返回列表 回覆 發帖

西藏人民不得自決

回復 40# 訪客得得b 的帖子

我唔係唔揾,而係您冇一個point可以解釋到点解鬼佬不可做令先祖做過嘅嘢嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-6 19:19 發表
我唔係唔揾,而係您冇一個point可以解釋到点解鬼佬不可做令先祖做過嘅嘢嘛

一早講左

回復 42# 訪客得得b 的帖子

係一早講咗。講咗≠解釋到嘛
您就當係我蠢,要您高抬貴手,解清楚喲都得之嘛
您唔會係咁mean嘅人黎嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-6 20:04 發表
係一早講咗。講咗≠解釋到嘛
您就當係我蠢,要您高抬貴手,解清楚喲都得之嘛
您唔會係咁mean嘅人黎嘛

係其他主題答左啦
冇呀
原帖由 沙文 於 2008-8-7 22:01 發表
冇呀

週圍睇下先講啦
我係周圍睇咗先講喎
原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:26 發表
我係周圍睇咗先講喎

我寫左 你睇到 不過想我指出黎 然後就話係咩 係咩 呢個point錯架嘛 所以吾知你寫左囉

你條死人精甩尾
咁又唔好咁話我。貴國一般仗義每多屠狗輩,佢地都識得講「過得人過得自己」嘛。
中國現時版圖都係靠征伐成立,或大部份是由征伐成立,如果我地同意現有的版圖是合理的,即是endorse征伐啦
咁道理上係冇得解釋我們又要反對征伐嘛
原帖由 沙文 於 2008-8-8 01:04 發表
咁又唔好咁話我。貴國一般仗義每多屠狗輩,佢地都識得講「過得人過得自己」嘛。
中國現時版圖都係靠征伐成立,或大部份是由征伐成立,如果我地同意現有的版圖是合理的,即是endorse征伐啦
咁道理上係冇得解釋我們又要反對征 ...

如果從生存權角度去看'征伐"呢?沙哥又有咩高見

中國版圖多左一吋  大航海時代被拉去做奴"第"班友就要心甘命抵喇
原帖由 訪客得得b 於 2008-8-8 15:10 發表

如果從生存權角度去看'征伐"呢?沙哥又有咩高見

中國版圖多左一吋  大航海時代被拉去做奴"第"班友就要心甘命抵喇

中國儒家思想的確係主張有征戰才有太平wor...
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 50# 訪客得得b 的帖子

咁您稍為解釋下「生存權」是怎麼一回事,係咪若然秦不吞併六国則無法生存咁解?
原帖由 沙文 於 2008-8-9 15:15 發表
咁您稍為解釋下「生存權」是怎麼一回事,係咪若然秦不吞併六国則無法生存咁解?

你首先說一下對生存權的印象 有需要時再教導你

回復 53# 訪客得得b 的帖子

就當我對之全無印象也可,現在有需要啦
原帖由 沙文 於 2008-8-10 00:30 發表
就當我對之全無印象也可,現在有需要啦

維多利亞湖由非洲三國:肯亞、坦尚尼亞和烏干達所擁有

了解一下這湖的資料先啦

回復 55# 訪客得得b 的帖子

Basic information from wiki

Lake Victoria
http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Victoria

Kenya
http://en.wikipedia.org/wiki/Kenya

Tanzania
http://en.wikipedia.org/wiki/Tanzania

Uganda (least democratic of the three)
http://en.wikipedia.org/wiki/Uganda

--------------
Now what is next.
您都教咗咯。
共同擁有咁又點呢?
原帖由 沙文 於 2008-8-10 12:52 發表
您都教咗咯。
共同擁有咁又點呢?

寫左一大篇想貼比網食左 不教你喇 反正你都吾成材
你早前有篇民族自決的貼文去左邊

回復 58# 訪客得得b 的帖子

放心啦B哥,我生性過您。

由於有「打嬴者話事」此物理定律,順應這條定律,用武力爭取利益是一定合理的。
至於人類社會制定了一些法律或道德規限,禁止人以武力達到目的,但此等規限的背後,還是須要武力的支持然後才可執行,所以武力是先天性勝於法律或道德規限的。是故法律或道德並不可靠,一旦有了足夠武力便可推翻。大可欺小,也是自然定律,大欺小是合理的,道德上大不欺小,是偉大而不合理,我們不可倚靠不合理的來自衛,不合理遇見合理,連講道理的機会都沒有就被打死了。

我所以要插B哥,是因為我認為對於曾經打敗自己的敵人,我們應該對之佩服,而不是今日敵人勢衰,我們有些成就便趾高氣揚,對敵人實力作不客觀評估,我們輕視敵人之時,就是開始出現敗象之兆,以為英人如何如何不濟,香港的成就全是咱們自己建成的,這是一個很有危險性的思想。
您以為英人不該四出掠奪殖民地,正義站在我們一方,伹大可欺小就是牢不可破的物理定律,不論侵略是如何不道德,都不能靠道德打勝仗,争奪利益從來都是不道德的;就算情况相反,英国人打中國是很道德的,這仗還是要打,明朝皇帝對百姓不好,結果江山被滿族拿去了,百姓高呼滿洲佬不道德又有何用?鬥爭是鬥實力的,不是鬥正義的。
高級模式 | 發新話題
換一個