返回列表 回覆 發帖

很想離教, 怎算好!?

hi, 我是第一次來的, 請多多指教~
我係基督徒黎, 但近排開始發覺基督教呢味野好假,
d教會既人好假, 係教會就會同你打招呼,
至於崇拜時間完左之後出到黎, 好似判若兩人咁囉,
行過同佢打招呼就竟然眼望眼扮唔識你=.=
此外, 我msn都有d教會朋友,
但平時都係我主動關心佢地近況多, 而佢地呢...唔會主動問下你近況如何
唉...基督徒好假囉!!
甚或我都覺每個星期日都要返教會, 就好似厄殺左平日既休息時間,
平日返學都係星期一至五, 星期六果d時間多數用黎做功課,溫習咁...
想係星期日休息多d都冇囉~v~!!
同埋呀,我屋企人都係信基督, 佢地好似迫我返教會咁,
我試過連續一個月都唔返教會,點知屋企人又要迫我返,唔返唔得,
唉,點算好呀,真係唔想再返呢個假人假面目既教會呀~>_<~!!

ps::分享少少野, 聖經所講既十分一奉獻, 好似迫人拎$$出黎咁,
有時人地想儲多d錢等將來結婚生仔買屋零用錢都冇囉...
原帖由 Guest from 219.77.226.x 於 2008-12-24 23:27 發表
行過同佢打招呼就竟然眼望眼扮唔識你=. ...

做人必須決心一些
離開一切煩瑣的教會.....................
我唔再參加教會,後來參加左其他更有意義活動,仲happy過教會................................
原帖由 Guest from 219.77.226.x 於 2008-12-24 23:27 發表

平日返學都係星期一至五, 星期六果d時間多數用黎做功課,溫習咁...
想係星期日休息多d都冇囉~v~!!

suggestion : :::::
: :

平日 : : 已是太忙的,

星日 : : 好應該 是用作 休息 , 盡量 休息 , 因為,星期一,又要 博殺過

ThANKs

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

ps::分享少少野, 聖經所講既十分一奉獻, 好似迫人拎$$出黎咁,
有時人地想儲多d錢等將來結婚生仔買屋零用錢都冇囉..

ps::

如果 .... 你 不 奉獻 $$$$ 出黎,

那麼 .... 那一些 教會-出-[米量] 的 牧師.etc,想儲多d錢等將來結婚生仔買屋 的  零用錢 都冇囉..

.,;==^)

http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=3011&page=1#pid36892

[[[[[[[[[ ThANKs to My-Dear-Sir 黑翼天使 ]]]]]]]]]

原帖由 黑翼天使 於 2008-12-23 23:54 發表

利用人的叫“事奉”,要人犧牲的叫“奉獻”

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩

回復 1# 的帖子

Hi~

看你的個案,似乎是對教友不滿,但對基督教的教義就沒怎麼提及。

你和屋企人同去一間教會嗎?試試先轉另外一間,以擺脫他們,然後可漸漸疏遠基督教了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 5# 抽刀斷水 的帖子

以我所見, 大部分都係對教友不滿為多囉.
平時星期日都係跟屋企人一齊返同一間教會,
不過你呢個又係好辦法啵,
有機會轉去另一間教會先~^_^!!
原帖由 建燁 於 2008-12-25 00:00 發表

做人必須決心一些
離開一切煩瑣的教會.....................
我唔再參加教會,後來參加左其他更有意義活動,仲happy過教會................................

suggestion : :::::

平日 : : 已是太忙的,

星日 : : 好應該 是用作 休息 , 盡量 休息 , 因為,星期一,又要 博殺過

ThANKs

原帖由 prussianz 於 2008-12-25 07:12 發表

ps::

如果 .... 你 不 奉獻 $$$$ 出黎,

那麼 .... 那一些 教會-出-[米量] 的 牧師.etc,想儲多d錢等將來結婚生仔買屋 的  零用錢 都冇囉..

.,;==^)
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?t ...

唔該晒各位大大既意見~^^~!
原帖由 Guest from 219.77.244.x 於 2008-12-25 22:44 發表

唔該晒各位大大既意見~^^~!

u'r welcome

.

有少少同感
雖然我沒有個個星期返教會 ,但我返而覺得,可以返教會是幸福的
我因為工作 ,冇機會返教會,一個月只得 一天是放星期日 .
有時會返 ,有時冇返 ....
原帖由 Guest from 219.78.173.x 於 2008-12-27 00:13 發表

有少少同感
雖然我沒有個個星期返教會 ,但我返而覺得,可以返教會是幸福的
我因為工作 ,冇機會返教會,一個月只得 一天是放星期日 .
有時會返 ,有時冇返 .... ...

你只是覺得可以放假是幸福的
那不是這問題的答案呀......
樓主若已經成年就不應該事事受到家人的制肘, 可嘗試把返教會次數漸漸減少, 或者找多份可在週日工作的兼職, 那就有充份理由拒返教會了, 又可以儲到錢; 祇是要犧牲更多休息的時間吧。
不過第一件事都係注冊入黎我地大家庭先XD
雙魚座......代表耶穌的時代.....
原帖由 yurihung 於 2008-12-31 20:23 發表
不過第一件事都係注冊入黎我地家庭XD

Frohes neues Jahr = German = Happy New Year
原帖由 drking 於 2008-12-31 18:49 發表
樓主若已經成年就不應該事事受到家人的制肘, 可嘗試把返教會次數漸漸減少, 或者找多份可在週日工作的兼職, 那就有充份理由拒返教會了, 又可以儲到錢; 祇是要犧牲更多休息的時間吧。 ...

King !!!

Joy to the world,
the Lord[[[[[-My-Lord-King-]]]] is come!
Let earth receive her`````King""""[[[[[-Dr-King-]]]].,;==^);
Let every heart prepare Him room,
And Heaven and nature sing,
AndHeaven and nature sing

- your humble servant .,;==^)

原帖由 yurihung 於 2008-12-31 20:23 發表
不過第一件事都係注冊入黎我地大家庭先XD

好耐冇上過黎了,
岩岩註冊左入黎你地既大家庭~^^~!

回復 13# prussianz 的帖子

上一個 post 唔記得左login入黎,
依家入返先~

原帖由 ckl01 於 2009-1-2 03:14 發表
上一個 post 唔記得左login入黎,
依家入返先~

good morning Happy New Year Greeting welcoming

postscript : :
sorry can not type u in Chinese
sorry

回復 11# drking 的帖子

其實我都想搵份part-time做下,
因為以往成4-5月開始搵part-time, 暑期工已經好難搵,
要同d會考生爭.= =

回復 10# HTBROKE1 的帖子

記得暑假做過一份暑期工係悶到想死咁濟.
當時真係想快d有假放, 可惜老細規定左一個月只可以放4日,
真係好悲哀-_-

回復 9# 的帖子

我個人認為每個星期都要返教會真係好機械化,
次次返到教會就係見d教友, 聽下道,
完左聚會就拍下「籮友」就走人~
個個星期都係咁既生活, 俾著我都覺得悶+無聊,
倒不如做下d 有意義既野好過 !

ps: 個人意見, 不喜勿插
高級模式 | 發新話題
換一個