返回列表 回覆 發帖

[發問] 有雞先定有雞蛋先

請問,教友,前教友,你們是先信耶穌死後復活,然後信基督教。還是,先信基督教,然後再信耶穌死後復活?
我系经历过放复活节假期,先至聽到D神话故事的!
我系经历过放复活节假期,先至聽到D神话故事的!
ali 發表於 2011/10/24 17:45

你是因為要去拜山掃墓才知你有祖先。或是你知道有祖先所以清明節才去拜山?
quote:“你是因為要去拜山掃墓才知你有祖先。或是你知道有祖先所以清明節才去拜山?”

哎,唔记得添。不过系清明&重阳都去拜喔!咁到底有鸡先抑或有蛋先哩?
quote:
哎,唔记得添。不 ...
ali 發表於 2011/10/24 20:33

你對你自己十分不了解囉
人生太多事情要去记,有D野系咪必须要记住哩?就算不记得又是否代表十分不了解自己哩?记唔记得对上天堂与否有無关系哩?
记唔记得对上天堂与否有無关系哩?

ali 發表於 2011/10/24 22:41

你咁緊張上天堂做乜呢?

見你講開又彈個問題你諗諗:
人實在是為了上天堂而做好人, 定係
做了好人而上天堂呢?
quote:“人實在是為了上天堂而做好人, 定係
做了好人而上天堂呢?”

睇吓乜野人啦!
妳辈系赎罪上天堂。新教系信就上天堂,無需要做好人。就算杀人放火金腰带都可以上天堂!最紧要信,要十一奉献。
睇吓乜野人啦!
妳辈系赎罪上天堂。新教系信就上天堂,無需要做好人。就算杀人放火金腰带都可以上天堂!最紧要信,要十一奉献

ali 發表於 2011/10/25 10:43

哈。。。。傻膠
你唔鐘意呢個思想既, 可以唔信佢地(新教系教會)架喎。
你係咪忘記左你有選擇權架?
莫非你既奴性作怪, 令你人話乜你要收乜?

信仰是自由的, 若不認同, 更加唔好信, 轉身拜拜囉。
今時今日既香港, 仲會有人可以「逼」到人信架咩?
妳又以50步嚟笑100步嘅新教啦!我先無咁ON居。

quote:“。。。今時今日既香港, 仲會有人可以「逼」到人信架咩?”
D無知小朋友咪被D無知嘅父母「逼」到信教咯,唔通嗰小朋友有得选择咩?
D無知小朋友咪被D無知嘅父母「逼」到信教咯,唔通嗰小朋友有得选择咩?
...
ali 發表於 2011/10/25 12:01

你自己自摑一巴了。
你都識話小朋友係無知咯。
無知, 就不能作出選擇哩嘛, 所以由父母作主。

你呢個父母係咪咁樣俾個仔自由選擇, 佢想點踏單車都得?
quote:“。。。今時今日既香港, 仲會有人可以「逼」到人信架咩?”

前题妳系话:“。。。今時今日既香港, 仲會有人可以「逼」到人信架咩?”

唔该自修两件,我唔打女人!
唔该自修两件

ali 發表於 2011/10/25 21:52

乜係自修兩件? 語無倫次!
即系“你自己自摑两吓”明唔明?!
即系“你自己自摑两吓”明唔明?!
ali 發表於 2011/10/25 23:47

打兩炮呢...又係叫自修呀?
quote:"打兩炮呢...又係叫自修呀?"

乜水教妳架?边度乡下呀?顶笼叫人食自己!
高級模式 | 發新話題
換一個