返回列表 回覆 發帖

基督徒男朋友!佢話不可有婚前性行為,所以不肯掂我T^T

男朋友係基督徒!我沒有宗教信仰啲,
男友以前廿幾歲讀神學院!
但最後因心理狀況不能畢業做宣教士!
後來做左保險,之後30歲同一個屋企
過億身家女人結婚,個女人屋企係佛教徒,
但男朋友話當初同佢結婚最大原因因為想做上流社會人!
但結婚兩年後就出嚟係咁比錢玩女!
之後日日玩玩足三年,到佢三十五歲,
我做援交識左佢,果時我好細個,
然後就同佢拍拖了(他不是包我,我沒收錢的) 
當時佢有老婆,我有男朋友,
但好快我就同當時男朋友分左手!
但一齊左半年佢突然同老婆離婚!
又話同因為日日出去玩同老婆三年無性關係!
但之後佢無哂錢!仲欠下巨債!我都一直無離開佢!
我一直仲出錢幫補下佢!我地一齊嘅日子都一直有性關係!
但上年我地分開左半年,佢係果半年裏面又出反嚟玩女人!
但我同佢後來又復合!復合半年裏我地都有性關係!
但最近佢唔肯同我做!又話最近反左教會!
牧師要我地去做負導!又話我地係咁不健康的情況認識!
我真係唔鐘意人指指點點!唔想去做負導!
點解要向外人交代自己私生活!
但男友話想我同佢結婚就一定要去!
又話不可有婚前性行為!但我短期內一定不會和他結婚!

可能要三、四年後!但我自己都有性需要架!

我次想錫佢都推開我!我好難受!

同真係唔想做咩負導!

其實本來對基督教都幾ok, 但而家覺得基督徒好似好煩!
首先,因為我成日形住係我破壞佢家庭!所以我覺得只有可以佢講分手,所以我都唔敢同佢講分手!怕傷害佢!

佢又話當初因為前妻係佛教所以離婚!同又因為前妻好惡!所以佢一定逼我信教!
我覺得呢啲嘢無得逼!係機緣架喎!佢咁樣我好反感!

你地覺得我男友係一個點嘅基督徒?我又應該點做呢?

上面改反少少!係佢前妻提出離婚先!
但佢話如果無我都唔會應承簽字!
但我當時半隻字都無叫佢離!
佢離完我先知!
佢令到我覺得要負好大責任!所以我都不敢提出分手

我覺得通常有心理病的人先會要宗教來治病!
但我男友又話基督係神的嘢!
唔係宗教!係事實總之要信
我覺得好煩!又話以前聽見主的聲音,
救左當時心臟病發的佢!
但呢d嘢係緣份!
我未有呢個緣份住,逼唔來!

我最後點解神織人員要問我罪!
我知我係罪人!但我覺得向主認罪咪得!
神織人員都係世人啫!佢地都係罪人!
我真係唔想向佢地交代!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼
你覺得他還愛你嗎?

我感覺好像他是借基督教來撇你咁囉。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
男女角色调换嘅故事就有聽過,以上Lee篇就真系第一次!
佢話一係我即刻同佢結婚!
但我不想比佢控制思想!
50 字節以內
如果係他想飛我真係感謝主了
我就係因為責任問題不敢開口講先!
啲基基真係好煩!之前識兩個基基男仔都係勁煩
如真係同呢個分左手都不敢再找基基拍拖
50 字節以內
教徒好興一句「交托」,你怕有咩責任喎?佢都有「上帝」啦,駛乜驚。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
言下之意只有责任而没有爱了。。。
金大小姐,你好!
就妳所講與男友的種種,我想問題核心不單只是應否有「婚前性行為」,而是妳男友的內心矛盾。

妳說他曾經唸神學,即是他已不是第一天當基督徒,那麼他對聖經要求信徒的種種標準 (不單只是性方面) 應該早就明瞭才對。但你說他未能成為宣教士之後的種種行為 (包括為錢結婚、玩女等等),別說基督徒,就算根據一般社會道德標準,實在也颇為踩界...用「屬靈」一點的說法,他當時已經「屬了世界」或「給魔鬼迷惑,如羊走迷了」。那麼,為什麼他在多年後經歷了這麼多,卻忽然興起重回教會的念頭?又套句「屬靈」話,他「回轉」了,希望藉著重返教會及重新「守戒」(包括拒絕婚前性行為),為自己「贖罪」。而站於人性的立場,我認為他此舉是希望重新建立自我價值,市儈一點的說法,就是希望為自己「洗底」。

妳說妳有性需要,想想妳的男友過去在性方面如此活躍,難道他的性需要會因為重返教會而自動消失嗎?可是他情願否定自己的需要,也要堅守所謂的「戒條」,為什麼?人大了,經歷多了,往往最懷緬的,反而是年少時的情懷...我想,他要的可能是重拾當神學生時代的「那些年」的純真感覺,或許他認為重溫昔日美好,今天他要面對的問題(欠債、婚姻失敗等等)都自然會得到解決。又或許,他潛意識地認為如果他再次向上主「交心」,便可換回上主將他所有問題迎刃而解。

輔導本身並無先將被輔導者看為有罪;如果你抱著「神職人員一定會將我看為有罪」的心態去接受輔導,當然會未輔導先抗拒。這麼多年都過去了,如果你還想與男友一起,不妨試試跟他返教會,做輔導,了解他心裡到底什麼葫蘆賣什麼藥也好啊...不過,如果你一直也是想跟他分手,那麼為何又怕不好意思?離婚是他的決定,妳不用覺得欠了他,何況,這些年,錢、人、跟時間你都給他了,就算欠什麼,也還清了吧?

我自己的看法是,如果妳愛一個人,總應該給他one more chance,可能這想法太天真,不過人生苦短,one more chance換來可能是多一次傷心,不過如果放棄自己所愛,可能要承受的痛苦會是一生一世...
話多了,希望妳別介意,以上都只是希望跟妳分享一下個人感受吧。

因為我覺得自己已經負出了咁多!
他還要求真高!
可能佢真係覺得佢自己搵唔到一個條件好過我掛!
所以每次死都不肯放棄我!
我成日有同佢講點解佢唔搵反個基督徒同正經人家拍拖呢?!
我對佢負出真的有點累了!
我要養屋企又要養佢,負擔好大!
本來覺得錢都係其次!
但而家又為宗教問題嗌交!
又無左最親密的關係!
所以覺得佢真係無樣適合我!
50 字節以內
他没有工作吗?还要你去养?
所以覺得佢真係無樣適合我!
金大小姐 發表於 2011/12/16 18:21

佢無左你會唔會餓死架?

上面我有講到佢欠下巨債!
每月份糧都用來還債!
佢話之前我同佢分開左半年果時
衫袋得反幾十蚊,
但祈下禱又比佢搵到屋企啲櫃有幾百蚊
我諗佢有主唔會餓死掛!
唔通佢個主派我嚟救佢!
但咁樣就變左係我嘅不幸
50 字節以內
男人有性需要是一定的,你又有,甘真係,佢又唔肯,甘真係。
你又無咩錢,他又一身債。

其實你想問咩姐????
道可道,非常道。名可名,非常名。
回復 14# 啤酒狂人

如果不是他我也會草到唔少錢,因為呢個係有關基督教嘅網我都想上嚟同大家傾下我男友呢啲個案
不過上面果位Jennifer,已經好好咁解答左我問題,所以以家我第一步先遠佢先

回復 9# Jennifer

多謝,你答得好好,多謝你意見,答得好專業咁^^所以我諗他不是我理想對象!
我要諗辦法慢慢疏遠佢

金大小姐,別客氣,希望我們在這裡能給妳一點支持

我倒好奇,假如妳決定開始疏遠男友,他會有何反應?他到底會捨不得妳的「人」或是「錢」多一些?或許,他將要給的反應,正正可以看出他到底是否真心回轉當個乖乖的基督徒吧...無論如何,記著「好來好去」,走要灑脫,但小心別傷了他,因為受情傷的男人會幹出什麼危險事,報紙新聞都看太多了...假如他捨不得妳的「錢」多一點,那就更要小心呢...總之妳小心保重吧!

回復 17# Jennifer

我也不知道,可能又話因為我離開佢,佢又重複地去放縱自己掛!
知唔知當初佢點解做唔到宣教士!
因為佢在考試其間因當時教會認識嘅女朋友同佢提出分手!之後佢自殺!
所以見心理不過關!畢業唔到做宣教士!
所以我都怕左佢,諗住不知不覺咁疏遠佢!
如果直接講佢一定發神經!
我覺得他是貪心的!又想要錢,又要外表好的女仔,又想要神!
但佢又睇不上教會的姊妹!

多謝你每次都咁認真去答我,感激

嘿嘿嘿,Jennifer小姐都說了!

你就放棄那條畜生轉跟隨我巴!

他又看不上教會的姊妹!可見你一定是個美人,因為那些窩在教會的女人我也看不上!

我家又大又舒服,而且講到任何需求上的事我都不會輸淫魔陳冠希 !我老實說,他是我三年前在台北收的徒弟呢!
這位小姐你好,以我個人男性心理角度來看,你只要超級主動地勾引他摸他,他就會引不住
我只是說實話
高級模式 | 發新話題
換一個