返回列表 回覆 發帖

反基的各位,我們今世是不是已經無得救了?_?

馬太福音12:31-32裡面說到,褻瀆聖靈的人永世都不得赦免。
而對於身為反基的大家來說,辱罵萬軍之耶和華的一家三口應該已是家常便飯。
對基教作出批評時,會干犯到神的靈也是在所難免的。
如此罪孽深重的我們,是不是已被丟棄在救恩的門外,以後都不會開門呢?

附上馬太福音內相關經文︰
12:22        當下有人將一個被鬼附著、又瞎又啞的人、帶到耶穌那裏.耶穌就醫治他、甚至那啞巴又能說話、又能看見。
12:23        眾人都驚奇、說、這不是大衛的子孫麼。
12:24        但法利賽人聽見、就說、這個人趕鬼、無非是靠著鬼王別西卜阿。
12:25        耶穌知道他們的意念、就對他們說、凡一國自相分爭、就成為荒場、一城一家自相分爭、必站立不住。
12:26        若撒但趕逐撒但、就是自相分爭、他的國怎能站得住呢。
12:27        我若靠著別西卜趕鬼、你們的子弟趕鬼、又靠著誰呢.這樣、他們就要斷定你們的是非。
12:28        我若靠著 神的靈趕鬼、這就是 神的國臨到你們了。
12:29        人怎能進壯士家裏、搶奪他的家具呢、除非先捆住那壯士、才可以搶奪他的家財。
12:30        不與我相合的、就是敵我的、不同我收聚的、就是分散的。
12:31        所以我告訴你們、人一切的罪、和褻瀆的話、都可得赦免.惟獨褻瀆聖靈、總不得赦免。
12:32        凡說話干犯人子的、還可得赦免.惟獨說話干犯聖靈的、今世來世總不得赦免。
耶教本為虛幻一場,何來"罪孽深重"、"救恩的門"、"不得赦免"、"趕鬼"、"干犯聖靈"之實?
好心唔好咁迷信啦! 如果個神係有靈, 佢一早就走咗出黎同大家講佢係神啦! 佢一早就同大家講佢要人點點點啦! 佢的聖旨還需要通過祭司, 傳道人咩? 神使咁低狱裝架咩? 用下腦諗啦!
大家俾D幽默感啦
同埋有冇基基想回應??
腎腎, 只要你肯放下屠刀, 門是會重現的, 那怕是Satan, 一樣可以救贖.
回復 5# anubis00

而家就係講緊不能救贖喎…
若有神,明知故犯!必死!
若無神,得不得救!無相干!
今世不理會有神或無神
結局將如何?!
可是,現世人多是明知故犯,不能自救!
若有神,明知故犯!必死!
若無神,得不得救!無相干!
今世不理會有神或無神
結局將如何?!
可是,現世人 ...
Guest from 121.203.2.x 發表於 2011/1/28 16:05

你都講"若"啦! 即是人云亦云囉!
神需要人云亦云咁傳佢口訊開去咩?
邊個信主的唔使死先? 我話人一定要死, 個個都唔例外!
腎腎淡定!
仲有地藏菩薩, 佢會好似阿檸檬甘, 係山崖等阿龍劍飛跌落黎及時接住佢甘等你架.
地獄一日未空, 佢都會等你.
回復 9# anubis00

咁龍劍飛會唔會保護我唔會俾神的震怒震親架?
死左之後會點我唔在意
而家先0重要
路人甲
就係依段經文害到我有精神病!!!成日仍住自己會落地獄!!攪到自己好像個瘋子咁!!
幸好,我在康復中!!不過我唔想再怨上帝唔想再攪到自己成個怨婦咁!!所以我好努力擺脫依個詛咒!!
就係依段經文害到我有精神病!!!成日仍住自己會落地獄!!攪到自己好像個瘋子咁!!
幸好,我在康復中! ...
AmiHO 發表於 2011/1/28 20:24

放心! 不用怕, 根本冇咒語, 你一定會好番的!
腎腎, 只要你肯放下屠刀, 門是會重現的, 那怕是Satan, 一樣可以救贖.
anubis00 發表於 2011/1/28 15:01

立地成佛?
幸好,我在康復中! ...
AmiHO 發表於 2011/1/28 20:24

基基遍佈地球,真係好難令你忘記 嫁!!
回復 14# Kinga

唔一定要成佛.... 唔做屠夫, 可以做農夫rap下歌.    成日都諗住d神神佛佛, 做人會冇甘績極的.
死左之後會點我唔在意
而家先0重要
him1006 發表於 2011/1/28 19:38

佛教, 基督教, 回教, 印度教都教人
這世不重要,
來世才重要啵
佛教, 基督教, 回教, 印度教都教人
這世不重要,
來世才重要啵
beebeechan 發表於 2011/2/2 12:47

有無來世, 無人可以肯定有定無。
但我地而家擁有o既愛人, 親人, 朋友等....都係"有今生, 無來世", 所以都係珍惜現在比教實在
有無來世, 無人可以肯定有定無。
但我地而家擁有o既愛人, 親人, 朋友等....都係"有今生, 無來世", 所以都 ...
shiki089 發表於 2011/2/2 13:03

表達愛心的行為, 是積福在天, 積聚天上的財富, 積善的.......
回復 17# beebeechan
但可以信道教啵
高級模式 | 發新話題
換一個