返回列表 回覆 發帖

挪亞方舟存在嗎?

請問各基基挪亞方舟存在嗎?
請提出有效之(科學)證據證明
勿以聖經自圓其說
請從沒有證明有
信者無敵
駛乜證據架?
不信者無敵
要證據架
路人甲
冇基基講野,咁我又頂起佢啦
bbchan我等緊你回
路人甲
都係冇人回,bbchan你係邊度阿
等緊你架
路人甲
都係冇人回,bbchan你係邊度阿
等緊你架
him1006 發表於 2010/11/9 17:11

1 耶穌設一個比喻、是要人常常禱告、不可灰心。
2 說,某城裡有一個官,不懼怕神、也不尊重世人。
3 那城裡有個寡婦、常到他那裡、說、我有一個對頭、求你給我伸冤。
4 他多日不准。後來心裡說、我雖不懼怕神、也不尊重世人。
5 只因這寡婦煩擾我、我就給他伸冤罷。免得他常來纏磨我。
6 主說、你們聽這不義之官所說的話。
7 神的選民、晝夜呼籲他、他縱然為他們忍了多時、豈不終久給他們伸冤麼。
8 我告訴你們、要快快的給他們伸冤了。
回復 6# beebeechan

耶穌專作埋哂白痴比喻唔怕笑死人
衙差唔會擋駕咩?若然寡婦有能本事常來纏磨個官
您老婆鐘意幾時要教宗見佢都得啦
可能其實係佢情婦黎
路人甲
bbchan,你都係冇回答我既問題
請提出有效之(科學)證據證明挪亞方舟存在
勿以聖經自圓其說
請從沒有證明有
路人甲
回復 8# him1006

只有老婆才會常來纏磨, 情婦係一定唔會嘅

其實陳卑卑邊鬼度答得到您吖
佢最多都係講黎講去三幅屁, "只要您細心體會就發覺聖經古仔拍案叫絕.....b lee ba la....." 您又試下叫佢叫幾聲黎聽下,叫床叫到氣絕就會
佢會話:咁請你提出不存在的證據
係度玩反問
路人甲
佢會話:咁請你提出不存在的證據
係度玩反問
him1006 發表於 2010/11/11 20:30

這些一早就給論膩的話題, 無理由為你一個重復又重復!
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=5076&extra=&page=1

http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=5061

有眼不看,
有文不爬
有口就嗌!!

拿...飯來了
你擘大口哩...等我放入你口
回復 12# beebeechan

耶穌都只係叫我地「有耳就聽啦」 Mat 13:9
冇指示過有其他嘢要點嘛
沙文腹陰: 有眼就入啦
回復 14# beebeechan

咁冇眼呢?
耶穌又係講漏嘢, 有耳就聽吧, 咁冇耳聽又點算呢?
即是咁, 譬如, 假設您生個仔又聾又盲又啞,咁佢點樣接受腹陰呢?若是接受唔到腹陰, 咁令郎會點樣得救呢?
海倫海x.............
路人甲
首先,你去查查大英百科全書,睇下地球有幾多種類生物(包括亞目),隻船要幾大先裝得晒?
仲要每種動物,有幾十日既活動空間,仲有上萬種動物要食唔同種類既食物,點安排呢?
你就知究竟方舟係真定假囉?
首先,你去查查大英百科全書,睇下地球有幾多種類生物(包括亞目),隻船要幾大先裝得晒?
仲要每種動物, ...
阿修羅 發表於 2010/12/15 11:01

1945年, 作家 George Orwell寫了一本叫Animal Farm,
暗罵當時興起的共產主義.
人看得津津樂道, 因為大家都明白書的喻義, 無人理會為甚麼豬會說話, 豬雞能交談等荒謬事.
更不會有人努力地去找那個 animal farm 實在在那處, 或找來一個農埸去說這就是 animal farm.

那你說 Animal Farm 所喻意的事, 真定假囉?

閣下現在評方舟故事那樣這樣不合理, 等同去評animal farm 故事中為甚麼豬會說話, 豬雞能交談等荒謬事.
完全領略不到故事的原汁原味是甚麼。
問題是:從來無一班人強迫你去信隻豬會講野,兼且信隻雞加埋隻老鼠去搞革命,跟住話埋比你聽呢D係千真萬確,因為有基本常識既人都知呢D係諷刺文學作品!唔使人去肯定或者批評佢係假,因為係人都知!
但係家陣確實係有班人不停去搵證據去證明呢樣野係真實,唔係諭意某種精神意義!仲要起埋展覽館話埋比你聽,呢樣係千真萬確喎!咁先恐怖喎!
Animal Farm
係一個故事,除非你認為聖經係故事
如果唔係2樣野係唔可以一齊講
路人甲
高級模式 | 發新話題
換一個