返回列表 回覆 發帖

[發問] 大家都講過好多次既問題

因為唔知道,所以又問多次,唔好話我煩
點解世上咁多戰爭上帝都唔理
咁都叫愛世人?
愛世人都唔幫我地??

可能會有基基會答你唔好賴上帝啦,係人類的罪攪到咁,唔關上帝事架,係人類唔聽上帝0既話,咪攪到要打仗囉
又會話上帝雖然係全能,但佢唔可以違反「定律」架。
更可能又會話上帝雖然係愛人類,但佢比人類有自由意志,比人類有選擇權利,人類選擇去打仗,所以又唔關上帝事。係人類選擇的,要人類負全責。

禁果個件事,明明係上帝放上禁果落伊甸園個度,之後同人類講你地食禁果就會死,仲比條蛇引下夏娃,夏娃又引亞當,結果那兩公婆就食左個禁果,但佢地好怕上帝,唔敢話返上帝係上帝放上禁果落伊甸園又無遮無擋又比條蛇入黎引佢地,唔敢上訴話返上帝知上帝都有責任。結果依條死貓咪要人類食返囉。
佢地曾經回答:上帝無能力控制條蛇的行為。
因為聖經裡面講到明,會讓魔鬼做空中的掌權者。在上帝的聖子再臨之前,魔鬼可以使人墮落犯罪,使世界上充滿了罪惡。天災人禍自然在所難免會發生啦。
而上帝在這時候在做什麼呢?
不知道啊,或者以「末日未夠鐘」為理由,在天上吃花生看戲吧。

若果你喜歡短答的話,那就是「上帝賜你懲罰」或「上帝賜你考驗」,一切都早已預備了。
因為聖經裡面講到明,會讓魔鬼做空中的掌權者。
豬丫痾腎 發表於 2010/12/10 11:22

係咩...
有咁講過咩?
那一章那一節?
回復 5# beebeechan

自己查聖經吧,當係俾個功課你做下啦。好教徒要常常讀聖經喔!
回復  beebeechan

自己查聖經吧,當係俾個功課你做下啦。好教徒要常常讀聖經喔! ...
豬丫痾腎 發表於 2010/12/10 12:42

我告你強姦罪
你叫我拿出証據
我答你: 你自己去查哩! 當係俾個功課你做下啦

你話係咪正常人既回應?
我告你強姦罪
你叫我拿出証據

你話係咪正常人既回應? ...
beebeechan 發表於 2010/12/10 12:50

哦...咁對唔住。
咁我贈陳兄一句話啦
「不要問,只要信。」
哦...咁對唔住。
咁我贈陳兄一句話啦
「不要問,只要信。」
豬丫痾腎 發表於 2010/12/10 12:52

哦..咁我就信你是本世紀最淫賤既強姦犯囉

「不要問,只要信。」
出自何處?

你又來人云亦云, 無知反基?
「不要問, 只要反」 這是我對你的回禮

反基反到好似你咁無知, 真係幾肉酸架
我告你強姦罪
你叫我拿出証據
beebeechan 發表於 2010/12/10 12:50

唉...
如果有位好老師想讓學生培養自學的好習慣
結果換來以上既反抗
佢話唔定會心痛到想跳樓
回復 10# beebeechan

吓...
我支持你信咋喎,又唔係叫你唔好信。
得六隻字都咁難明?_?
唉...
如果有位好老師想讓學生培養自學的好習慣
結果換來以上既反抗
佢話唔定會心痛到想跳樓 ...
豬丫痾腎 發表於 2010/12/10 12:58

第一...你不是好老師

第二,
好老師會指引學生去找答案, 不是一句:自己去查! 所以, 你完全無「好老師」的屬性。
每月二萬幾元(港幣)人工, 在堂上只不停說"自已去查哩!"
咁咪好戔的一份工?
呢種老師我不會叫好老師, 我會叫是人渣, 人之患
好老師會指引學生去找答案, 不是一句:自去查!
beebeechan 發表於 2010/12/10 13:03

搞清楚個情況先~
而家係我已經俾左答案你,想你搵返出處係邊度啫。
回復  beebeechan

吓...
我支持你信咋喎,又唔係叫你唔好信。
得六隻字都咁難明?_? ...
豬丫痾腎 發表於 2010/12/10 13:00

出自你口的, 四隻字也可以不明架哩
出自你口的, 四隻字也可以不明架哩
beebeechan 發表於 2010/12/10 13:06

你話「不要問,只要信。」係出自我把口?
你話「不要問,只要信。」係出自我把口?
豬丫痾腎 發表於 2010/12/10 13:07

難道是由你屁眼屙出來的嗎?

回復 17# beebeechan

講你又唔信,你掉左你本聖經佢好過喇,都唔去睇既。
大家唔好罵戰....
離題了.....
路人甲
回復 13# beebeechan
哈哈,剛巧我的物理老師就是這種人
高級模式 | 發新話題
換一個