返回列表 回覆 發帖

挪亞方舟落成啟用後

2009 年挪亞方舟落成啟用後
對基督教來說, 表面是進一步宣揚,
實際上係進一步理性上的挑戰。

因為旅客都可以 Physically 地見一見真正聖經上記載的挪亞方舟的大小
只有300*50*30肘, 即大約137 * 23 * 14米 (以一肘=0.45米計算).
連 150*25*15米都唔夠。
要裝進世界上的動物喎, 有幾困難呢.

好多人冇想象過真正的方舟的真正大小,
也沒有細心查考一肘等於幾多米,
公園快要落成,好快就有咁的機會了。

到時肯定會聽到好多遊客咁講:
『咩個方舟得咁細o家 jei 』
『真正的方舟得咁細 jei 』
『以 1 比 1 建造, 點裝晒全世界所有的動物種類的一男一女呀』
『好難想象咁細隻方舟可以裝晒世界上所有的動物種類的一男一女呀』
『邊有可能裝晒世界上的動物種類呀』
『A: 方舟邊有咁細呀 B: 方舟係按聖經以 1:1 原比例建造o架 A: 我唔信, 等我返屋企研究下先』
---
咁0者係 倒己自己米?
天下皆笑我黐 我笑看天下廣
只有300*50*30肘, 即大約137 * 23 * 14米 (以一肘=0.45米計算).
連 150*25*15米都唔夠。

計錯數啦, 要x3嘛

Gen 6:16方舟上邊要留透光處、高一肘.方舟的門要開在旁邊.方舟要分上、中、下三層。
Don't know where God is but the Devil is in the details
3# 沙文

心水清 好數口!
天下皆笑我黐 我笑看天下廣
1. 方舟大小按聖經係300*50*30肘,
分3層,即係指每層有 10 肘。

不過,就算高度多一肘, 就算高度多3倍, (即係30*3+1 = 91肘, 甚至俾佢93肘啦)
都係 137 * 23 * 43 米
比青馬橋的 60 多米高度還要矮,
所以都係好細架.
無法讓遊人想象度可以裝滿所有動物的一男一女。

所以方舟公園係一件 -- 弄巧成拙的作品。
---
仲有
方舟公園建在青馬橋附近
咁會形式強烈的對比
會顯得青馬橋之高大, 方舟之矮細
仲要話係以一比一建造
遊客就實會話『點解方舟咁細架』
---
我冇話佢大喎。不過您都唔好俾人叉到計錯數嘛

下次小鷹號訪港,叫佢駛埋去鬥大又夠得啦

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Lab/8223/Noah-s_Ark.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
算吧la
挪亞方舟只不過係希伯來人的傳說,何必咁認真?
算吧la
kamincuhk 發表於 2009/1/21 01:59

+

ThANKs

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
3# 沙文

心水清 好數口!
只是普通人 發表於 2009/1/20 12:22

天下皆笑我黐 我笑天下

good poem !!!

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
我倒有興趣知道,究竟當時中東地區的動物是否真的這樣少得可憐?
風雨所漂搖。予維音嘵嘵。
我倒有興趣知道,究竟當時中東地區的動物是否真的這樣少得可憐?
鴟鴞 發表於 2009/1/20 22:50

當時?
就算係而家, 中東都係一個"鳥不生蛋, 狗不拉屎"嘅地方....
當時?
就算係而家, 中東都係一個"鳥不生蛋, 狗不拉屎"嘅地方....
takas 發表於 2009/1/21 04:10

welcome !!!

welcome aboard !!!

ThANKs

7# 沙文

鷹仔要退役啦...
下次見不到了T-T
當時?
takas 發表於 2009/1/21 04:10

所以,盛載他們眼中的「世界上各類動物」,也應該算是綽綽有餘了......
風雨所漂搖。予維音嘵嘵。
15# 鴟鴞

其實這問題,可能應該是改為問
「原地中海海底的地方,有多少種生物?」

//...裝進世界上的動物...//

我都想問下d堅持聖經全部系歷史既教徒:
方舟有冇裝北極熊、企鵝、熊貓、袋鼠、樹熊…等
算吧la
kamincuhk 發表於 2009/1/20 09:59
No.
原版權屬蘇美爾人
http://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_creation_myth

而且並無希伯來人已付知識產權使用費的紀錄
在外地都有很多方舟 la...

一般都係KTV.....Disco...仲有女女倍…^^

D 基基又唔去提?
高級模式 | 發新話題
換一個