返回列表 回覆 發帖

離教者不信神, 咁鬼魂或靈魂又點去解釋呢?

我因唔係好信聖經內容所以最后離左教,其他宗教的神我亦唔信!
但我信有鬼魂存在的,我係唔係好矛盾???!!!
無神可以有鬼,無矛盾丫,除非你當神又係佢、鬼又係佢囉。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
如有鬼但冇神, 個世界咪好險惡?
而且問題又更加復雜, 解釋唔到鬼是甚麼!
有說見過鬼就怕黑!
你是否見過?
沒有信仰的人,對鬼神之說當無稽!
若信有鬼不信有神,地球仍是這樣轉動!
當然信有鬼,也自然知道有另一種正氣存在,這就是神!
回復 3# coffeedog

咁你依家係咪覺得個世界好簡單、好和平?
回復  coffeedog

咁你依家係咪覺得個世界好簡單、好和平?
抽刀斷水 發表於 2012/2/22 20:16

咁你依家係咪覺得個世界好邪惡?
(乜咁幫手宣講聖經呀?)
回復 1# coffeedog

您捉一隻鬼黎研究下,研究完就不但有解釋,連諾貝爾都攞埋啦
回復  coffeedog

您捉一隻鬼黎研究下,研究完就不但有解釋,連諾貝爾都攞埋啦 ...
沙文 發表於 2012/2/23 09:12

捉到隻咸濕鬼
有說見過鬼就怕黑!
你是否見過?
沒有信仰的人,對鬼神之說當無稽!
若信有鬼不信有神,地球仍是這樣轉動 ...
Guest from 119.247.51.x 發表於 2012/2/22 18:38

我冇直接見過鬼, 但經歷過些小事情間接知道他們存在!
冇信仰又唔一定覺得鬼是無稽, 只是人類還未知這是甚麼就比個''鬼''名佢!
那鬼一定是邪惡的嗎??
我有保留
沒有基督教之神
可能有中國之神 可能有日本之神
靈魂不一定是要依賴宗教解釋
相反
我們信的現世
是否一個好人

就好像是命交付你的一切工具資源
卻沒有吩咐你到什麼地方如何做
要知道 只有過程 沒有原因的事物 都是虛無
要知道 命並不是虛無 混沌
把一塊小石頭投入大海 不一家改變整個大海
只是引起了小小的漣漪
可能終有一天變成驚濤駭浪 或者淹沒一切的海嘯也說不定

這才是生命意義
對付那些蠢人 就絕對不可以跟他們說真話 必須要用宗教形式來催眠他們 使他們覺得所做的事都是對的 所以“因信稱義“只不過是個口號,跟“阿彌陀佛“其實是一樣的
回復 10# 孔雀
''那鬼一定是邪惡的嗎??''
咁又冇話一定,但總有些是對人不好的!正如人有好有壞而要用法律去制裁一樣,因而聯想到有邪必有正,有鬼...可能亦有神!
''靈魂不一定是要依賴宗教解釋''
冇乜所為,宗教又好科學又好,都是一個名詞,解釋到就得,但而家就係用乜都解釋唔到,希望將來可以啦!
''把一塊小石頭投入大海...........''
你想講蝴蝶效應?我都認同這世界連昆蟲都有意義同目的去生存,何況人類!
回復  孔雀
''那鬼一定是邪惡的嗎??''
咁又冇話一定,但總有些是對人不好的!正如人有好有壞而要用法律去制 ...
coffeedog 發表於 23-2-2012 13:41

鬼有好鬼有邪鬼
神有好神有邪神

法律??
從來自有強者是自稱正義 立下法律
神也好魔也好
能贏到對方 就是自稱神 自稱正義的人
這個腐敗的世界沒有正義沒有邪惡
只有強者才能生存下去
生存下去的人就是正義

可能到最後真正歷史是魔才是愛著世人的[神]
而自稱[神]的人卻是最終之魔
回復 12# 孔雀
你ge回覆.....我都認同!
我都有諗過點去界定正邪美醜之分,但就冇好刻意咁諗!令我想起老子有一首詩係講完本就沒有醜陋這東西的,只因美麗出現左!好多野就自然變為醜陋!
我出這個帖都係因我離了我本來的信仰而有d心理唔平衡啫!!!
回復  孔雀
你ge回覆.....我都認同!
我都有諗過點去界定正邪美醜之分,但就冇好刻意咁諗!令我想起老子有一 ...
coffeedog 發表於 23-2-2012 15:01

放心
背叛自稱
異國唯一真神的人
不止你一個而已
至少我也是
若有相信鬼存在。一定經歷過。
我們也有這經歷!小心!
見鬼的人不是一件好事!
高級模式 | 發新話題
換一個