返回列表 回覆 發帖

娟妹被教友騙百萬

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20120719/16526394

早前病逝的羅慧娟在其40分鐘的最後見證片段中,透露曾遭好友呃錢,有指該人是娟妹相識十多年的教友,游說娟妹幫她買基金,結果令娟妹投資的過百萬血汗錢一去冇回頭,該教友聲稱自己亦患有情緒病需錢治療,有心拖數,最終娟妹去世都未能收取欠款。

陳法蓉失150萬
據知陳法蓉和鄧萃雯同樣受騙,陳法蓉的金額還超過150萬,雯女被騙約50萬,不過雯女夠硬淨可取回全部錢。記者就此事向陳法蓉查證,但未獲回覆。

撰文:丁寧

抽按:騙人的肯定不是真正教徒啦。
我買十手滙豐, 蝕左一半, 係咪可以話匯豐騙錢?
証卷交易所騙錢?
提供網上股票服務的銀行騙錢?
抽按:騙人的肯定不是真正教徒啦
..
抽刀斷水 發表於 2012/7/19 21:01

當然哩...
教會從來都是有些人來搵著數的地方,
賣保險, 基金, 層壓推銷的黃金地方.
仲有, 是年青人溝女溝仔
對極,教會內沒有教徒,教徒都往外面跑。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
對極,教會內沒有教徒,教徒都往外面跑。
抽刀斷水 發表於 2012/7/20 10:54

教會內沒有真教徒,好笑。
quote:"抽按:騙人的肯定不是真正教徒啦。"

真正教徒是不骗人的,只骗钱!
quote:“我買十手滙豐, 蝕左一半, 係咪可以話匯豐騙錢?
証卷交易所騙錢?
提供網上股票服務的銀行騙錢?”

乜你。。仲咁单纯架!?
依家香港地不少父母, 個仔 HKDSE 肥佬, 成績唔夠分報大學, 唔會諗下係個仔不夠用功, 只係諗係人改錯卷, 計錯分!!
查卷查卷!!!
買股票同去澳门赌场差不多;妳输钱,别人赢钱。可能妳死蠢,但妳大可以话人地骗妳钱。當然妳唔赌咪可以避免咯!若果娟妹唔去信教,唔好以为基督徒都是诚实的,唔将钱给那基督徒做投资,咪無Lee嗰问题咯!不过唔紧要啦,反正上到天堂(假如真系有嘅话)乜都唔驶担心。耶和华會永远宠幸妳!
買股票同去澳门赌场差不多;妳输钱,别人赢钱。可能妳死蠢,但妳大可以话人地骗妳钱。當然妳唔赌咪可以避免 ...
ali 發表於 2012/7/22 15:17

咁即係投資輸左錢, 唔關信教事。
將錢交俾非基督徒投資經紀, 便不是騙耶?
非基督徒嘅投資經紀呃你钱系天经地义,但基督徒应该好单纯、好老实架嘛。乜唔系咩?!咁即系话基与非基都一样咁衰格啦, 都应该一齐下地狱!
基督徒被基督徒從道德高地拉下了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
基督徒被基督徒從道德高地拉下了。
抽刀斷水 發表於 2012/7/24 12:37

根本基督教信仰就不在乎道德不道德,啲基督徒偏偏就要死人霸生地。
非基督徒嘅投資經紀呃你钱系天经地义,但基督徒应该好单纯、好老实架嘛。乜唔系咩?!咁即系话基与非基都一 ...
ali 發表於 2012/7/23 23:07

投資經紀只是售賣投資產品的中間人, 要騙的, 都是投資產品的營運者。
你在藥房買了一隻新藥, 吃了有嚴重副作用, 反肚了, 你是去告藥廠還是藥房先?
根本基督教信仰就不在乎道德不道德,啲基督徒偏偏就要死人霸生地。
hellboy 發表於 2012/7/24 17:02

你這些是紅衛兵式的三反五反批鬥。
好低層次。
娟妹及其基督徒艺人朋友是被基督徒骗了钱, 所以问题不在药厂而是药房!妳明白个逻辑吗?
高級模式 | 發新話題
換一個