返回列表 回覆 發帖

派遣志工遇險 韓國教會被質疑

(2007-07-26)
  (聯合早報網訊)據聯合報報道,廿三名韓國教會志工在阿富汗遭到綁架的事件,已經在韓國國內引發質疑,不少韓國人認為,韓國福音教會團體為了讓伊斯蘭教徒改信基督教,冒險派傳教士前往全球伊斯蘭激進好戰分子活躍的地區,根本沒有必要。
  受到這起綁架事件影響,韓國政府廿三日宣佈,民眾將來未經許可就前往阿富汗,將面臨坐牢與鉅額罰金的懲處。
  韓國派至海外的傳教士據估有一萬七千人,人數僅次於美國,其中許多傳教士是前往動盪不安的地區。
  幾家大報質疑教會為何不理會政府的警告,派遣志工至風險甚高的阿富汗。
  朝鮮日報在社論中說:「宗教團體應該徹底瞭解,在包括阿富汗在內的伊斯蘭國家從事危險的傳教和志工活動,不僅損及韓國的國家目標,也使其他的韓國人受到極大的脅迫。」
  對韓國許多經費日益充沛的福音教會而言,派遣傳教士和志工到海外已成為一種競爭,人數多寡被視為是其信仰堅定程度的指標。慶熙大學宗教社會學專家宋在勇(譯音)說:「我在其他地方從未看過這樣的熱心。」
  批評者說,儘管教會在海外做了許多善事,他們對世界的看法有時顯得膚淺。宋在勇表示:「韓國福音教派有大力宣揚他們所相信事物的強烈傾向,且往往不理會他們所嘗試工作地方的獨特性。」
  部分被綁架人質在網路上面張貼的留言,也令一些韓國民眾反感,例如有個人質把自己在阿富汗一所清真寺唱基督教聖歌的畫面放到部落格上,這群人質還上網公佈他們在韓國政府禁止民眾前往阿富汗旅遊的告示旁拍的照片。

抽按:深色部分:真係乞鬼人憎!

http://www.zaobao.com/special/newspapers/2007/07/taiwan070726g.html
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #1 抽刀斷水 的帖子

又唔係咁講啦,人家真係肯攞條命出來博,係比Paul少呢啲只係在此假借講「哲學」為名講耶穌值得欽佩嘅。
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #1 抽刀斷水 的帖子

係咁架喇,你睇過韓國o既近代史,即係李氏皇朝滅亡、日本人統治,二戰後盟軍佔領之類o既事件,你就會知道點解佢地會仲激過D鬼佬傳教士架喇。之前幫布殊總統拉票、而家過o左身o既基督教傳教士科威爾都曾經響一個公開場合,響電視直播時講過,[你地知唔知點解會有九一一呀?點解伊斯蘭教o既人會炸得到雙子塔?就係因為你地支持同性戀,支持墮胎,支持娼妓合法,堅持宗教自由,唔再信耶穌,竟然信其他偶像,所以而家上帝黎懲罰你地!]啦。
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
戰爭是因為基督教國家而起
如果唔係美國喜歡去中東鑽人油田比自己用
我想回教沒這樣大反抗
又唔見佢地派兵幫南韓統一北韓
因為北韓沒利用價值
原帖由 沙文 於 2007-7-28 21:45 發表
又唔係咁講啦,人家真係肯攞條命出來博,係比Paul少呢啲只係在此假借講「哲學」為名講耶穌值得欽佩嘅。

我係阿paul就馬上動身去阿富汗喇!
吾好比人睇死丫嘛。

況且就算真係要客死異鄉,都係神的安排啦。

回復 #5 訪客得得b 的帖子

特區的呢碌徒冇咁高尚情操嘅,有嘅我都一早信左啦
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 沙文, 訪客得得b 的帖子

拿拿拿,你地唔好逼Paul少啊下,佢係本網少有活躍既基督徒,如果咁就去左……阿富汗既話,咁呢個網就少好多火花的了。

回復 #5 訪客得得b 的帖子

超! 我呢d擺明貪生怕死既, 行出黎講都無人信我係基督徒...  就算俾我去到, 我咪又係楝係度... 我去左都證明唔到d咩野啦... :funk: :funk:
小則潤澤生活, 大則啟生之道
原帖由 Paul 於 2007-7-29 01:25 發表
超! 我呢d擺明貪生怕死既, 行出黎講都無人信我係基督徒...  就算俾我去到, 我咪又係楝係度... 我去左都證明唔到d咩野啦... :funk: :funk:

所以更應用行動證明
路加福音
9:23 耶穌又對眾人說、若有人要跟從我、就當捨己天天背起他的十字架來、跟從我
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-28 09:09 發表
拿拿拿,你地唔好逼Paul少啊下,佢係本網少有活躍既基督徒,如果咁就去左……阿富汗既話,咁呢個網就少好多火花的了。
我個心1516,唔知信唔信好..........只要佢肯去,咁就可以感動到我下決心信主的了。

但既然佢唔去我都仲有一次機會俾呢碌教 -- 如果我老婆去阿富汗傳教,咁我就信啦!
我老婆去阿富汗, 唔會損害本網利益啦卦?

回復 #10 沙文 的帖子

推自己老婆去埋d鬼地方... 你仲有無人性呀你?

你信好巴閉呀? 用一條人命黎換你信? 你值唔值呀? 沙文?
如果耶教係真,沙文只算送老婆去天堂。(而且又係你話冇人性有神心就得)

除非你都同大伙一樣係唔信,咁白白送老婆去死又真無人性。

回復 #12 dye 的帖子

基督教係真的話, 神會在每一個人的生命裡有其特別的旨意, 祂自會有安排, 你唔駛擔心...

我係質疑緊一個人既內心啫...  

實在唔關我信唔信事, 而家你發言, 當然係你對呢件事表態啦...  你又唔信既, 咁你即係都附和我話沙文無人性啦~?

回復 #13 Paul 的帖子

車, 呢啲係佢應該做嘅, 我人性多到分喲俾您都得

約一3:16  主為我們捨命、我們從此就知道何為愛.我們也當為弟兄捨命。

您唔聽景教經的教導,我叫老婆聽,仲要俾您話冇人性?叫人聽景教經教誨就冇人性?咁景教經咪冇人性咯?

至於我的信, 的確係好大件事, 比原本已信之人有更大價值:
太18:13    若是找著了、我實在告訴你們、他為這一隻羊歡喜、比為那沒有迷路的九十九隻歡喜還大呢。

您唔領會到景教經真義但常在此也文也武,混吉架您?

回復 #8 Paul 的帖子

面對眾人既建議,不如Paul少都係執定行李啦,最多個網少個基督徒既姐,我都犧牲好大。

回復 #13 Paul 的帖子

Paul少,阿富汗好熱架,而且D水好多變形蟲,你唔飲得架,記得帶多D礦泉水........一路順風,Paul!!
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
原帖由 酒井明 於 2007-7-29 19:58 發表
Paul少,阿富汗好熱架,而且D水好多變形蟲,你唔飲得架,記得帶多D礦泉水........一路順風,Paul!!

無懼la
使徒行傳
10:14 彼得卻說、主阿、這是不可的、凡俗物、和不潔淨的物、我從來沒有喫過。
10:15 第二次有聲音向他說、 神所潔淨的、你不可當作俗物。
原帖由 酒井明 於 2007-7-29 19:58 發表
Paul少,阿富汗好熱架

設計對白:熱得過你班心硬既人,將來係地獄受既果D永火?我第日就係天堂,得閒坐坐筋斗雲吹吹風了。 阿富汗,我來也!
更新: July 28, 2007 18:02
游枝:游說
不宜誘勸他人改變信仰

韓國傳教工作人員,在戰火未熄的阿富汗遭暴力對待,有人連命都丟了。事情並非不可避免,就算有了結果,也給今后教會及面對外來信仰靠近的社會,留下一大堆問題等待思考和重新定斷。

在戰亂地區從事宗教活動的組織,雖然打著行善和義工的名份,也的確做著助人的服務,不過最主要的目的,仍然是信仰的擴大,要為自己堅信的神,多找些信者。

印尼大海嘯災劫,很多國際善意組織,趕去救援,的確做的是救人的行善工作。不少善意組織,是宗教團體,行善的同時,也宣傳自己的宗教。印尼是回教信徒佔多的社會,也有傳統的自然或靈性信仰受到一部分原住民信奉。

善意救助的服務,兼做勸當地人改信宗教的誘勸活動,結果引起當地人不滿,原本的善意,也就打了大折扣。

在阿富汗出事的韓國人,情況就是如此。

韓國教會肯定自己做的是真心善行,是去幫助阿富汗人,傳教也是希望更多人得到福音的分享。

不過,阿富汗人幾乎是回教徒,這個事實,教會方面不能說不知道。

人家已經信奉宗教的人,即使是一些少數民族信的山神海神或精靈信仰,已經是人家既有的文化思想及生活方式,這個事實,絕對不能不顧或自以為是的就指人家的信仰不正確。

將人家所信,定為不正確的要改變人家放棄的信仰,當然引人反感。

行善是大好事,但是,在人家有難有亂的時候,誘勸人家丟棄原來的信仰,這種誘人改信宗教的事,容易引人以為是趁人之危的不良意圖。

人們既然致力保存既有的語言、文字、少數民族及稀有文化,也應該保存既存的信仰,更不宜削弱侵犯他人原來的信仰。

http://www.chinapress.com.my/content_new.asp?dt=2007-07-29&sec=forum&art=0729fc04.txt
有時要D人改變佢岐視女人的文化、信仰也算行善。

我認為應把救援同傳教分開做,廢事做爛「救援」個名。

做得出傳教最好做定殉道的覺悟,最好唔好麻煩人去救你。考慮錄定帶叫政府由你去死嘛(雖然政府未必聽你)

————
傳教都唔洗死,連「殺不信者」呢D既有的文化都要保存嗎?

果D信「貨櫃教」既我地又扮無知,唔知美國佬係唔係神咁樣樣?

「貨櫃教」的諸神之「山神菲臘」(不要笑,我是認真)

「山神老婆伊利莎伯」

高級模式 | 發新話題
換一個