返回列表 回覆 發帖

法翁興訟求脫離天主教

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=16031150

法國 71歲老翁勒布維耶( Rene LeBouvier)是天主教徒,但因受自由思想影響,加上神職人員頻爆性醜聞、教宗(圖)又反對用安全套防愛滋,令他不再相信有神,要求教會宣佈他的洗禮無效以脫離教會,教會拒絕,他告上法庭,這是首宗同類案件。
英國《每日郵報》

為甚麼由頭至尾你也不敢表達你對此事的意見?
是否想先看看壇上吹甚麼風先哩?
看風駛艃!

我比較有興趣的是你點睇?

若是有意見, 真係唔怕講出來架啵!
我好想知道教會為何要拒絕?是否害怕此先例一開,賬面信徒人數就會急劇下降?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回復 2# beebeechan

您有興趣聽啫,但版友未必有興趣講。
即如,您都有興趣聽夭主對此事有乜愚見,但總唔見佢會開聲。
任您禀神禀幾多次「若是有意見, 真係唔怕講出來架啵!」都冇用嘅嘛。不論係您自己禀神,或是恭請聖人代禱,都係冇偈
我好想知道教會為何要拒絕?是否害怕此先例一開,賬面信徒人數就會急劇下降? ...
抽刀斷水 發表於 2012/2/1 12:26

您有興趣聽啫,但版友未必有興趣講。
回復 2# beebeechan
想知道老翁的想法
也想知教會拒絕的原因
亦想知在當地是如看待此事~~~等等等等

記錄一個事件,不需有個人意見
回復 5# beebeechan

您又錯喎。作為抽水的版友,我就頗有興趣講。
回復  beebeechan
想知道老翁的想法
也想知教會拒絕的原因
亦想知在當地是如看待此事~~~等等等等

記錄一 ...
www 發表於 2012/2/2 07:21

給你個比喻....
你入了蜜蜂中學讀書....畢業哩..
日後, 你好唔滿意呢間蜜蜂中學.....d女生唔靚, 成績唔好, 校長樣衰.......whatever...
你可唔可以叫校長取消你當年入學的紀錄? 當無收過你呢個學生呢?
你今日可以見到蜜蜂中學老師學生校長都媽叉佢地, 但你不能改變當年你曾入讀的事實.

況且, 紀錄是學校的產物, 你無權要求他人怎樣處置他的產物.

教會保留的只是一片紀錄, 某年某月某日替某人施洗.
此人現在再是不是教徒, 都不能改變某年某月某日發生過既事.
回復 3# 抽刀斷水

姣婆版友唔守得寡,結果都係有興趣講

我都給你個比喻....

其實真相係咁嘅:
您結婚,就去教會。
但係,離婚就唔係去教會。因為教會冇權决定離婚案。所以離婚就要去法庭

離教亦係一樣,講就講到好巴屎閉,其實教會的權柄很有限,無權處理離教事宜。絕非因為您無權要求怎樣處置他的產物,事實上就算您要求保留您的入教記錄但另外issue離教證,都唔係間間教會有部門負責處理此等事項。

所以,離教就由離教者之家負責,最為方便、恰當。
咁我地應該向教會索取教徒名錄,以便核對究竟意欲離教人士,究竟有無曾經入教。

(不過教會真係唔鬼理我地)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回復  抽刀斷水
離教亦係一樣,講就講到好巴屎閉,其實教會的權柄很有限,無權處理離教事宜。絕非因為您無權要求怎樣處置他的產物,事實上就算您要求保留您的入教記錄但另外issue離教證,都唔係間間教會有部門負責處理此等事項。

沙文 發表於 2012/2/3 06:12

日後你要離婚係你既事,
教會既記錄就係錄低了某年某日某某與某某曾在這裡舉行婚配聖事的事實.
你不能, 也無權抺去.
咁我地應該向教會索取教徒名錄,以便核對究竟意欲離教人士,究竟有無曾經入教。

(不過教會真係唔鬼理我地 ...
抽刀斷水 發表於 2012/2/3 12:20

若教都未入, 離乜教?
無厘邏輯!
回復 12# beebeechan

有D case 好似你咁:曾經對住個十字架碎碎念,就自以為係教徒,點知原來不瞭解教義,不明白三位一體,教會名冊無其名,即係假教徒啦,咁如果我地畀佢離教,咪變左假離教?假離教即真信徒也,我地先無咁笨幫教會手增加教徒呢。
您咨詢一下扭計師爺,一定有橋出到畀您嘅。係一些不了解夭主教教義版友就以為實唔得啫。
您揾人任命您做主教,就可以由聖教會發official批文脫離凡帝肛(或者淨係觀禮都有希望0架):

中共任命主教 遭梵蒂岡教廷逐出教會
由於教廷將中國自行任命的主教逐出教會,而中國官方教會也揚言要繼續違抗教宗本篤十六世(Pope Benedict XVI),造成中梵關系越來越緊張。
中共6月29日在另7名教廷認可主教出席下,單方面任命雷世銀神父為主教。梵蒂岡表示,此舉不具正當性,在4日證實將雷世銀逐出教會。
梵蒂岡發言人龍巴迪(Federico Lombardi)表示,出席的7名主教「讓自己面臨嚴厲教規制裁」,甚至可能遭逐出教會。不過龍巴迪告訴法新社,一切還有轉圜餘地。
教廷先前發布聲明指出:「如果中國教會想要成為天主教教會,就必須尊重教廷的教義與教規。」
教廷與其他共產國家都有達成暫定協議,但一直無法與中國產生共識。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 14# 沙文

咁樣搞極都係中國地區咋喎,有無一啲全球化既解決方案呀?
回復 15# 抽刀斷水

唔一定局限於中國,您在煩蒂肛登報紙任命陳版友做主教都得格,
回復  beebeechan
教會名冊無其名,即係假教徒啦

抽刀斷水 發表於 2012/2/3 22:54

在教會無領洗記錄的, 當然不算是教徒.
是否錯了?信了就是教徒,不是受洗就是教徒!
無領洗不是教會會友,不影響教徒身份!
是否錯了?信了就是教徒,不是受洗就是教徒!
無領洗不是教會會友,不影響教徒身份! ...
Guest from 119.247.51.x 發表於 2012/2/6 22:30

你估係佛教咩, 「想」信佛便自稱佛子?
有這個才是叫教友, 你明未?
您咨詢一下扭計師爺,一定有橋出到畀您嘅。係一些不了解夭主教教義版友就以為實唔得啫。
您揾人任命您做主教,就可以由聖教會發official批文脫離凡帝肛(或者淨係觀禮都有希望0架)
沙文 發表於 2012/2/4 00:27

錯喇
中國天主教教會不屬於梵蒂岡
是自己成立的
裏面既教徒都喺自己受洗入教
主教是自己任命既
不是梵蒂岡的信徒,梵蒂岡沒資格批人地離教
話中國天主教教屬於梵蒂岡
beebeechan 會話你 無厘邏輯架

若教都未入, 離乜教?
無厘邏輯!
beebeechan 發表於 2012/2/3 12:52

beebeechan 話有這個才是教友嘛

你估係佛教咩, 「想」信佛便自稱佛子?
有這個才是叫教友, 你明未?

beebeechan 發表於 2012/2/6 22:42

在教會無領洗記錄的, 當然不算是教徒.
beebeechan 發表於 2012/2/5 05:36
高級模式 | 發新話題
換一個