返回列表 回覆 發帖

人生如戲

原帖由 訪客得得b 於 2007-5-4 23:27 發表
我想通了那些橋段老土得令人打冷震的韓劇,都會受歡迎的原因了。

恭喜b叔叔你思路豁然開朗  更上一層
韓劇最近都是很叫賣  我相信b叔叔你暗地裡也看不少吧  
可以有時間看韓劇  係清閒得令人羨慕的一群  好似小弟呢d辛苦命
莫說是韓劇, 就連新聞報導也不敢奢望,  只求每天一份都市日報 看一輕鬆小品  於願足矣!

史仔按: 由於與原本主題討論不同, 故另外新主題

花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 訪客得得b 於 2007-5-4 07:24 發表

沙兄好一句:喜劇係難編過悲劇既!

好!好句。小弟絕對認同。
唉,B哥,咁樣係因為,您求其望下身邊,都會發現悲劇。

喜劇,就要特登諗出來。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-5 01:00 發表

喜劇,就要特登諗出來。

沙老大  別嘆氣  你一嘆...就連小弟也...
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-5 01:00 發表

喜劇,就要特登諗出來。

有時,喜劇同悲劇,都可以自己編寫的,自己喜歡如何撰寫都可以。

至於觀眾,只要該劇編得夠好夠真實,觀看喜劇的人自然快樂,觀看悲劇的人自然傷心~
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 Step.King 於 2007-5-4 09:12 發表

沙老大  別嘆氣  你一嘆...就連小弟也...
咁您又唔好,只要諗多喲喜劇出來,人生就可以稍為
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-5 01:20 發表
咁您又唔好,只要諗多喲喜劇出來,人生就可以稍為

你都識講喜劇難諗啦
很多人一定會捨難取易
我諗喜劇再叻 都唔夠佢地諗得快啦~
一諗到呢度...又再
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-4 09:22 發表

你都識講喜劇難諗啦
很多人一定會捨難取易
我諗喜劇再叻 都唔夠佢地諗得快啦~
一諗到呢度...又再
我老婆同您都有同樣既問題,咁,我就話,親愛的,難諗,我幫妳諗埋佢啦。

您不妨參考下佢既方法。
原帖由 沙文 於 2007-5-5 01:27 發表
我老婆同您都有同樣既問題,咁,我就話,親愛的,難諗,我幫妳諗埋佢啦。

您不妨參考下佢既方法。

既然諗又係要
唔諗又係要

咁沙老大  你仲乜諗呀?

(突然諗到...夠唔夠喜劇呀 老大? 拿拿拿~  唔好打我  唔好係小說報仇呀?~~~)
花開花落花無缺!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-4 09:19 發表

有時,喜劇同悲劇,都可以自己編寫的,自己喜歡如何撰寫都可以。
我既劇,唔可以自己編寫的。

係由羅紗蓮同薏蘊合作編寫的.......

寫得唔太好.......
原帖由 沙文 於 2007-5-5 01:39 發表
我既劇,唔可以自己編寫的。

係由羅紗蓮同薏蘊合作編寫的.......

寫得唔太好.......

每個人的劇都不能完全自己編寫的,總要跟人合作。
我着意要識得爭取戲份,爭取主導劇情發展的主導權。

我既劇,百份之七十由我自導自演,比較自由。
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-4 10:08 發表

每個人的劇都不能完全自己編寫的,總要跟人合作。

我既劇,百份之七十由我自導自演,比較自由。 ...
有時,我懷疑每個人的劇都唔係自己寫的。有些人以為自己正在寫自己的劇本,只係因為劇本之中包括了這個想法。

例如:第X場第y幕
時間: 2007-5-4 10:08
地點:[url=index.php]離教者之家[/url]
人物:訪客得得b

訪客得得b 執起筆來,文思如潮,胸有成竹地在手寫板上一揮而就:每個人的劇都不能完全自己編寫的,總要跟人合作。

我既劇,百份之七十由我自導自演,比較自由。 ...
原帖由 沙文 於 2007-5-5 02:26 發表
有時,我懷疑每個人的劇都唔係自己寫的。有些人以為自己正在寫自己的劇本,只係因為劇本之中包括了這個想法。

例如:第X場第y幕
時間: 2007-5-4 10:08
地點:離教者之家
人物:訪客得得b

訪客得得b 執起筆來,文思如潮,胸有成竹 ...

如是者說來,你我可能只是一隻正在播映中,名為“地球人”電視劇之其中一部份橋段了。

我覺得還是當個遊戲程式里的角色好一點,雖然基數早已被植入,但還是有一點點變數可以選擇嗎。
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-6 02:12 發表

如是者說來,你我可能只是一隻正在播映中,名為“地球人”電視劇之其中一部份橋段了。

我覺得還是當個遊戲程式里的角色好一點,雖然基數早已被植入,但還是有一點點變數可以選擇嗎。 ...
唔知啦............

余看滄桑世事,總不過「天意」二字。要說變數嘛,有人說「性格決定命運」,但什麼決定性格呢?

如果不是電視劇,就是紀錄片。人生如戲,分別在於有沒有劇本而已。
原帖由 沙文 於 2007-5-6 19:05 發表

余看滄桑世事,總不過「天意」二字。要說變數嘛,有人說「性格決定命運」,但什麼決定性格呢?

如果不是電視劇,就是紀錄片。人生如戲,分別在於有沒有劇本而已。 ...

老大  你係第二度問我既問題我呢度答你啦
人生存  就已經是可以改寫劇本的最大變數
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-6 19:05 發表

如果不是電視劇,就是紀錄片。人生如戲,分別在於有沒有劇本而已。 ...

我有時覺得所謂“性格”,無非都是體能狀况對應環境的一種表現,當然當人經過教育後,這“表現”也是會有所改變的。

畢竟人生苦短呀沙兄,老是“抖錢”在一些唏噓事情上,都吾係辦法架。
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-6 23:31 發表

我有時覺得所謂“性格”,無非都是體能狀况對應環境的一種表現,當然當人經過教育後,這“表現”也是會有所改變的。

畢竟人生苦短呀沙兄,老是“抖錢”在一些唏噓事情上,都吾係辦法架。 ...

b叔叔  以你之見  是不是在鼓勵沙兄  慧劍斬...........
我是覺得既然人是會由環境而改變  那麼即是說  我們只有讓自己去適應環境
畢竟可以有能力改變環境的人不多
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-6 23:42 發表

b叔叔  以你之見  是不是在鼓勵沙兄  慧劍斬...........
我是覺得既然人是會由環境而改變  那麼即是說  我們只有讓自己去適應環境
畢竟可以有能力改變環境的人不多 ...

no.no.no.
我這兩句話,字里行間都並無半粒字,裡面所包含的意思,是要企圖去干預沙老大私生活的。

我只想建議沙兄,如果有辦法的話,就要爭取時間去處理好這“唏噓”而已

至於人是應該去改變還是適應環境,是難以一概而論的。

正如俗語所說:要睇環境了。

原帖由 訪客得得b 於 2007-5-6 07:31 發表

畢竟人生苦短呀沙兄,老是“抖錢”在一些唏噓事情上,都吾係辦法架。 ...
咁係乜野決定我處於呢個環境?乜野决定我的體能狀况?乜野决定我接受乜野教育呢?

我都唔想老是“抖錢”在一些唏噓事情上架,係我既性格令我咁嫁乍
原帖由 沙文 於 2007-5-7 03:48 發表
咁係乜野決定我處於呢個環境?乜野决定我的體能狀况?乜野决定我接受乜野教育呢?

我都唔想老是“抖錢”在一些唏噓事情上架,係我既性格令我咁嫁乍 ...

咪因為宇宙大爆炸搞成你咁囉。

性格是會變的。

例如以前的沙文,如果見到b仔,寫文的時候要借錯字“抖錢”來表達意思的話,都會在回覆時須便幫我修改的。

但現在沙老大變得孤寒,不肯跟我分享知識了。

沙兄變左了!
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-7 02:42 發表

咪因為宇宙大爆炸搞成你咁囉。
性格是會變的。
例如以前的沙文,如果見到b仔,寫文的時候要借錯字“抖錢”來表達意思的話,都會在回覆時須便幫我修改的。
但現在沙老大變得孤寒,不肯跟我分享知識了。
沙兄變左了! ...
天意要沙老大性格變,又豈能逆天而行呢?此乃萬不得已啫。

B哥咁講,就真令我傷心魂斷糾纏間了...........
高級模式 | 發新話題
換一個