返回列表 回覆 發帖

創世記問題

阿當同佢條女一開始住係e字園
我突然諗到
咁食肉動物點算(一開始大家都食草)
佢地既牙齒冇法食草
唔通又玩cosover,進化結合創造?
冇人講野,我又再推,我發帖都冇人理,真傷心~~
咁唔受注重.....
路人甲
牙齒應該只係裝飾用,要食野就無幸福啦(要去捕獵、被獵食、捱餓……)。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽
回復 3# 抽刀斷水
這又是上課教的了
所有在伊甸園裡的動物都是食草的
至於him的提問嘛
只要伊甸園裡有植物嚼起來各方面都像肉類就可以了
回復  him1006

你的問題太有深度了....所以,沒多少人能回答.....
drsherlock 發表於 2010/12/3 00:00

那又不是這麼難哩.
人跑到太空後, 連吃, 拉, 走路, 坐立的方式都不同了。
地上與太空況且都是同一空間。

人由現世到了天堂, 相信是另一空間裡, 這世的物理, 生理規律還管用嗎?

《創世記》是公元前六世紀猶太人創作的神話故事,企圖解釋人的來源。「人從何來?」是人類一直問的問題。不同的文族創作不同的神話故事以填補那個知識的空隙。在這個科學的時代,解答人類之源這個問題,用的是科學的方法,已不再是神話的方法。如果有人真的相信古代神話,例如女媧鍊石補天,是歷史事實,便是愚不可及了。
在這個科學的時代,解答人類之源這個問題,用的是科學的方法,已不再是神話的方法。如果有人真的相信古代神話,例如女媧鍊石補天,是歷史事實,便是愚不可及了。

liberale 發表於 2010/12/3 11:44

那科學方法的解釋生起源就是天衣無縫了嗎?
科學家的解作便沒有愚不可及的地方?

如果科學已能解釋得滿, 也不再需要宗教來補充哩,
以前行雷, 人拜「雷神」, 科學家解釋到雷聲點來, 好哇.......所以再無人拜雷神。

現在...仍有大半個地球的人拜一個創造神。
因為科學仲未滿足到人的求知。

閣下好似好多料子, 不如由你先講生命係點來勒
點解宇宙之大,大只有地球有生命? 起碼目前尚未找到有生命的另一個星球。
點解地球, 無喇喇又會有生命?

你答到我呢兩題, 我覺得神係多餘了, 便不信囉。
請........(以下時間交俾這位大佬...)
《創世記》是公元前六世紀猶太人創作的神話故事,
liberale 發表於 2010/12/3 11:44

當考古學在中東一帶發掘出與創世紀, 出谷紀所記載吻合的城市遺蹟, 民生用品.....
說創世紀, 出谷紀是寫在公元前六世紀猶太人流放巴比倫回國時的說法便變得愚不可及了。
作品必是當時的人寫下的。
試問公元前六世紀猶太人作者如何清楚在他們幾千年前的社會情況?
作都作唔到咁吻合哩.
回復 8# beebeechan

生命只是加速了的化學反應而已,是否屬生命的定義都是由人來定,有甚麼好稀奇呢。
回復  beebeechan

生命只是加速了的化學反應而已,是否屬生命的定義都是由人來定,有甚麼好稀奇呢。 ...
抽刀斷水 發表於 2010/12/3 12:59

身體的運作確是一化學反應而已。
宗教來都對這驅殼無興趣, 這驅殼內盛載著一個難以明白, 難以觸摸的.........不知叫甚麼, 暫且叫作「靈」罷。
每一個人都有大致相同的驅殼, 但沒有一個絕對相同的靈。
回復 11# beebeechan

「靈」是生命嗎?
生命只是加速了的化學反應而已,是否屬生命的定義都是由人來定,有甚麼好稀奇呢。 ...
抽刀斷水 發表於 2010/12/3 12:59

同意!

少少修正建議:

生命只是(甚至不是「加速了的」)化學反應而已,是否屬生命的定義都是由人來定,有甚麼好稀奇呢。
回復  beebeechan

「靈」是生命嗎?
抽刀斷水 發表於 2010/12/3 14:05

沒有了驅殼的靈不是有生命。
有驅殼而沒有靈的....又會叫甚麼?
動物? 或是 ( 行 ) (  ) ( 走 ) (  )?
beebeechan 發表於 2010/12/3 11:47

你好似第一次承認自己係教徒咋喎。

我算唔算答到你的問題?

點解宇宙之大,大只有地球有生命?

人類沒有檢查過多少個星球。
就現在科學推測,宇宙的確有很多生命

http://www.youtube.com/watch?v=Uhj45BFK5dw&feature=related

For those who are truly interested, the above is how a astro-physicist would say.
beebeechan 發表於 2010/12/3 11:47

神女媧咁樣照自己的形象造人!如果有個信女媧既人問我「你答到我呢兩題, 我覺得女媧係多餘了, 便不信囉」,我就冇咁好氣答佢!佢堅持愚昧,係佢自己既問題,或者佢喜歡自娛、娛人,我會由得佢。
點解宇宙之大,大只有地球有生命?
人類沒有檢查過多少個星球。
就現在科學推測,宇宙的確有很多生命
http://www.youtube.com/watch?v=Uhj45BFK5dw&feature=related
For those who are truly interested, the above is how a astro-physicist would say.

dye 發表於 2010/12/3 16:32

就現在科學推測
推測, 是否是數據, 理據一時仍未能驗証, 不知真偽咁解呢?
「可能係咁」既意思..係咪?
...嗯.....宗教上是叫「信」
兩者都是差不多之喎.
不要問, 只要推測?

For those who are truly interested,  I also can give you a full list of websites on how theologists would say on God's creation.

我的「信」你叫愚昧,
你的「推測」就叫科學, 那愚昧的仍是你本人。
神女媧照自己的形象造人!如果有個信女媧既人問我「你答到我呢兩題, 我覺得女媧係多餘了, 便不信囉」,我 ...
liberale 發表於 2010/12/3 20:06

我唔反對你信女媧造人架喎
你有理據認為女禍造人類咪得囉

說人是自有, 由一煲「湯」而來, 才是「愚昧,係佢自己既問題,或者佢喜歡自娛、娛人,我會由得佢。」

現在是論宇宙生命是否由創造而來,
至於由誰人所造, 這神叫甚麼名字, 容後再論.

未學行, 無謂學走.
小弟對地球外生命既睇法(科學性)
科學家成日話,宇宙得好小星球有好似地球咁既環境,所以地球好獨特
但係人類成日都將自己既生境當做其他星球必需既條件
地球只係其中一個有生命既星球
唔等如其他有生命既星球就係要同地球一樣
所以咁計既話,宇宙內可能有生命既星球就多好多了
以上只係我既見解,未必係真
路人甲
高級模式 | 發新話題
換一個