返回列表 回覆 發帖

論聖餐

牙擦穌並唔係一個creative嘅人, 入教的浸禮雖然隆重但簡單, 但佢咁簡單都諗唔到, 要浸者約翰先諗到, 就可知佢係唔會諗得到new ideas嘅

咁, 佢點會諗到叫人食佢咁推陳出新呢? 一般人以為真係佢創立, 但其實, 佢叫宗徒食佢, 但又不肯真係割忽肉出來, 只求其用餅仔玩詐家衣煮飯仔, 兒戲而馬虎, 此種縮骨餐, 係 inspired by 佛教。

各位一定不會不知齋燒鵝、齋叉燒等模擬葷食之齋 -- 嗱, 所謂「聖體」也者, 何解會同此等齋口不齋心的燒鵝叉燒如出一轍呢? 很明顯, 聖體不過是脫胎自佛門的又一隻copycat而已

heh, 嘩....甘都比沙文弟兄姐妹你搵到位align?!  我比你3個"好"!
3個? 您都好mean啫。

除了藝海星沉係仍然在用以表示古代詞彙同聖經互相印証之合理外, 現今的人唱滿江紅, 仍然都係話壯志饑餐胡虜肉, 笑談渴飲匈奴血

【新唐書·郭弘霸傳】:臣誓抽其筋,食其肉,飲其血,絕其髓 ---- 可見自古以來, 飲其血而食其肉, 乃是恨之入骨的表示。

原來gay督徒憎牙擦穌, 一至於斯。
壯志饑餐耶穌肉, 笑談渴飲gay督血 --- 而且仲要定期舉行
Don't know where God is but the Devil is in the details
呀沙兄, 3分半滿分 , 比3分都唔算太mean掛 (heeh, 補救到 :p)

食咩餐都只係形式上.  食素/領聖餐, 卻心存惡念, 不能自淨其意, 又有何好處呢?

好在聖餐上所見都係形式上, 如果要做到你所講甘好似黑社團歃血為盟, 混血水酒分飲, 仲要定期舉行, 甘唔衛生, 諗起都不適 :p  ...  唔知要篤邊隻手指呢?
要自淨其意就試下咁:

教友們去街市買餸, 都會很注意買的肉是那一部分, 西冷扒都有分上下:

但不知何故, 您今次領聖體時所分到的究竟是基督耶穌身上那一部分的肉, 就從來冇人默想過。

據我歷年觀察, 聖體肉為圓餅, 我推斷應是身體某圓柱形器官之橫切片, 但究是乜嘢圓柱形器官呢???

以其直徑推斷, 若說是條頸則太幼, 若說是手指卻又太粗, 咁究竟最似那一個聖器官呢?下次領聖體時請各位默想一下。
Don't know where God is but the Devil is in the details
要自淨其意就試下咁:

教友們去街市買餸, 都會很注意買的肉是那一部分, 西冷扒都有分上下:

但不知何故, ...
沙文 發表於 28-1-2011 21:05

欲練神功
揮刀自官
聖器官

............想暗示d咩.........
路人甲
回復 7# him1006

凡屬主耶穌之物前面都要加個聖字嘛, 您米心邪得格
以下事件, 我都唔知是否應該放在此版, 還是該移去愛情版, 請版主定奪

有一次, 我又被誠邀陪伴公主參加崇拜。牧師拿主耶穌的一忽肉遞俾我老婆口中。

我急問:「牧師牧師!咪住!請問,呢舊聖子肉係幾成熟咖?」

就係咁,我又被罰瞓廳。

我本係出於對她的關心 -- 她唔食Sashmi不特已, 食牛扒都要well done

咁, 牙擦穌當年又冇講低餅仔變肉係變生肉定熟肉, 我問清楚穩陣尐啫,究竟我又做錯咩?
牧師拿主耶穌的一忽肉遞俾我老婆口中。

沙文 發表於 2011/1/31 21:08

小心公主「滔滔羅絲」
回復 10# beebeechan
有填房可供續弦嘛
回復 9# 沙文

有時諗返,都唔知係沙文兄「容忍」基徒公主多D,定係基徒公主「捱義氣」同你一齊嘅
回復  beebeechan
有填房可供續弦嘛
沙文 發表於 2011/1/31 21:25

填房是正室早逝, 正妻位置空出,再續之妻稱為“填房“。
莫非你負軛太重, 現在要咀咒老婆香菇???

天生你是山草藥....翕得就翕
衰口不擇言, 說話前未經腦
回復 13# beebeechan

非也非也, 正室遲逝,再續之妻都係叫做填房:未必要早。

天生你是一知半解....解得就解
衰口不擇言, 說話前未經腦
回復  beebeechan

非也非也, 正室遲逝,再續之妻都係叫做填房:未必要早。

天生你是一知半解....解得就 ...
沙文 發表於 2011/1/31 22:58

老婆未死, 再娶番黎條女, 叫妾, 或叫二奶,
有錢佬或叫「女朋友」, 「紅顏知己」

你衰左..就衰左哩
撐都無用....(留番係床上撐, 若你仲有力水既話)
老婆死早死遲都係叫填房
你衰左..就衰左哩
撐都無用....(留番係床上同神師合力撑, 若你地仲有力水既話)
回復 12# Jennifer

梗係我犧牲大啦花姐。
我鉅細無遺地問清楚聖體詳情, 相信連妳都感受到那一份無微不至的關懷.....但係,我的一往情深,換來的居然係瞓廳........

試問,我有乜辦法唔谷到咒佢死呢?但我咒佢死,無非都係為佢好。佢躺在天父懷中,就點都好過跟住我嘛。我俾到佢嘅幸福點都唔多得過天父嘛,所以諗深一層,其實叫佢去死先係真心為佢好
老婆未死, 再娶番黎條女, 叫妾, 或叫二奶,
有錢佬或叫「女朋友」, 「紅顏知己」

你衰左..就衰左哩
撐都 ...
beebeechan 發表於 2011/1/31 23:02

鑑定完畢
佢唔識咩叫「平妻」
回復 14# 沙文

呢樣我可以為沙文兄做證...上一代太公 (即外公之父,但我未見過其本人),之妻亦是「遲逝」,當時外公已經成年並有自己家庭,太公仍然再娶,而這位「繼太婆」他們亦是以「填房」稱之。
可惜太公娶「繼太婆」並生子後不久已經過身,養育之責旁落在外公一家身上...沙大哥,你如他日有仔女而又要「遲娶」填房,應三思,以免自己happy之後留下「手尾」給兒女幫你負擔啦...
以下為20秒brainstorm 出來既Entities...thinking logic 總連不上...

浸禮 > 浸者約翰 > 割忽肉 > 佛教 > 齋燒鵝 > 滿江紅 >  西冷扒 > 聖體肉 > 圓柱形器官之橫切片 > 自官 > Sashmi > 填房 > 山草藥 > 一知半解 > 同神合力撑 > 床上撐> 平妻 > 一往情深 > 瞓廳  > happy

請教請教 !

p.s. : 靈機一動, 終於估到沙兄的"牙擦穌"所指.   =.=
高級模式 | 發新話題
換一個