返回列表 回覆 發帖

聶耳點解不去芭提雅游水?

義勇軍進行曲之中,「冒著敵人的炮火前進」這一句的敵人,是日本

918事變發生於1931年。義勇軍進行曲則於1935年寫成,當時中日縱未正式交戰,也是敵對國,否則就不會拍抗日電影「風云兒女」,也就不會有義勇軍進行曲了。

作曲人聶耳,就在同年(1935)在日本游水時溺斃。
點解要去日本消費呢?泰國唔好咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
無資料記錄他到日本的目的
原帖由 沙文 於 2008-8-30 23:40 發表
義勇軍進行曲之中,「冒著敵人的炮火前進」這一句的敵人,是日本

918事變發生於1931年。義勇軍進行曲則於1935年寫成,當時中日縱未正式交戰,也是敵對國,否則就不會拍抗日電影「風云兒女」,也就不會有義勇軍進行曲了。

作曲 ...

可能佢想感受下當年蒙古帝國同倭寇交戰之壯烈氣勢

落左水先忽然諗起自己搭錯車,未浮出水面已經講出心裡話

因而葬死汪洋大海之中?

回復 2# 訪客得得b 的帖子

係先有歌詞,曲譜係在日本寫完寄回國。  --- 可能係冒著敵人的炮火前進到敵人的後方去了;得閒時還可以游水  -- 勤有功戲無益。
有資料話係逃避國民黨追捕經日本這條奇怪的路線去苏联  --- 逃亡但又有閒情去海灘睇靚女?日本仔又俾佢入境嘅呢?可能有些內幕
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-31 15:32 發表
係先有歌詞,曲譜係在日本寫完寄回國。  --- 可能係冒著敵人的炮火前進到敵人的後方去了;得閒時還可以游水  -- 勤有功戲無益。
有資料話係逃避國民黨追捕經日本這條奇怪的路線去苏联  --- 逃亡但又有閒情去海灘睇靚女?日 ...

無野講 如果知佢是否善泳就可以估下

回復 5# 訪客得得b 的帖子

點會冇嘢講咖?日本特務冇理由唔知佢係边個,聶耳又冇理由唔知日本特務冇理由唔知佢係边個,点解咁多地方唔去係要去日本咁譎異呢?
原帖由 沙文 於 2008-9-1 22:22 發表
點會冇嘢講咖?日本特務冇理由唔知佢係边個,聶耳又冇理由唔知日本特務冇理由唔知佢係边個,点解咁多地方唔去係要去日本咁譎異呢?

有一百萬個可能性 例如受令於共產國際 去日本聯絡當地先進分子

回復 7# 訪客得得b 的帖子

係黨用您的辦法對付日本
日本則用自然界的辦法對付聶耳
原帖由 沙文 於 2008-9-1 23:42 發表
若是黨派佢去,那就是黨根本係想佢死

革命不是請客食飯 明白參與者的使命 就不會咁講的了

回復 9# 訪客得得b 的帖子

係黨用您的辦法對付日本
原帖由 訪客得得b 於 2008-9-1 07:50 發表

革命不是請客食飯 明白參與者的使命 就不會咁講的了
個個都唔派,派聶耳就係請客吃飯啦
原帖由 沙文 於 2008-9-1 23:58 發表
係黨用您的辦法對付日本

估估下咁解者 大家都無答案

回復 12# 訪客得得b 的帖子

又唔話得估估下。日本特務冇理由唔知佢係边個,聶耳又冇理由唔知日本特務冇理由唔知佢係边個,這是一定的啦
高級模式 | 發新話題
換一個