返回列表 回覆 發帖

五餅二魚

想了解大家對五餅二魚的看法
5,013人之中,個個仙都唔仙,但係就有條細路一個人袋成5個餅兩條魚?
呢尐嘢,用下腦就知係咪老吹啦

條細路又冇話請您食
攞佢5餅2魚即係明搶啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
5,013人之中,個個仙都唔仙,但係就有條細路一個人袋成5個餅兩條魚?
呢尐嘢,用下腦就知係咪老吹啦

條細 ...
沙文 發表於 2011/2/11 21:29

你一解, 便知你便是那「無腦」囉
你唔解我唔知你真係唔識。
現在知了
您唔駛解,大家都知您冇
Don't know where God is but the Devil is in the details
我無你咁認屎認屁, 有帖回唔切咁
我都未作解,我仲有腦
唔駛啦,大家都知咖啦
唔駛啦,大家都知咖啦
沙文 發表於 2011/2/11 22:35

係丫...
大家都知我有腦嘛
係丫...
大家都知您有腦。因為您尋晚食咗個豬腦嘛。幾錢斤呀?買得抵唔抵呀?
係丫...
大家都知您有腦。因為您尋晚食咗個豬腦嘛。幾錢斤呀?買得抵唔抵呀? ...
沙文 發表於 2011/2/11 22:44

我吃腦
你吃這個:

各適其式
吃乜,都可以看出現今教會縮骨

大家有冇從5餅2魚故事中得著啓示呢? 當年教徒去聚會聽道,到了放喫飯時間,其實,執事大可以叫各位善男子善女人自己去買外賣搞掂,教會無須負責包伙食。

但是,在當時物質條件咁匱乏的情形下,主耶穌仍然包伙食;可見,聖意係認為,聚會聽道,應該係由教會負責cater,本人衷心期望大公教會能振興恢復這個優良傳統,食豬腦及這個都好
吃乜,都可以看出現今教會縮骨
大家有冇從5餅2魚故事中得著啓示呢? 當年教徒去聚會聽道,到了放喫飯時間,其實,執事大可以叫各位善男子善女人自己去買外賣搞掂,教會無須負責包伙食

沙文 發表於 2011/2/12 00:12

乜依家教會聚會包食架咩?
如果唔係個細路肯交出自己的食物,耶穌都唔可以拎黎擘開。
呢個故事寓意好簡單,想得到主既賜福既話,各位教友每個月記得磅水啦!
回復 12# 豬丫痾腎

條細路都冇話肯交出自己的食物,係宗徙監硬搶啫。
回復 11# beebeechan

包食得飽添

Jhn 6:35 耶穌說、我就是生命的糧.到我這裡來的、必定不餓.
姐係叫你去死
死左點會餓呢
路人甲
回復  beebeechan

包食得飽添

Jhn 6:35 耶穌說、我就是生命的糧.到我這裡來的、必定不餓.  ...
沙文 發表於 2011/2/14 12:40

那豈不是在說: 沒有包伙食服務的, 便不是耶穌的教會?
咁又未必。或者都可以係「不完全的耶穌教會」
再準確點可稱為「可能會性侵犯教徒而又不完全的耶穌教會」
乳毛才然廁
好啦好啦,順您意加埋嘞
「可能會性侵犯教徒而又不完全兼且乳毛才然廁的耶穌教會」
談回原文,我覺得是可能大家都有餅和魚,但忌於被人知道而沒人拿出來,但小孩的舉動及耶穌的發言令他甘於分享。
有餅的人不甘被分薄,冇餅的人恥於啟口,做成冇得食。
高級模式 | 發新話題
換一個