返回列表 回覆 發帖

夫妻相處之道

昨天與友人及他的家人同遊外地,初探到他們夫妻相處之道。

他們一路同行時,都好像互不理睬似的,有時甚至會互相埋怨。男的說女的動作慢、麻煩,女的說男的野蠻。

我不可以說這是恩愛,他們沒有卿卿我我、互相扶持的動作,他們總是一個走前、一個走後。然而,我亦觀察到這形成了一個系統,就是埋怨過後,大家似乎都不會記住,之後又會談其他的事。

很久之前做義工時,公公婆婆告訴過我,夫妻相處之道,在乎互相忍讓。友人對我深切地闡述了互相忍讓的意義,並不是忍了之後記住對方,而是忍了之後能消化掉。

或者,這就是他們夫妻都會多多少少把對方的不滿訴說出來,旁人看來好像是互相埋怨、不和,但這反而比大家客客氣氣、忍住對方的不是但卻銘記於心更好。誰人沒有缺點?發洩過後,大家還不是繼續接受對方?假如甚麼都不說,卻在心裡扣分,待把對方扣分至不合格時離開,這算是甚麼的相處?

人生在世,還不是數十年寒暑?千世才修來的共枕眠,能真正修到相處之道,比那些口裡說說愛呀、朝朝暮暮呀更為重要吧。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 抽刀斷水 於 2007-6-24 06:17 發表
或者,這就是他們夫妻都會多多少少把對方的不滿訴說出來,旁人看來好像是互相埋怨、不和,但這反而比大家客客氣氣、忍住對方的不是但卻銘記於心更好。
喂,我今晚就同佢講:「最衰都係妳信埋晒喲移鼠大聖教,我.............我....我頂妳唔順呀!」

有咩後果,我找您算賬!
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-6-25 01:53 發表
喂,我今晚就同佢講:「最衰都係妳信埋晒喲移鼠大聖教,我.............我....我頂妳唔順呀!」

有咩後果,我找您算賬!

係囉,再坦誠D,同佢講你成日上網,就係為左黎離教者之家蒲,仲作緊篇長篇小說黎歌頌移鼠教,包佢對你另眼相看!

夫妻既野,合則來不合則去囉,無乜大不了架,橫掂你仲有羅小姐做waiting 丫嘛~

回復 #3 抽刀斷水 的帖子

去到咁盡?

既然係您叫既,在離婚及撫養權法律費用方面,您都應該資助多少卦?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-6-25 01:53 發表

有咩後果,我找您算賬!

加少少暴力,效果可能會好d。

比十萬八萬老婆炒下股票啦,等佢多d世藝,或者無咁掛住成日拜神呢。
原帖由 沙文 於 2007-6-25 12:01 發表
去到咁盡?

既然係您叫既,在離婚及撫養權法律費用方面,您都應該資助多少卦?

咁你之後同羅小姐生養眾多,之後果D子子孫孫,又係咪要入埋我數?

擺明係原罪既現代淒美版喎!

回復 #5 訪客得得b 的帖子

沙老大老婆就係知道有老大心中另有後補, 先對佢隻眼開隻眼閉,
由得佢上離呢度胡混, 駛乜下下用錢咁俗氣?
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #7 Step.King 的帖子

咁又唔係。我唔俾佢。係因為驚萬一佢炒得業績好過我,我好瘀....
原帖由 沙文 於 2007-6-29 03:36 發表
咁又唔係。我唔俾佢。係因為驚萬一佢炒得業績好過我,我好瘀....

你講開我先講d瘀野夾慘事你知,我大前日0.75炒隻8239,兩日後0.91出左野。今日隻死野收1.26
。正一是喊住羸錢。

重有早排1.1炒隻精優(0858),炒到1.9想加碼差一個位入不到,要追火車到2.23先上到車,本來想加的股數,亦因肉赤只買了四份之三,及後3.8走不甩,悼頭到2.9先出野。錢賺少左還不是太傷心,最慘是累到我係屋企,公司同朋友面前無哂地位。

原帖由 訪客得得b 於 2007-6-29 18:44 發表

你講開我先講d瘀野夾慘事你知,我大前日0.75炒隻8239,兩日後0.91出左野。今日隻死野收1.26
。正一是喊住羸錢。

重有早排1.1炒隻精優(0858),炒到1.9想加碼差一個位入不到,要追火車到2.23先上到車,本來想加的股數,亦因肉赤只買了四份之三,及後3.8走不甩,悼頭到2.9先出 ...

都同你講過啦:
   A
   /\
 B/  \C
 /    \
/      \

你能在A的完美位置出的機會很微。
你在B或C位置出,即使贏了錢,都會不快樂。

例子:見b仔的經歷。

結論:如果不想不快樂,不要買股票。

思考(為免離題):A、B、C同樣可以應用於結婚對象。A是完美對象(沙文的羅小姐),但總難以得到。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-6-29 21:25 發表

都同你講過啦:
   A
   /\
 B/  \C
 /    \
/      \

你能在A的完美位置出的機會很微。
你在B或C位置出,即使贏了錢,都會不快樂。

例子:見b仔的經歷。

結論:如果不想不快樂,不要買股票。

思考(為免離題):A、B、C同樣可 ...

我想戒賭好耐架喇!

好!七月三日賭埋老友剛比我隻料,就真係暫定一下先。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-6-29 05:25 發表
思考(為免離題):A、B、C同樣可以應用於結婚對象。A是完美對象(沙文的羅小姐),但總難以得到。
我係用單程路揾位泊車理論來處理呢個問題既。

人生係一條單程路,路是彎的。其中一個目標係娶老婆。我要找一個最近目標嘅車位。

而駕車人士往往驚住前面再冇位泊車,見到車位總係想泊左佢算數。落車後行行下,發現前面原來有很多位泊車,於是翻轉頭攞車,到上車後又發覺頭先有好多車駛進呢條路..........
原帖由 沙文 於 2007-6-29 22:59 發表
我係用單程路揾位泊車理論來處理呢個問題既。

人生係一條單程路,路是彎的。其中一個目標係娶老婆。我要找一個最近目標嘅車位。

而駕車人士往往驚住前面再冇位泊車,見到車位總係想泊左佢算數。落車後行行下,發現前面原 ...

好有用的智慧。

我就係衰,我會把車駛到最近目的地才找位停車,如果找不到就寧願隨便泊,都不肯返轉頭的。
所以成日比人炒牌。
兩位已泊好車的人,對於未泊車的末學,有何建議?

我開始覺得,做乜要泊車?一直駛去就是了。

回復 #14 抽刀斷水 的帖子

做人嘅煩惱好多,有喲人煩在冇位泊、有啲人煩在有位唔泊、又有人煩在多位得滯唔知點泊.............

但點都好,如果個位喺正十字路口,就不如唔泊.....

回復 #15 沙文 的帖子

沙文兄真可憐。

回復 #15 沙文 的帖子

扮晒野... 有無咁憎呀? 搵藉口...
原帖由 沙文 於 2007-7-5 15:05 發表
做人嘅煩惱好多,有喲人煩在冇位泊、有啲人煩在有位唔泊、又有人煩在多位得滯唔知點泊.............

但點都好,如果個位喺正十字路口,就不如唔泊..... ...

老大  你係因為十字路口問題咩?
隔離屋d飯, 點都香d既... 你泊左第二個位, 你米又一樣望番原本個位?
如果唔係, 你駛走左好耐啦 ~
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #17 的帖子

有根據嘅。十字路口是交通意外機率最高的地方嘛。
http://www.ccrpc.org/planning/tr ... 097-98%20Report.pdf
原帖由 Step.King 於 2007-7-5 07:05 發表

老大  你係因為十字路口問題咩?
隔離屋d飯, 點都香d既... 你泊左第二個位, 你米又一樣望番原本個位?
如果唔係, 你駛走左好耐啦 ~
隔離屋d飯, 點都香d?咁點解隔離屋信既教又唔香d?不如您信我個教,我信您個教丫?
高級模式 | 發新話題
換一個