-8-8 12:27 發表
我知,您大個仲發覺離手買定好過禪定添。

買定離手都係修行姐 一千幾百人入賭場 只有我一個人嬴錢出黎
賭場是俗世 賭客是眾生  阿b離苦得樂

回復 67# 訪客得得b 的帖子

是啊是啊,不由你不信,b sir 總會在澳門打滾兩三個賭場,然後就會笑著離開,一覽眾生相,拈花微笑,這些我都真實確切地目睹了。

有一次,我們在賭場的上層,望向下層仍在苦幹的人,b sir 對我說,看!他們的愚蠢就將導致明日的覆亡了!這就是因果。

以前我不相信真的有賭場必勝法,現在我不但相信,而且亦親身經歷。對於未曾有這恩賜的人,是難以置信的,這些我都十分明白。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 68# 抽刀斷水 的帖子

黃賭毒之中佢只精一範,都未算国宝級人馬。

如果戰埸都有必胜法就好了。阿B對住阿英,都可以拈花徵笑,而非生蝦咁跳
原帖由 沙文 於 2008-8-8 19:06 發表

如果戰埸都有必胜法就好了。阿B對住阿英,都可以拈花徵笑,而非生蝦咁跳

我平生最討厭兩種人 一是衰人 二是蠢人
阿英係乜水 邊種人?

回復 70# 訪客得得b 的帖子

您又話您自己係蠢人,咁您討唔討厭自己先?

"這是我前面說過的話 說出來之前我考慮過 這說法一定會得罪人
不過我還是選擇把話說了出來

我一直認為我是一個蠢人 蠢到不可開交
我竟然要用上二  三個小時看聖經 然後才可以哈哈大笑地掉到一旁
我不明白為何有人要花那麼多時間 看那麼多反基書 哲學書 尼采大作之類
或許還請教了很多人 參與了很多討論 然後才敢說我不信  真的有這個需要嗎?

我蠢成咁都得 點解你地吾得"
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=2374&extra=page%3D1&page=2
原帖由 沙文 於 2008-8-9 05:30 發表
您又話您自己係蠢人,咁您討唔討厭自己先?

"這是我前面說過的話 說出來之前我考慮過 這說法一定會得罪人
不過我還是選擇把話說了出來

我一直認為我是一個蠢人 蠢到不可開交  
我竟然要用上二  三個小時看聖經 然後才 ...

我好鬼憎我自己
貪嗔癡3毒之中,憎自己應屬於「嗔」。
您用賭來修行,一貪就嬴,對於減少貪很有果效
但對於憎自己的嗔,不知又怎樣修行才可消减?
原帖由 沙文 於 2008-8-10 01:41 發表
貪嗔癡3毒之中,憎自己應屬於「嗔」。
您用賭來修行,一貪就嬴,對於減少貪很有果效
但對於憎自己的嗔,不知又怎樣修行才可消减?

呢個問題好到極 我地係日常生活 時常有很多不滿 麻怨別人怎樣怎樣不好 連累自己要用上精力應付問題  有時候恨透了某某 恨透了世界  

我再想一下再寫
原帖由 沙文 於 2008-8-8 19:06 發表

黃:只因政府政策,令其無從發揮
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=2393&page=1#pid26711

毒:又鑑於政府政策,連吸煙也被壓抑。他經常以精僻比喻,淡化香煙之禍害,如燒烤一次等於吸食X支香煙。

有云英雄造時勢,也云時勢造英雄,看來英雄也要等候適合時機~
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個