返回列表 回覆 發帖

神叫您去死您又唔去?

原來,真係有人會去嘅!

【明報專訊】法國一名數學教師疑因經受不起學生與家長對其嚴厲教學方法的非議,周四在任教中學的操場引火自焚,校內師生目擊事件奔往搶救,該名老師用直升機送往鄰近城市的專科急救,但傷重不治。
自焚的44歲女教師任教於法國南部貝濟耶(Beziers)一所中學。她周四帶着一個四方形油罐上學,上完第一堂課後,在小休時段走到操場中央,拿汽油淋身後點火自焚。一名目擊學生道﹕「我見到她身體着火,雙手按着頭向前走。好些人想撲熄她身上的火,但她說﹕『不,不要理我,我不要幫助。神叫我這樣做的。』有老師拿氈子覆蓋她,她的衣服燒熔了。」
自焚的老師事後由直升機送院搶救。法新社引述醫院消息指,她全身95%皮膚三級燒傷,「在這種情况下根本不可能生還」。
小休到操場點火
這名老師任教的學校有3000名學生、280位教師。周三,她與學生開會,希望與學生改善關係,但場面火爆。十日前她出席家長教師會時亦與家長們針鋒相對。她拒絕談論家長們關切的教學方法問題。
家長指趕有困難學生出班房
4名家長表示,這名教師拒絕幫助有學習困難的學生,寧願趕他們出班房,集中照顧學習能力較強的學生。有家長留意到她身上有不明緣故的割損和瘀傷。又有人說,她一年前曾患神經衰弱,而且與學校管理層關係欠佳。檢察官說,這名老師患有抑鬱,「這是一種絕望的行為……與罪案無關。」
事故後,校方決定當天停課,並成立危機小組跟進事件。家長和學生受訪稱,自焚教師與多名學生關係惡劣。法國教育部長已赴當地,了解事件和慰問師生。
http://hk.news.yahoo.com/%E6%B3% ... 7%AE-222036008.html
神唔叫你, 人人都會死哩
原來,真係有人會去嘅!

法國一名數學教師疑因經受不起學生與家長對其嚴厲教學方法的非議,周四在任教中學的操場引火自焚

沙文 發表於 2011/10/16 12:41

報導一開波就講左自殺原因哩

你有壓力, 我有壓力,
回復 3# beebeechan

非也。一開波係話「疑因」。到人之將死就吐真言:「神叫我這樣做的」
回復  beebeechan

到人之將死就吐真言:
沙文 發表於 2011/10/16 13:14

如果有個女人臨死前講了一句: 係沙文姦左我, 沾污了我
咁唔使審哩。。。人死前必吐真言
你。。。。。拉去打靶哩
懵丙
回復 5# beebeechan

神叫您去考加幫手傳福音您都唔制啦,係度貼下文您就勉強制啫

神叫您去考加幫手傳福音您都唔制啦,係度貼下文您就勉強制啫 ...
沙文 發表於 2011/10/16 13:22

你既語文病又發作哩, 你想翕乜春下揪?
乜考加?
回復 7# beebeechan

考核麥加吖嘛。考核一下當地何解須要您去幫手咯

考核麥加吖嘛。考核一下當地何解須要您去幫手咯
沙文 發表於 2011/10/16 13:33

我以為係考加拿大入藉試咋
入咗加拿大籍去麥加傳福音係穩陣些。中國政府多數會話您去麥加傳敖抵銀死,唔理您
Don't know where God is but the Devil is in the details
入咗加拿大籍去麥加傳福音係穩陣些。中國政府多數會話您去麥加傳敖抵銀死,唔理您 ...
沙文 發表於 2011/10/16 13:49

乜係「傳敖」?
入咗加拿大籍去麥加傳福音係穩陣些。中國政府多數會話您去麥加傳敖抵銀死,唔理您 ...
沙文 發表於 2011/10/16 13:49

沙地亞拉伯中國既外交關係, friend 過同加拿大
如果有個女人臨死前講了一句: 係沙文姦左我, 沾污了我
咁唔使審哩。。。人死前必吐真言
你。。。。。 ...
beebeechan 發表於 2011/10/16 13:17

充滿誠意一問,如果臨死時真係有把聲同你講:你是時候上天國了
作為神既子民應唔應該懷疑,同埋點樣判斷呢把聲係神定魔鬼?
作為神既子民應唔應該懷疑,同埋點樣判 ...
Guest from 203.168.208.x 發表於 2011/10/16 17:18

船到橋頭自然直,你亞媽都無教你洞房時如何破門,到時就識架哩。
Guest from 203.168.208.x 發表於 2011/10/16 17:18

其實唔使[臨死]時先聽到,你現在生吽吽都成日聽到架啵:天國近矣,快悔改哩。

咁咪即係天主在你臨死前最後一口氣先來串你?傻仔,俾左時間你悔改你唔聽,拿。。現在夠鐘,game over 哩,你衰硬哩。。咁呀?
天主做乜要串你呢?一世既時間都俾得你,亦唔差在俾多一分鐘你丫,等你斷哂氣先同你算帳。
咁咪即係天主在你臨死前最後一口氣先來串你?傻仔,俾左時間你悔改你唔聽,拿。。現在夠鐘,game over 哩 ...
beebeechan 發表於 2011/10/16 18:09

你既意思係天主唔會係你臨死既時候出現或者出聲??
咁文章女子果刻係精神病發作??
咁如果係你正正常常既時候,有把聲同你講:你是時候上天國了
作為神既子民應唔應該懷疑,同埋點樣判斷呢把聲係神定魔鬼?
咁如果係你正正常常既時候,有把聲同你講:你是時候上天國了
作為神既子民應唔應該懷疑,同埋點樣判斷呢把聲係 ...
Guest from 203.168.208.x 發表於 2011/10/16 20:01

有人打電話來話係你老荳, 加下係澳門輸左錢欠大耳窿八萬八, 快入錢救老荳哩......

你會唔會認得係老荳把聲?
你會唔會信老荳真係去左澳門衰左?
只有你認識你老荳, 一切就係講關係...
你同老荳關係密切, 認得佢把聲, 識佢為人, 係好難呃到你既

你同天主現在好陌生, 無乜關係, 咁你又真係好難判斷真偽囉.

我老荳都唔賭錢既, 無喇喇話佢去澳門衰左八萬幾? 分明流料哩!
天主平時叫我愛世人, 無喇喇叫我去斬人? 分明流料哩!....係咪?
有人打電話來話係你老荳, 加下係澳門輸左錢欠大耳窿八萬八, 快入錢救老荳哩......

你會唔會認得係老荳把 ...
beebeechan 發表於 2011/10/16 20:19

有道理
認識好多基督徒都唔識明辨是非
以為自己既想法就係神既想法
高級模式 | 發新話題
換一個