返回列表 回覆 發帖

基督徒的問題希望各位解答

今日返教會發生左一件趣事
有個導屍係眾淫面前 引用了
聖經入面 上帝用亞當條肋骨
造左夏娃 跟住問題就來了
佢話所以男人係少左一條肋骨
OR 男比女少左一條肋骨
我立刻就質疑佢LA
佢立即話唔信你可以問下你個化學老師呀
(明顯佢 蝦我係文科生姐
大家可以提供一D確實的 証據証明他是白目嗎?同埋究竟邊個提出呢個白目的理論?
等我下次在眾淫面前 串返 佢呢個白目
把圣经的东西当成史实的,爱咋咋的

既然信圣经,何必信科学
回復 1# 基督徒

導屍係男定女?叫佢照張X光唔得咩?

古时西方国家的圣经读者包括解经者都不知道人体肋骨的确切数目是多少, 很多人相信男人比女人少了一根肋骨. 甚至世界古代史上最伟大的哲学家、科学家和教育家亚历士多德 (Aristotle) 就认为人体每侧有8 根肋骨. 这种不知肋骨有多少的状态在人类持续了大约3000多年. 直到1543年, 解剖学家维萨里(Andreas Vesalius) 通过研究发现, 人体每一侧有12 根肋骨, 共有24 根, 男女都一样. 结束了持续3000多年的关于人体肋骨数目和男女肋骨数目是否相等的争辩. 从创世纪提到人的肋骨到人们知道人体肋骨的确切数目, 花了3000多年时间.

牧师点解叫你问『物理学』老师而唔系『生物科』老师?!因为牧师自己系『盲信』!
試找一女基督徒互相摸摸看,說只是為了證實導屍的說話而做而已,別無他想。

假若她反抗並告上法庭,可以向法官說是為了驗證導屍亂翕的鬼話而作出的傻行為,並要求該導屍出庭認錯。

當然,假若她欣然接受,並示享受狀,你就自己執生喇。

以身試「肋」,係咪好橋呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回复5#
抽刀斷水

一個specimen唔能够代表一切,荣乜易嗰位女基督徒天生异品。应该多搵几嗰女基督徒嚟验吓,阿抽负责男基督徒D检验工作,而女嘅紧系由。。。
其實上帝用肋骨整女人很有啓發性。
男人有24條肋骨,所以應該有兩打老婆。基督教提倡一夫一妻係唔啱嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
大家可以提供一D確實的 証據証明他是白目嗎?同埋究竟邊個提出呢個白目的理論?
等我下次在眾淫面前 串返 佢呢個白目

基督徒 發表於 2011/10/30 20:20

人, 實在好多時都叻唔切.
無錯, 解剖男人女人數數他們肋骨, 數目是相同, , 係咪聖經就講錯野先?
唔一定係囉.

(1)
創世紀原文:
•  上主天主遂使人熟睡,當他睡著了,就取出了他的一根肋骨,再用肉補滿原處。
•  然後上主天主用那由人取來的肋骨,形成了一個女人,引她到人前,
•  遂說:「這才真是我的親骨肉,她應稱為「女人,」因為是由男人取出的。」

經文有說明亞當本來是有多少條肋骨咩?
經文只係話由亞當取走一條肋骨, 從來無講過亞當本來肋骨有多少,
(本來是25條, 取走一條, 現在是24條, 得唔得先????)

(2)
有人在意外中喪失了一肢, 那麼他的後代也是缺一肢的嗎?
不見得囉:

亞當失了一條肋骨, 所以他的後代也是人人少了一條骨?
這是甚麼邏輯?

你認為, 白目的會是誰呢?

(你不要自卑, 看回文, 與你一起白目的不止一人, 好多人陪你!)
有人在意外中喪失了一肢, 那麼他的後代也是缺一肢的嗎?
beebeechan 發表於 2011/10/30 06:50

有人在意外中喪失了一肢, 他的後代在意外中喪失了一肢, 咁就見得啦
黑起上黎有條路就係咁解
其實,造女人的過程,好明顯係揾笨嘅。

若果要用男人肋骨造女人;又唔見佢用狗公肋骨造狗乸?得閒劏開狗公狗乸各幾隻,睇下狗公是否恆常比狗乸多一條而且係單數肋骨,便知陳版友之狗噏
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 8# beebeechan

BBCHAN 真係好笑抽水都抽得唔靚 問題不在此
就當你岩 不過佢係講現代人WO 重9膽死叫人去問老師 你話係唔係傻
回復 3# 沙文

導屍係個男 已婚 佢老婆同佢一樣白目 唔聽人講 以為自已好勁
我們都忘了,放下也是種選擇
回復 12# 基督徒

教徒reasoning向來都係得啖笑啦。所以日本仔唔怕得罪佢就大快人心

http://twy.zhreader.com/2009/11/blog-post_9495.html
回復 13# 沙文

YES 佢地必殺 黑面
回復  沙文

導屍係個男 已婚 佢老婆同佢一樣白目 唔聽人講 以為自已好勁 ...
基督徒 發表於 2011/10/31 00:06

哦, 原來因為佢在眾人前串過你, 佢地以為自己勁.
這是你們人際間的問題, 不是宗教問題.
(你識多一點, 咪可以回串囉, 其實係好簡單唶)
其實,造女人的過程,好明顯係揾笨嘅。

若果要用男人肋骨造女人;又唔見佢用狗公肋骨造狗乸?
沙文 發表於 2011/10/30 23:22

天主特別愛世人嘛.

天主造宇宙萬物都係用把口翕: 有光, 便有光,
有植物便有植物, 有各類生物各從其類, 便有幾千萬個生物種.

唯獨造人, 造男人女人時是用手造。
大師傅手造的工藝品幾時都係比用啤機級模造出來的矜貴。
回復 16# beebeechan

傻嘅,梗係聲控先進過要用手按制咖啦,您用過高級產品未咖?

佢造狗都成雙成對,狗公一造完就即刻有狗乸畀佢扑,唯獨是造人就一枝公,見佢谷精上腦先造隻乸,顯然就對人係零舍刻薄啦

回復 16# beebeechan

只不過對導屍 成日9UP理論 大部分都係假的 自已又唔去証實 就係到9UP出黎 我一話佢D野有問題
佢就係到串我 又話唔信你自已問下XXXLA OR 唔同學家有唔同理論姐 問佢邊個學家呀 佢講唔出仙搞笑 D人有白目會聽佢9UP
上梁不正 你故到有咩事LA 什樣的導屍 未有什樣的基督徒LO
回復 18# 基督徒

其實佢扮串啫,教徒例牌係咁,目的係唔想您繼續問。佢知道畀您再問落去,佢一定崩盤。所以就起哂kong,叫您去問呢個問嗰個,咁佢就唔會有即時危機啦嘛
回復  基督徒

其實佢扮串啫,教徒例牌係咁,目的係唔想您繼續問。佢知道畀您再問落去,佢一定崩盤。所以 ...
沙文 發表於 2011/10/31 13:01

喂。。。。咁我串你, 又唔見你會繼續問既?
高級模式 | 發新話題
換一個