返回列表 回覆 發帖

[分享]今日又被一個信徒"逗".............

(整個過程都未有太多爭論,冇乜火藥味)
佢已經"通會"左我唔相信全本聖經為真理,之後佢知我鐘意用歷史考究ge角度去睇聖經歷史,於是又講下"歷史"ge定義係乜?(他說:其實係一個過去ge"故事";一樣發生過ge事件,加上一個意義入去事件,令到個事件的意義加深) 呢一點開始佢想對住我心靈上的"開刀"啦~~!但佢講歷史ge定義,我後來回家查五係講少左幾樣野:
對於歷史的含義和性質,有很多中不同的詮釋,以下列舉其中一些。詳細請參見維基詞典維基語錄中的相關內容。
  • 克羅齊說:「一切歷史都是當代史。」[4]
  • 柯林伍德說:「一切歷史都是思想史。」[5]
  • 梁啟超:「史者何?記述人類社會賡續活動之體相,校其總成績,求得其因果關係,以為現代一般人活動之資鑒也。」[6]
  • 大英百科全書》(1880年版):「歷史一詞在使用中有兩種完全不同的含義:第一,指構成人類往事的事件和行動;第二,指對此種往事的記述及其研究模式。前者是實際發生的事情,後者是對發生的事件進行的研究和描述。」[1]
  • 蘇聯大百科全書》:「1、自然界社會上任何事件的發展過程。宇宙史地球史、各個學科史——物理史數學史法律史等均可列入這一含義。2、一門研究人類社會具體的和多樣性的過去之學科,以解釋人類社會具體的現在和未來遠景作為宗旨。」
佢即係想話,聖經縱使是故事,但其意義為之逆深遠,也值得參考價值;我反問他:"事實就是事實,為何要加修飾上去呢?"我亦提出"以史為鑑",佢又捉住個論點講番之前D野,我跟住唯有再話"記錄事實其實一樣有以史為鑑的作用,在世乎你懂不懂去思考?"他就想反辯"咁你唯有一世追求所有事實吧~~!"除此討論之外,他又鼓勵我去睇下次經,旁典(咁當然佩叫我上他家看吧~~!)我拒之,我可以自己去找找看,在談話之間我亦提出現在的對基督教學術立場.........他又出一招"你宜家去相信ge唔係基督教,係"耶穌基督"(佢可能想講"基督精神"吧~~!),又再叫我到他家作客,研究和討論那些次典.........(我們其它對話記憶所限,未能盡錄,小弟只想分享一下)

簡結:是次"對策"中,我雖然技巧很幼嫩,多數用一些迴繞式的問答;但對方的來勢也沒有想像的凌厲,相對之前的比較開放;是次比上次比較屬於少宗教意味的討論~~~!
一般耶青傳教都係得兩三道板斧,只要出其不意,佢就會知難而逃。
不過,如果佢出動美人計,我都可能會中計。
一般耶青傳教都係得兩三道板斧,只要出其不意,佢就會知難而逃。
kamincuhk 發表於 2009/1/25 01:11

佢地唔係向我"傳教",係"勸教"(小弟乃係決志未洗之人,彼人知我求主之心動搖,就以弟兄之語引導回途)

kamincuhk 發表於 2009/1/24 23:11

我 [京尤] 1 定 會 中計

[[[[[[[[[ 將 計 [京尤] 計 ]]]]]]]]]

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
kamincuhk 發表於 2009/1/24 23:11

any way ,

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
高級模式 | 發新話題
換一個