返回列表 回覆 發帖

我係一個基督徒

哈囉. 好耐冇黎. 呢排有D悶, 想返黎玩下. 我知呢道雖然係離教者之家, 不過都歡迎基督徒黎討論下, 所以我來了. 我想回答你們對耶穌和神的媽叉, 所以不如你地在這裡媽啦. 不過插還插, 唔該插得有D Point 喎, 果 D 咩耶穌撒旦一家親等等主觀而又不題證據的結論就唔好講啦.

我先來.

神是愛.
我接
神是愛
愛食菜
Don't know where God is but the Devil is in the details
咦? 不是說了嗎? .....主觀而又不題證據的結論就唔好講啦.

你從那裡得知神愛食菜? 沒有身體的神不需要吃, 耶穌則沒有說他是一個素食者....

主觀而又不題證據的結論就唔好講啦...... 你一係盲左, 一係就故意唔理別人的說話... 係邊樣呢?
主觀而又不題證據的結論就唔好講啫
客觀而又不題證據的結論就OK嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁就請你證明一下呢一句有幾客觀.
係神話俾我听嘛
咦? 不是說了嗎? .....主觀而又不題證據的結論就唔好講啦.

你從那裡得知神愛食菜? 沒有身體的神不需要吃,  ...
出位基督徒 發表於 2011/3/1 23:30

神是愛........

神......是指那方面的神,如果是你宗教派的神,有些派系容許聖靈工作,有些就不成.  你講一下你邊門邊派,等我學多點!正如"沒有身體的神不需要吃", 咁耶穌又算唔算神?你果邊信唔信三位一體?

"耶穌則沒有說他是一個素食者".... 即係你羅輯裡面,"愛吃"等於"全部都吃"?

愛......你可否定義一下咩叫"愛",以方便討論。
果 D 咩耶穌撒旦一家親等等主觀而又不題證據的結論就唔好講啦.

我先來.

神是愛.
出位基督徒 發表於 2011/3/1 23:00

Hi~
我諗你發表得3個字,應該會覺得唔夠喉…
不如你解釋埋「神是愛」點解客觀而又有理據?
樓上既問題你都可以答下先~
神是愛........

神......是指那方面的神,如果是你宗教派的神,有些派系容許聖靈工作,有些就不成.   ...
E72 發表於 2011/3/2 12:57

我指的神就是耶和華神啦.
耶穌算是神. 道成肉身, 道就是神吖嗎.. 他取了人的樣式, 咁則係話佢係一個有肉身的神囉.
我這邊箱是信三位一體的.

愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.不作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。

關於愛吃菜... 冇錯, 佢的確沒有說衪不愛吃肉... 愛吃菜也可以愛吃肉. 我錯我錯. 俾你捉到添 >.< 有錯我實認...

Hi~
我諗你發表得3個字,應該會覺得唔夠喉…
不如你解釋埋「神是愛」點解客觀而又有理據?
樓上既問題你都 ...
豬丫痾腎 發表於 2011/3/2 15:49

神是愛點解會係客觀呢, 就係唔係我諗出黎, 係好多人都同意的. 理據就係, 聖經咁寫. 唔.
我指的神就是耶和華神啦.
耶穌算是神. 道成肉身, 道就是神吖嗎.. 他取了人的樣式, 咁則係話佢係一個有肉 ...

神是愛點解會係客觀呢, 就係唔係我諗出黎, 係好多人都同意的. 理據就係, 聖經咁寫. 唔.
出位基督徒 發表於 2011/3/3 08:48

跟你規矩,就按聖經討論吧!  你睇開邊一個版本?
1) 希特拉有聖靈感動, 所以他用人道方法處理猶太人。
2) 潛意識形成後,不能從意識層面改變。花大力氣理性討論後,僅記,這個討論,只會加強自身立場的潛意識,不能改變對方的立場。
愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.不作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。

麻煩你在聖經中,再找一下以下詞語的定義,找不齊也不緊要,最少有討論基礎。

1) 恆久
2) 忍耐
3) 恩慈
4) 嫉妒
5) 自誇
6) 張狂
7) 作害羞的事
8) 求自己的益處
9) 輕易
10) 發怒
11) 計算人的惡
12) 喜歡
13) 不義
14) 真理
15) 包容
16) 相信
17) 盼望
18) 忍耐 (最後這個忍耐,跟前一個忍耐是否同一意義?)

小弟係鄉村中小學就讀,雖然大經不覺讀完大學,你們經常講那些羅輯學、修詞學、文學,基本上全部唔識。 如果你認為以上的詞語,(你用的那一本)聖經沒有重新定義,就按普遍用法.不需要特別注釋。

特別提醒一下,你那本聖經,係翻譯本.  如果有爭議, 除非你用King James英文版,否則按原文(希佰來文)的意義為準為準.

「好多人都同意」並唔代表客觀喎…就好似大把人都會認為飲牛奶對大人細路都有益健康咁。

你俾既理據係聖經寫「神是愛」,另外你又講到「愛是恒久忍耐又有…永不止息」,但係神有冇遵守呢一段愛既定義呢︰

-神唔准人類拜偶像,咁算唔算嫉妒?
-神要人類讚美佢既偉大同榮耀,咁算唔算自誇張狂,係咪為左自己益處?
-神仲對唔遵守誡命既人講,要抹糞在佢地面上,再同糞一起除掉,又算唔算害羞的事?
-神作為公義既化身,由阿當夏娃,到亞伯拉罕摩西,再到大衛所羅門…所有人犯了過錯的時候都會給予適當的懲罰教訓,佢咁樣係咪計算得好細緻,非常盡責?
-神雖然一直包容忍耐住人類既罪惡,但係終有一日神會再臨並施行審判,讓不信神的人放到火湖中,那時候愛是不是已止息了?

PS. 哥林多前書13章4-8節呢段經文其實我都好鍾意
信的人明知神不許而去行,與人為兒子反對父母,不孝一樣!
明知假去拜,神不是幫人免被騙?!好人當賊扮!
有錯必要改,常犯錯不罰,與縱容的父母有何分別!這不是真愛!
地獄一早預告,仍死不悔改,關神何事!
若人扮神,就沒有神那樣諸多容忍!
一早解決犯罪的人!
人若是神,真不堪設想!死的人更多!
甚至不容人改過,要做機械人聽命,若機器有什麼不妥,立刻拆毀!
回復 13# Guest from 183.179.203.x

人若是神這個世界會怎樣,可以參考一下古代中國的皇帝。
雖然兩者能力相差很遠,但是從性質方面來看是很類近的。
回復 11# E72

我睇開和合本, King James, 同埋漢語聖經栛會的新漢語譯本.

以上的詞語,聖經沒有重新定義,就按普遍用法吧.

如果有爭議, 則按原文(希佰來文)的意義為準: 好.
回復 12# 豬丫痾腎

- 神唔准人類拜偶像,咁算唔算嫉妒?
唔算. 因為偶像本身唔係神. 所以人把偶像當是神來拜是錯誤的行為. 還沒去到嫉妒不嫉妒的地步.

- 神要人類讚美佢既偉大同榮耀,咁算唔算自誇張狂
唔算. 因為神本配得, 本來配得就不算自誇張狂, 是應得的份.

- 係咪為左自己益處?
唔係. 我地讚美對衪無益, 不讚美對衪也無害.

- 神仲對唔遵守誡命既人講,要抹糞在佢地面上,再同糞一起除掉,又算唔算害羞的事?
唔算. 作為一個裁判官, 衪可以光明正大的賞罰.

- -神作為公義既化身,由阿當夏娃,到亞伯拉罕摩西,再到大衛所羅門…所有人犯了過錯的時候都會給予適當的懲罰教訓,佢咁樣係咪計算得好細緻,非常盡責?
唔算. 如果佢要計算, 那些所謂的適當的懲罰教訓根本就是小毛見大毛.

- -神雖然一直包容忍耐住人類既罪惡,但係終有一日神會再臨並施行審判,讓不信神的人放到火湖中,那時候愛是不是已止息了?
不是. 只是火湖那裏與愛隔絶了. 愛還是不止息的在新天新地中.
回復 16# 出位基督徒

答得好,恭喜晒!
你而家既思想已經非常完美,得以作神的僕人了!
神是愛出位基督徒 發表於 2011/3/1 23:00

愛是愛。

既然我們人類被「愛」感動,珍惜、響往的是「愛」;更誠實的,便是高舉、尊崇、讚美「愛」本身,而不是想象、投射一個宇宙意識者,以方便我們敬拜。「神」是古代科學前期人類創作出來的概念,好解釋宇宙的起源與運行。自啟蒙運動以降,人類經歷了理解宇宙的範式轉移,以自然機制理解宇宙,於是再用不著那個曾經對人類有很大貢獻的古老概念。「神」已光榮地完成了祂的歷史任務。

我是一個宗教自然主義者(Religious Naturalist)和宗教人文主義者(Religious Humanist),完全以自然科學的方法認識宇宙,同時追尋深度體會生命(此謂「宗教」也)。具體來說,是敬畏、感恩、讚美(宗教)奇妙的物理宇宙本身(自然主義),與及實踐「愛人如己」(人文主義)。我也欣賞耶穌的愛心與智慧,但不敢苟同新約《聖經》作者所創作圍繞著他的神話故事與神學理論,寧願更踏實地肯定、學習他的愛心與智慧本身。在這個意義上,我是耶穌的門徒(學生義)。盼望友善對話。
回復  E72

我睇開和合本, King James, 同埋漢語聖經栛會的新漢語譯本.

以上的詞語,聖經沒有重新定義, ...
出位基督徒 發表於 2011/3/4 08:17

如果你用King James, 也不用按原文啦!  你決定用邊過版本未?
在此我想問出位基督徒,你為什麼信耶穌,是為你們所說的盡諸般的義還是只為上天國?
我覺得信耶教最重要是學懂得愛、包容和自我犠牲。
高級模式 | 發新話題
換一個