返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我是路過的

今日學校辯論隊要整野,所以上網搵資料搵搵吓呢左e度,比個壇名吸引左。
睇完有d人嘅經歷同e個網嘅宗旨。
我都有d同情你地
我唔知你地離教,d教友會點對你地
不過我覺得好可惜嘅係,因為有d教徒對想離教嘅人做錯野,搞到個d人更想走or憎教會。
我都有d同學係離教者,不過我唔會對佢地有咩唔同,同對其他人一樣。
或者教會教我地傳教個陣,應教我地點樣對d離教者。

基督教有一個我認為最重要又最難做到嘅原則,就係耶穌教我地對每個人做野之前都要係以愛同對佢好做出發點。我自己都做唔到,好難。
我自己睇人好差,有時fd左之後先發覺佢原來一早就不斷害緊我,可能我無咩資格教人待人接物。
我自己之前辯論隊比人屈,我好嬲個過人,同唔知入辯論隊做咩。不過我返教會輕鬆,同人分享自己就慢慢放低左e件事。雖然今日有人舊事重提,今我想起往事。
其實d人唔信有天堂,方舟,先知,甚至有d人覺得無耶穌,無神。不過無論係有定無,基督教本身嘅精神教義都係正面,正確,對人有益。我相信大部份離教者就算唔信有天堂,方舟,先知,甚至覺得無耶穌,無神,都會同意基督教本身嘅精神教義都係正面,正確,對人有益。
============================================================
請小心睇最尾個段,唔好會錯意
細路 ,入世沒深呀你
你又知我係細路嘅
你段野無咩內容=_=
唔係好明
你最後果段係岩呀
只是現今絕大部分教會已經忘記耶穌的教導
只是奉保羅為教主
所以才會有離教者之家

轉:批評耶穌教的原因

作者:Mike1994

本來,如果耶穌教本質是導人向善的話,不論它真或假,我也
覺得無傷大雅。但恐怕事實並非如此。如果邪教是指那些引導信徒
傷害自己、指示信徒傷害不信者及向信徒灌輸有歪倫常的道德觀念
的宗教,我不得不說,耶穌教符合了以上的條件。
  「如果你的一隻手或一隻腳使你犯罪,把它砍下來,扔掉。缺
手缺腳而得永恆的生命,比手腳齊全而被扔進永不熄滅的烈火中好
多了。......」(《馬太福音》18:8-9)
  「任何人使信徒中一個微不足道的人離棄我,倒不如用大磨石
拴在他的脖子上,把他淹死在深海。......」(《馬太福音》18:6-7)
  「......不要我作他們的王的那些敵人,把他們帶來,在我面前
殺掉吧!」(《路加福音》19:27)
  這些章節為教徒提供了足夠的依據去傷害自己或不信者,如果
有人奉這些章節為絕對真理或「唯一的權威」,後果如何,可想而
知。而《新約》所宣揚的有些道德觀念對社會的潛在威脅實在不容
忽視。
  「不要以為我是帶和平到世上來的;我並沒有帶來和平,而是
帶來刀劍。我來是要使兒子反對他的父親,女兒反對她的母親,媳
婦反對她的婆婆,人的仇敵就是自己家裏的人。」(《馬太福音》
10:34-36)
  「你們不要稱呼地上的任何人為『父親』,因為你們只有一位
在天上的『父親』。」(《馬太福音》23:9)
  一旦耶穌教信徒得勢並且要實踐耶穌此等教誨的話,恐怕像
「文化大革命」的慘劇定必重演。事實上,因為《聖經》上的一句
「你不能容女巫存活」(《出埃及記》22:18)而遭信徒殺害的婦女就
超過三十萬。
  當然,到了民智已開的今天,以實踐上帝之道為名作殺戮的情
境已大為減少,像上述耶穌駭人的言論與耶和華肆虐的描述,傳教
者一般在開始之時都會避而不談;亦有傳教者善意地把耶穌的言論
歪曲以令其趨向文明,例如耶穌極不禮貌對待母親的說話「婦人,
我與你有什麼相干?......」已被改成「媽媽,請你別勉強我做什麼
,......」(《約翰福音》2:4,前者載於《聖經》「和合本」而後者載
於《聖經》「現代中文譯本」)。
  雖然如此,仍有不少教徒為了維護其信仰而顛倒黑白或混淆是
非。我們仍然不斷聽到有教徒為了維護教義中上帝為全善全能的說
法(維護教義不是維護上帝)而聲稱有能力救卻見死不救也算做全善、
女子被強姦也是有價值的,若干生物甚至聲言去拯救兩個遭禁錮強
姦四百多天的婦女乃是短視的行為。在道德與搏取永生之間,他們
選擇了後者。我們不必跟說此等冷血話的教徒渣滓客氣,應該義正
詞嚴地譴責他們,以免他們荼毒人們的心靈。
  無論如何,我相信看過有關批評耶穌教的言論而有良知的人都
會知道耶穌教在理據或道德上是否值得相信。順帶一提,我否定耶
穌教不等於否定有神存在,事實上,我個人較傾向有神論(或許也
是盲信);而我否定耶穌教其中緣於我深感《聖經》及其追隨者對
神(如果有的話)的侮辱。
小兄弟...睇你既反應就知你真係入世未深啦..

有很多事你將來就會明的. 例如你說: 每個人做野之前都要係以愛同對佢好做出發點。我自己都做唔到,好難。

你要明白一樣野先.所有困難既野都會令你既自我有快感.. 例如..無人好似我咁唔食野唔飲水去修煉的....無人好似我去非州做義工的....無人好似我咁愛呢個人的(呢d 係女仔對愛情既死穴).. 你做左..你可以向人宣告(對自己都得)什麼什麼.. 咁你既自我會有快感的..  但自我有快感.同本身件事合乎logic 同對你有無益係唔一定的.  例如..你覺得唔食野唔飲水個身體會點?? 唔對自己身邊既人好反而走去非州做義工..why not spend more time with parents???  對人不問而付出..但..對方呢 ???  

耶穌講既對人好. 呢度有好多層面. 唔係咁容易做到..就算做到都只係顯示stupid..咁當然人既自我會有一點安慰.. 但這是假的. 是幻象.

這世界沒有什麼指標要對人好過對自己..每個人也不同的..要彈性. 不要信死.

至於..你說..

不過無論係有定無,基督教本身嘅精神教義都係正面,正確,對人有益。我相信大部份離教者就算唔信有天堂,方舟,先知,甚至覺得無耶穌,無神,都會同意基督教本身嘅精神教義都係正面,正確,對人有益。

你覺得善惡/天使魔鬼/天堂地獄 這些觀念很好  很正面,正確,對人有益。  ???
信就上天堂唔上就信地獄,做壞事係因為魔鬼而唔係因為佢自己, 呢d觀念都好??都正面??

我覺得只係唔負責任去承擔吧..

其實..當你成熟點..你就會看得出.. 基督教既concept 好低B.
基督教既concept 好低B
...
kwongyauleung 發表於 2010/5/6 12:28

基督教既concept 好低B
所以信既人就係低B?
好似你亞哥咁唔信就係高 B? 智慧過人? 能見人所不能?
就係你呢個 concept 已經係好錯, 好低B了

點解咁低B 既野, 卻又有高B既人信呢?
你咁有智慧, 你可以解釋一下嗎?
考考大家, 識唔識呢個叫咩邏輯謬誤呢?

p -> q, then ~p -> ~q
基督教既concept 好低B  -> 係指睇野單一面同埋簡單.
所以信既人就係低B? -> 要睇你係唔係有過濾lor.. 你識得懷疑去求真,仲覺得有d地方可取,你就唔低B 了.我估你明我指咩人.

好似你亞哥咁唔信就係高 B? 智慧過人? 能見人所不能?
就係你呢個 concept 已經係好錯, 好低B了
-> 你誤會了我. 我沒有這意思的. 

我指佢地低b係有好多層面的.我係指基督教既傳教手法.尢其係叫人盲信同威迫利誘呢方面.我不是指信既人低b.我係指盲目地信.

唔駛執著於係定唔係低B,反正無可能定義的. 但其實你信唔信佢地所講?
考考大家, 識唔識呢個叫咩邏輯謬誤呢?

龍井樹 發表於 2010/5/6 14:17

我貼答案了:

否定前件謬誤 (Fallacy of Denying the Antecedent)

若因前件不正確而推論後件也不正確,則犯了邏輯上的否定前件謬誤。

前件:如果那人是耶教徒
後件:那人好低 B

若因那人不是耶教徒而推斷那人不低 B,便犯了否定前件謬誤。

http://www.econman.net/A-level/Methodology/Logicalanalysis.htm
beebeechan 發表於 2010/5/5 20:36

因為no one is perfect 嘛

否定前件謬誤 (Fallacy of Denying the Antecedent)

若因前件不正確而推論後件也不正確,則犯了邏輯上的否定前件謬誤。

前件:如果那人是耶教徒
後件:那人好低 B

若因那人不是耶教徒而推斷那人不低 B,便犯了否定前件謬誤。

p-->q
信耶教者是低B

~p -> ~q
不信耶教是高B 是Fallacy of Denying the Antecedent

咁係咪即係想話: 低b 高b  與是否信耶教無關聯

又即是無喇喇話信耶教者是低b 的那位兄台, 都仍是好低b下
因為他將兩個無關聯的事胡扯上了, 來大造文章.

咁解釋係咪淺白好多呀
洗乜出到咩邏輯公式  p, q ---> ~~, fallacy of xxxxx 呀

本來街市佬都明既野, 就俾班邏輯佬 (尤其係80後, 李某教授的追隨者)包裝成懶係深奧, 使常人看不明, 然後又要向常人解明. (以示佢地有學識咁話哩)
(咁..又算唔算一樣是低b 呢?)
回復 12# beebeechan

信教之前高低B就係未必有關聯。

但信咗顛鼠之後就唔係咁計嘞, 高B都會變低B:
1Cor 1:19
因為經上記載:『我要摧毀智者的智慧,廢除賢者的聰明。』   
智者在哪裡?經師在那裡?這世代的詭辯者又在那裡?顛鼠豈不是使這世上的智慧變成愚妄嗎﹖
因為世人沒有憑自己的智慧,認識顛鼠,顛鼠遂以自己的智慧,決意以愚妄的道理來拯救那些相信的人。
回復 12# beebeechan

就因為有 d人既思考能力連街市佬都不如, 見人話"基督教既concept 好低B", 就胡扯去質問人 d唔相干既野, 所以先需要有邏輯學去指出呢 d人, 佢地既鬼話究竟錯係邊度囉.
回復  beebeechan

就因為有 d人既思考能力連街市佬都不如, 見人話"基督教既concept 好低B", 就胡扯去質問 ...
龍井樹 發表於 2010/5/7 09:41

咁你明知我連街市佬都不如咯
咁你仲用埋dee咩 p, q , --->, ~ fallacy...托咩!
你有無邏輯架?
回復 15# beebeechan

精神科醫生的醫學判斷, 如果用來向病人解說, 當然有可能會出現以下情況:

醫生: 天主的呼喚是你腦袋出了問題產生幻覺.

病人: 魔鬼! 主會懲罰你的.

視乎嚴重程度不同, 部份病情較輕的病人或會理解醫生的說話, 願意聽從醫生指示接受院方治療的.

回復 16# 龍井樹
岩岩起左條友底,
係uwants「香港懷舊文化」版既常客
在discuss.com.hk就被人ban左account
係miniforum被圍剿後潛水
係wholehk都係活躍「香港懷舊文化」
3boy2girls和貓姐及伯爵爺激戰中
.
.
.
.
.
不過同一特徵就係,出帖數也相當驚人
回復 17# 傲凌空

黐線佬, 邊度都有, 佢地既特徵都係胡言亂語喋喋不休.
回復 18# 龍井樹
不過我真係冇佢咁好心機「巡邏」咁多版
雖然我返工都叫幾自由,但係真係唔使做咩
不過佢又精wor,唔敢去高登
咁你明知我連街市佬都不如咯
咁你仲用埋dee咩 p, q , --->, ~ fallacy...托咩!
你有無邏輯架? ...
beebeechan 發表於 2010/5/6 17:49

既然您咁坦白, 都無謂瞞您嘞
係咁嘅,佢地的確係明知您連街市佬都不如
但如果俾您知道佢地都知道這件事, 咁您對您的自我認知有很大打擊。
佢地有同情心,唔想您既 Id, ego同super-ego同時受到傷害, 甚至崩潰,就暫時詐唔知啫
高級模式 | 發新話題
換一個