返回列表 回覆 發帖

[趣文共賞] 單 身 漢

單 身 漢 (轉自: 07/05/07蘋果陶傑)

男 人 到 了 三 十 六 歲 , 如 果 還 單 身 , 是 備 受 歧 視 的 族 群 。
女 人 三 十 六 歲 還 單 身 , 在 二 十 一 世 紀 , 多 少 還 贏 得 一 點 尊 敬 ─ ─ 她 是 事 業 型 , 擁 有 哈 佛 法 學 碩 士 學 位 , 在 豐 任 職 高 層 , 當 然 不 是 她 嫁 不 出 去 , 而 是 眼 界 頗 高 。 環 視 四 周 , 看 見 跟 在 她 後 面 的 那 個 身 穿 黑 西 裝 、 戴 銀 絲 眼 鏡 、 一 口 港 腔 英 語 、 細 看 來 又 有 三 分 「 公 公 相 」 的 男 下 屬 , 就 會 諒 解 她 的 玉 潔 冰 清 , 為 什 麼 至 今 仍 未 婚 。

但 是 三 十 六 歲 的 單 身 男 人 不 同 。 首 先 , 沒 有 「 老 處 男 」 這 個 名 詞 , 三 十 六 歲 仍 單 身 , 單 身 仍 約 會 女 子 , 在 燭 光 之 中 , 會 令 那 個 新 相 識 的 女 子 內 心 暗 暗 驚 怖 : 他 這 個 年 紀 , 還 沒 有 結 婚 , 他 家 的 狗 窩 , 單 人 底 一 定 塞 了 幾 箱 共 八 千 張 日 本 AV 四 級 光 碟 , 他 一 定 是 個 縱 橫 珠 三 角 的 情 色 電 車 男 。
縱 使 他 低 聲 嘆 一 口 氣 , 自 稱 「 曾 經 滄 海 」 , 但 對 眼 前 這 個 女 子 , 這 句 幽 深 而 浪 漫 的 成 語 毫 無 化 學 作 用 。 無 論 他 怎 樣 述 說 以 前 經 歷 女 子 的 玩 弄 , 因 為 他 忠 厚 , 因 為 他 太 相 信 愛 情 , 沒 有 人 相 信 他 的 故 事 , 只 會 一 眼 認 定 他 是 一 個 富 有 各 類 性 病 的 治 療 經 驗 的 Cheap 精 。
過 了 三 十 六 歲 , 向 四 十 大 關 挺 進 , 更 一 寸 比 一 寸 險 。 有 多 少 事 業 , 有 幾 個 學 位 , 也 難 消 除 女 人 的 疑 慮 : 會 不 會 是 同 性 戀 , 他 自 稱 曾 經 滄 海 , 受 到 父 母 壓 力 , 他 今 日 回 頭 是 岸 , 只 為 了 胡 亂 找 一 塊 面 紗 的 屏 障 , 只 為 了 向 社 會 交 代 ? 三 十 六 歲 的 單 身 漢 , 為 女 人 激 起 的 胡 思 亂 想 , 情 節 豐 富 , 橋 段 詭 秘 , 賽 過 九 十 九 齣 荷 里 活 的 驚 慄 奇 情 片 。

因 此 他 不 得 不 向 友 好 借 一 張 照 片 , 一 個 貌 似 邵 美 琪 的 女 人 , 帶 一 個 孩 子 , 收 在 他 的 銀 包 。 在 燭 光 之 中 , 時 機 成 熟 的 時 候 , 把 這 張 殘 舊 的 照 片 供 對 座 的 女 子 傳 閱 ─ ─ 這 是 我 的 前 妻 , 以 及 我 的 兒 子 , 兩 年 前 , 她 跟 了 一 個 富 有 的 律 師 跑 掉 , 還 把 小 孩 抱 走 。 我 跪 在 地上 求 她 , 問 她 我 犯 了 什 麼 錯 , 我 愛 她 真 心 一 片 , 為 什 麼 得 到 這 樣 的 收 場 ? 她 冷 冷 說 : 你 唯 一 的 錯 , 是 因 為 你 窮 。

然 後 他 幽 幽 地 問 眼 前 這 一 位 : 為 什 麼 ? 為 什 麼 你 們 女 人 一 旦 變 了 心 , 就 那 麼 義 無 反 顧 , 恩 斷 義 絕 ? 為 什 麼 我 所 付 出 的 , 總 是 得 不 到 回 報 , 贏 來 的 只 是 痛 苦 的 追 憶 ?

皮 包 多 了 這 樣 一 幅 照 片 , 一 切 即 行 改 觀 。 她 靜 靜 地 聽 , 眼 眶 漸 漸 含 淚 水 。 最 後 , 她 的 感 情 崩 潰 了 , 按 住 他 的 手 : 「 不 , 不 要 因 為 一 次 失 敗 , 就 那 麼 偏 激 , 世 上 的 女 孩 子 , 不 全 是 那 樣 的 … … 」

「 真 的 嗎 ? 我 不 相 信 。 」 他 還 要 痛 苦 地 使 勁 搖 頭 。 「 不 , 不 是 那 樣 的 , 請 多 相 信 我 一 次 。 」 她 掏 出 紙 巾 , 為 他 揩 抹 淚 水 。 神 奇 嗎 ? 愛 情 有 時 需 要 道 具 , 而 道 具 , 可 以 是 皮 包 一 張 借 來 的 母 子 照 片 。
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

咁樣講雖可激發她的同情心,但欠缺了觸動她以死相隨的誘因,未能盡善盡美。

如果係我,會咁講:「這是我死去多時的妻兒,今天,是她的忌日。五年來,這天都是孤單地渡過。雖然為了她,我發了誓終生不再娶,但我還是很感謝妳肯陪我。」

佢就會咁諗:「如此專一的男人,世上只怕已死絕了,我.....我發誓一定要得到他!」
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-8 17:40 發表
咁樣講雖可激發她的同情心,但欠缺了觸動她以死相隨的誘因,未能盡善盡美。

如果係我,會咁講:「這是我死去多時的妻兒,今天,是她的忌日。五年來,這天都是孤單地渡過。雖然為了她,我發了誓終生不再娶,但我還是很感謝妳肯陪我。」 ...

沙老大  要她以死相隨仲乜先???
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 03:05 發表
沙老大  要她以死相隨仲乜先???
唔係仲乜先的問題。淨係要佢同情您,您就cheap好多,身價唔同
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-9 10:36 發表
唔係仲乜先的問題。淨係要佢同情您,您就cheap好多,身價唔同

有冇攪錯...呢個咩年代~男歡女愛唔駛下下搵命駁ga ma
老大你下下要人以死相許  好冇陰公ga  
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 19:22 發表

有冇攪錯...呢個咩年代~男歡女愛唔駛下下搵命駁ga ma
老大你下下要人以死相許  好冇陰公ga  
仍然係神雕年代

問世間情是何物?直教生死相許嘛。您未讀過咩?
原帖由 沙文 於 2007-5-9 15:46 發表
仍然係神雕年代

問世間情是何物?直教生死相許嘛。您未讀過咩?

你out左啦老大~~
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=164&extra=page%3D2
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 01:10 發表
你out左啦老大~~
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=164&extra=page%3D2
若然您唔係咁out,就唔會咁閉翳啦:「無 論 他 怎 樣 述 說 以 前 經 歷 女 子 的 玩 弄 , 因 為 他 忠 厚 , 因 為 他 太 相 信 愛 情 , 沒 有 人 相信 他 的 故 事 , 只 會 一 眼 認 定 他 是 一 個 富 有 各 類 性 病 的 治 療 經 驗 的 Cheap 精 。」

都係繼續選讀神雕罷啦,我睇死您瀟洒唔起既

原帖由 沙文 於 2007-5-9 18:47 發表
若然您唔係咁out,就唔會咁閉翳啦:「無 論 他 怎 樣 述 說 以 前 經 歷 女 子 的 玩 弄 , 因 為 他 忠 厚 , 因 為 他 太 相 信 愛 情 , 沒 有 人 相信 他 的 故 事 , 只 會 一 眼 認 定 他 是 一 個 富 有 各 類 性 病 的 治 療 經 驗 的 Cheap 精 。」

都係繼續選讀神雕罷啦,我睇死您瀟洒唔起既

你up乜呀老大  未乘機毀我清白! 本少爺一向好守規矩!

老大你係我師父  你都瀟洒唔起  徒兒又點敢比你更瀟洒呢...
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 03:09 發表

你up乜呀老大  未乘機毀我清白! 本少爺一向好守規矩!

老大你係我師父  你都瀟洒唔起  徒兒又點敢比你更瀟洒呢...
咪就係咯...咱倆都係瀟洒唔起,有女人為我而死。邊有教錯您呀?
原帖由 沙文 於 2007-5-9 19:44 發表
咪就係咯...咱倆都係瀟洒唔起,有女人為我而死。邊有教錯您呀?

老大 你唔明...
一哭二鬧三上吊係好惡攪既事情...你下下要人生死相許  好麻煩~
花開花落花無缺!

同佢講:「我....我唔值得妳咁對我嫁.......」

您愈講,佢愈對您死心塌地嘛
原帖由 沙文 於 2007-5-9 20:10 發表
同佢講:「我....我唔值得妳咁對我嫁.......」

您愈講,佢愈對您死心塌地嘛

原來老大你除左一陽指殺人不見血外  還有此一著~

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 05:11 發表
原來老大你除左一陽指殺人不見血外  還有此一著~
咪講成咁血腥。我亦從來不會忘記她,在心中常給她一席位置。只要如此,她就仍有寄望,只有淚、沒有血
原帖由 沙文 於 2007-5-9 21:42 發表
咪講成咁血腥。我亦從來不會忘記她,在心中常給她一席位置。只要如此,她就仍有寄望,只有淚、沒有血

男人不該還女人流淚   (老大你壞心了~~ )

你說我讓你看不清楚 
你說你害怕在愛中迷途
捨不得你哭 如果是我讓你覺得無助
讓我告訴你 我對這一切有多在乎

*如何證明我深情的吻
 才能呵護你脆弱的靈魂
 我願用生命阻擋任何能傷害你的人
 就算被冷落 就算犯錯 我都不走*

#喔... 相信我 無悔無求
 我願為你 放棄所有
 男人不該讓女人流淚
 至少我盡力而為

喔... 相信我 別再閃躲
 我願陪你 直到最後
 男人不該讓女人流淚
 至少我盡力而為 相信我#
花開花落花無缺!

您個方法入便係要認窮既,而家啲女人咁現實,一聽個「窮」字就掉頭走啦,仲同您唱k?
原帖由 沙文 於 2007-5-9 22:31 發表
您個方法入便係要認窮既,而家啲女人咁現實,一聽個「窮」字就掉頭走啦,仲同您唱k?

沙老大
很多時唱k  都係女人叫我去的 ~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 06:46 發表
沙老大
很多時唱k  都係女人叫我去的 ~
咁您有冇問B哥借家庭相呀?
原帖由 沙文 於 2007-5-9 22:51 發表
咁您有冇問B哥借家庭相呀?

借離仲乜?
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 07:18 發表
借離仲乜?
咁post離仲乜?

愛 情 有 時 需 要 道 具 , 而 道 具 , 可 以 是 皮 包 一 張 借 來 的 母 子 照 片 。
高級模式 | 發新話題
換一個