返回列表 回覆 發帖

昨夜的渡輪上

「在這個情境,為我唱首歌吧。」她說。

我們在離島回程的船上,天已全黑,兩岸的燈光映照在船的左右兩旁。

「夜渡欄河再倚 北風我迎頭再遇……」

她不太滿意:「是甚麼歌?怪淒涼的噢。」

「動盪如這海 城在兩岸凝對視……」心情欠佳的我,仍然自顧自地唱著。

「很淒涼啊,還是唱另一首吧……」

「……渡輪上 懷念你說生如戰士 披戰衣 滿載清醒再次開始」

她隨後很寧靜地聽著,彷彿明白我此刻的內心。

不管她是真的明白,抑或只是不想打擾我的雅興,我也很衷心感謝她的體諒。

我希望盡速解決這傷感:「看!聖誕燈飾已亮起了!」

她問:「在哪裡啊?」

我和她就透過船艙上一個小小的窗子,探頭望著越來越近的大廈外牆燈飾。

每年聖誕,腦海裡總會不期然閃起這段旋律:「今天應該很溫暖……只要願幻想彼此仍在面前……」

此刻,我卻把這又一段傷感的旋律嚥下去,獨自在心中哼著。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
時間不會放過任何人  放了手的不要再想  沽出了的不要再買

....唉...又齋吹唔做,長期唔拖唔水咁引人上勾又同人保持暖昧關係以獲得擬似被愛既感覺呀???

好心你啦水,正正經經拍吓拖啦...寂寞得太耐咗好易變成病態架陰公........

做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心
原帖由 Jom 於 2008-11-21 16:25 發表
....唉...又齋吹唔做,長期唔拖唔水咁引人上勾又同人保持暖昧關係以獲得擬似被愛既感覺呀???

好心你啦水,正正經經拍吓拖啦...寂寞得太耐咗好易變成病態架陰公........

別那麼多事,好嗎?

回復 4# 抽刀斷水 的帖子

唔好
>.寂寞得太耐咗好易變成病態架陰公....
在反映我嗎=_=

回復 6# Nomad 的帖子

(二龍爭珠+白花油) 哈...我開咗名係話阿水哥喎,對號入座喎Nomad兄...
有個少奶就巴巴閉,涉嫌侮辱天下逍遙男兒,很容易引起公憤的呢。
原帖由 抽刀斷水 於 2008-11-25 12:18 發表
有個少奶就巴巴閉,涉嫌侮辱天下逍遙男兒,很容易引起公憤的呢。

水哥,由頭到尾我都係伸你一個之嘛,你又何必將一己之慾化作萬千笑傲江湖的男兒漢既所為呢.再講,你果隻唔係逍遙,純粹係搵班頭髮長長心地善良既女仔著數,吓吓引人落搭但又玩齋吹唔做時光隊道,長期揼波鐘.我都係為普天下既女孩著想至有個黎踢爆既人面獸行既啫.

你睇吓你搭轉渡海輪都要懶文藝咁傷春悲秋,就知你其心可居啦.

何況人家阿Nomad兄我話介紹女仔過佢識佢都婉拒,你就知佢同你絕不能同日而語啦.

回復 9# Jom 的帖子

呵,來個把天下逍遙男兒逐一擊破麼?

人面獸行?比較起許多人,看來小弟還未有資格承受這個詞語呢,至少搵人著數方面,我實在望塵莫及。
原帖由 Jom 於 2008-11-25 10:35 發表
(二龍爭珠+白花油) 哈...我開咗名係話阿水哥喎,對號入座喎Nomad兄...

那我一生二十多年來從來隻身一人,又真是乎合你說的情況啊。OTL

原帖由 Jom 於 2008-11-25 13:50 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=34473&ptid=2849][/url]
何況人家阿Nomad兄我話介紹女仔過佢識佢都婉拒,你就知佢同你絕不能同日而語啦.

咦?原來我婉拒過嗎....OTL

回復 11# Nomad 的帖子

1. 阿大俠,咁我又無見過你,你又無出過post講吓你同異性既交往細節.我知點會知你呢廿幾年黎係點喎?咁既然唔知,就唔係反映你啦.我讀得書少,你唔好呃我,以前樓下個看更教我話中文都有active同passive voice果喎...

2.介紹過架,你話無用之嘛.
http://exchristian.hk/forum/view ... page%3D2&page=2
原帖由 Jom 於 2008-11-25 16:44 發表
1. 阿大俠,咁我又無見過你,你又無出過post講吓你同異性既交往細節.我知點會知你呢廿幾年黎係點喎?咁既然唔知,就唔係反映你啦.我讀得書少,你唔好呃我,以前樓下個看更教我話中文都有active同passive voice果喎...

................................
(默)
那,又的確那麼巧合嘛...

原帖由 Jom 於 2008-11-25 16:44 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=34484&ptid=2849][/url]
2.介紹過架,你話無用之嘛.

其實「我家有隻河東獅"中柳月蛾大哥敬告雙親時既對白.」是甚麼?

回復 13# Nomad 的帖子

嗱,你歸隊時歸隊,唔關我事呀

自己睇(2:30):
>自己睇(2:30)

.......................夠了OTL
原帖由 Nomad 於 2008-11-25 18:16 發表
>自己睇(2:30)

.......................夠了OTL

唉,算啦,有個少奶奶,係會比較意氣風發的了。
9# Jom
有同感,知水者莫若JOM啦﹗
我有一個夢。
離教者之家能夠成為一個讓基督徒認識愛和學習愛的群體,大家言歸於好,主內主外一家,四海皆兄弟。
一切爭戰和怨恨,都是浪費氣力的無聊動作。
大家省回這些寶貴的力氣,便可以為世界作出更美好的建設。

親愛的朋友,有心聲無處傾訴?
主夫人願意成為您的聆聽者。
呢首 香港民歌 good!
我中學及大學時代,都經常同同學或宿友唱
林龍 http://hk.groups.yahoo.com/group/lamdragon/
高級模式 | 發新話題
換一個