返回列表 回覆 發帖

唉,點解基督教可以咁

事先聲名,本人無宗教立場

http://www.youtube.com/watch?v=v4PkfaqKUi8
我係一個對武術好有興趣既人,其實武術本身都係將其他師父改黎改去,冇乜野
但福音太極完全將太極既意思同精髓扭曲(睇怕只係得番養生呢種功能)
講埋晒d咩以動作招式表達神與人的關係,以宣揚福音
重開埋咩聞主大會,出D拳假到死,最利普係呢段
http://www.youtube.com/watch?v=YZcUNhctBDU&feature=related
假到冇人有,可以我到扮到
依家基督盜用道家既野將佢改下個名就當係自己野
演戲演到個人彈開左小小就重播咁多次,以為自己好似好勁咁
有睇過真正太極推手既人都知,太極推人既時候係好堅既,推人既時候會好有內勁
唉,依家既基督真係
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
愈睇愈唔鋸,佢地真係有咁勁先好,睇到福音武術呢4個字火都黎埋
為左帶領唔同背景,階層嘅人「歸主」,唔諗多D「花臣」點得?

基督教成日話「太極」,「氣功」等等有道教色彩,基督徒唔應該學嘛...咁將之「洗底」變成福音太極咪可以放心學囉...

假?現代教徒好接受到教內人士為左傳福音而不惜做假架...呢D比起「方舟」可謂小巫見大巫啦...
咁遲d會唔會整埋福音法術(矛山法術)同福音降頭架,降佢地所指既"撒旦"??
整衰左太極個名
耶教精神就係咁樣?
bbchan又會唔會話e個係網友再汁過?
路人甲
總知佢咁抄法都係唔岩架啦,我驚遲下基督d人話:太極拳係神創既
d基督徒都會信,你知啦,d基督徒係冇乜腦架,信晒教宗所講既野,基本上係d教宗先係神(d教宗又野蠻喎)
唉,基督教幾時先可以有個明少少道理既教宗啊
未信都仲有腦架,信左之後就坐住左個腦了
各位基基,唔好再坐住自己個腦了
路人甲
回復 5# **Christ99

「福音茅山」咪即係牧師/傳道嘅驅鬼儀式囉,同埋你信左耶穌之後去你屋企送走晒d「偶像」(xx像/神位/土地之類...)嘅動作囉...
唔尊重別人宗教係咪咁解呢?
我係him1006
回復 10# Guest from 119.246.61.x

正面d講,基督教教義本身由舊約嘅十戒 (除我 [即係耶和華] 以外, 不可有別的神),及至新約使徒嘅教導 (除他以外,別無拯救;因為在天下人間,沒有賜下別的名,我們可以靠著得救 [使徒行傳 4:12]),都係唯有上帝/耶穌是「主」。呢個係基督教嘅堅持,亦係用以立教嘅「根基」;你信左耶穌就唔可以心有二向,因為個教義係咁,既是教徒就要接受,無可厚非。

只係,近年來出現太多基督徒不甘於只係默默守住佢地呢樣教條,仲要到處「挑釁」,指出別人所信的通通皆為「異端」、「偶像」,在一知半解的情況下向持不同立場,不同宗教信仰之人「挑機」,在這些情況下,「基督徒不尊重他人宗教」這觀點,在我看來是成立的。
十分讚成
路人甲
為何他人宗教值得尊重而他人的政見卻不一定值得尊重?

尊重是賺回來的。無論您信的是什麼宗教,您的宗教有賺得尊重嗎?
回復  Guest from 119.246.61.x
只係,近年來出現太多基督徒不甘於只係默默守住佢地呢樣教條,仲要到處「挑釁」,指出別人所信的通通皆為「異端」、「偶像」,在一知半解的情況下向持不同立場,不同宗教信仰之人「挑機」,在這些情況下,「基督徒不尊重他人宗教」這觀點,在我看來是成立的。
.
Jennifer 發表於 2010/11/28 17:08

如果你有高買, 有隨便掉垃圾, 隨地吐痰, 有不交稅, 有xxx, 有yyyy....在這些情況下,「你不是一個良好公民」這觀點,在我看來是成立的。

十分讚成!

有沒有無隨便掉垃圾, 無隨地吐痰, 無不交稅, 無xxx, 無yyyy.的公民嗎?
結果,基督徒只要是為了基督教,哪怕殺人放火,一句「世上哪有無罪」就可脫身,可喜可賀。

很多人都爭辯人本性醜惡,只有一神宗教的原罪論才能令人時常悔改,反思其身。
但現實是: 原罪論在矮化了個人的個體權利意識的同時,卻因為將個人和他教的惡業的放大化,而製造一種將自己宗教的惡業在對比之下小化的假象 - 結果就是他人和非一神宗教的任何行為的無限醜化,和同時帶來的基督教任何行為的正當化。說穿了,所謂基督教的倫理,絕大多數時候都是一種手指指著別人而不思己身的託詞而已。

就是先前的印第安人thread,就已經充分表現這種現象。

大抵,人真正需要的不是遠在天邊的上帝,而是近在咫尺的一面鏡子。

隨便掉垃圾, 隨地吐痰好像仍能拿良民証(無犯罪紀錄證明書)。

不交稅事出有因也無問題(例如窮)。
---------
例如像耶穌一樣非法集會,便不是良民

去教堂刑事毀壞,也不是良民

叫門徒不問自取,不是良民
基督徒這次太自我中心了...
他們簡直是在侮辱中華文化,有血性的炎黃子孫豈能無動於衷?
回復 2# 抽刀斷水

簡直低能~~
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
基督徒這次太自我中心了...
他們簡直是在侮辱中華文化,有血性的炎黃子孫豈能無動於衷? ...
Guest from 222.166.209.x 發表於 2010/11/30 13:33

總知依家d基督徒覺得佢地個教會做咩都岩架啦
只要佢地開間學校,幫班學校洗下腦,乜都信晒
之後佢地錢又愈黎愈多,每個信徒每個月都要將佢地10%既收入捐比教會
之後好快又有好多錢,又再開多間學校,幫人洗腦,如此類推
愈黎愈多人信基督,無動於衷都唔奇
個人認為班人跟本就係想全世界人都信晒基督教
佢地只專注傳道,係神面前就靜係識UP埋D X%#XZ經
經常叫人愛世界上d人,但實質做到又有幾個
之後D基督徒又一定搵D借口話:只要全世界D人信晒基督教,咁大家就會愛大家
大家就會好幸福架啦(但事實上呢句係呃人既)

隨便掉垃圾, 隨地吐痰是文化素質問題, 和你不是良好公民什麼關西?
高級模式 | 發新話題
換一個