返回列表 回覆 發帖

離教者,「生涯規劃」幫到你嗎?

對於在基教會內浸淫上十年廿年的離教者來說,一離教後,彷如夢中初醒,以往信念崩潰之際,又悲歎青春竟如此浪擲,更徬徨前路不知何去何從;對於這一類的離教者,要面對許多不為旁人所了解的困呃,實不容易!

無論如何,明天總要面對!大家知道什麼是「生涯規劃」嗎?希望能幫助你們去面對明天︰

http://www.hfu.edu.tw/~pc/freshman/career01.htm
http://www.hfu.edu.tw/~pc/freshman/career02.htm
http://www.hfu.edu.tw/~pc/freshman/career03.htm

希望大家看後給多些意見。

嗯,不錯哩。這種非宗教性的人生指導,比那些標杆人生、啟發課程來得實際而有用得多了。我深信這「生涯規劃」對於較成熟的離教者來說至為有用。

生涯規劃好像是台灣用語,香港叫甚麼呢?

也都可看看這個powerpoint,有些香港的資料: http://www.hkcss.org.hk/cy/060909%20Leung.ppt
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #1 迷彩朱古力 的帖子

實在係好嘢, 我會同啲同事, 朋友及自己分享
原帖由 抽刀斷水 於 2007-4-11 11:15 發表
嗯,不錯哩。這種非宗教性的人生指導,比那些標杆人生、啟發課程來得實際而有用得多了。我深信這「生涯規劃」對於較成熟的離教者來說至為有用。

也都可看看這個powerpoint,有些香港 ...

以小人所知,香港依家都係用「生涯規劃」。有乜新料,小人再報告!
謝謝遊客的鼓勵,希望你有用啦!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-4-11 11:15 發表

也都可看看這個powerpoint,有些香港 ...

抽兄你哩個幻燈幾好,內容豐富。我已經 sent 左俾一 d 對「生涯規劃」有興趣的離教者啦!

回復 #1 迷彩朱古力 的帖子

多謝你的分享﹐可笑的是我剛剛做了我的人生價值觀自我評估表...(岩岩打的日記)

可能寫幾個字或者可以放底心情﹐有時真係覺得自己好冇用﹐好想放棄自己。好想出去瘋狂﹐好想飲酒飲到醉﹐好想自己有攪好訓。又一年啦﹐日日都好似沒有目標﹐都唔知想做什麼。我想要咩﹖我要咩﹖我唔知道我需要什麼﹐我諗就算俾我中左649頭獎﹐有幾百萬﹐我都唔知道我想點。
我唔係離教者﹐我只係承認自己唔"再"係基督徒。
再睇落去﹐我真係唔知點答好。其實我好似妳另一個帖講妳一個讀神學的朋友的分享一樣。分別係﹐我由一個底學歷﹐安分守己做好自己的人(我唔想講到咩為神作工咁偉大。)﹐放棄每個星期有三日的事奉的時間﹐返回學校讀書。為的可能係為了同其他教友知道﹐我學歷的高低唔代表我係一個沒有用的人。

得到的﹐唔係教友的 support﹐而是嘲笑聲同失敗。今日﹐我離開了都有一年啦﹐不過我都離開不了 --- 離開了神﹐就是失敗者。我覺得就算我離開了教友﹐成功了﹐我都走唔出失敗的結果。我明白我唔需要再計較邊個人講過些什麼﹐但係一個我覺得 會係我最好的朋友﹐講左D我一世都記得的話... 我真係唔知如何離開失敗的影子。
我唔係離教者﹐我只係承認自己唔"再"係基督徒。
原帖由 Cracker 於 2007-4-16 15:53 發表
再睇落去﹐我真係唔知點答好。其實我好似妳另一個帖講妳一個讀神學的朋友的分享一樣。分別係﹐我由一個底學歷﹐安分守己做好自己的人(我唔想講到咩為神作工咁偉大。)﹐放棄每個星期有三日的事奉的時間﹐返回學校讀書。為的可能 ...

我想,做人做事,都不是為誰而活,而是為了自己。

不要給自己太大壓力,先讓自己回口氣,才再上陣吧!

我支持你!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #7 Cracker 的帖子

Cracker,抽水同我都支持你!
原帖由 Guest from 210.17.202.x 於 2007-4-19 09:56 發表
Cracker,抽水同我都支持你!

此乃本小朱人也!

Good~~~~~~不錯不錯
加油~
请看本论坛 置顶名句
you are no longer a victim but a survior
呵呵  , 教會版的生涯規劃差不多像這樣:

好像自己白長大了 絲毫不懂怎樣規劃生涯 你想出的辦法都是不正確的 上帝教你

找工作不要走上帝前面 應該走祂后面 否則萬一你去找的工作都不是上帝安排你去的
14# Guest from 24.82.209.x

...搵工要去老耶後面??如果個個都係咁,咁係彌敦道乞就真係要排隊啦...
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

15# Jom

咁啊耶仔的工作係出血, 所以遊客兄就叫人"隊"啊耶神的後面, 幫佢出血lor....

所以, 此遊客有可能是沙老大的弟子:
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=2416&extra=page%3D17 (1#)
....又要兩個鐘頭任做見紅果隻呀?好無陰公果喎....

17# Jom

我地旁人就話陰公啫...咁啊耶神喜歡都法ka ma.....
18# weakest

.....好彩一早離左教啫...吓吓要見紅,就算要排隊我都寧願去乞算啦....
高級模式 | 發新話題
換一個