返回列表 回覆 發帖

亂認是離教者

在 shoutbox 節錄:

24/7 AmiHO: jame>>>>沒有人迫我上教會,只是被基督教學校洗腦,成為基基,結果我還是離教了
24/7 Jame.Pong: 好古怪,佢地叫聖體做聖餐,聖餐是麵包
24/7 Jame.Pong: 基督教D牧師佢地又冇
24/7 AmiHO: 普通基督教也叫聖餐啊,係比洗左禮的食的
24/7 AmiHO: 但我以前的教會不是麵包的,是無酵餅
24/7 lucky: 聖餐食類似餅,加葡萄水個d
24/7 lucky: 天主教咁得意既
24/7 Jame.Pong: 無酵餅是一塊圓形的嗎?
24/7 AmiHO: 無酵0既餅,葡萄汁,象徵耶穌的身體和血
24/7 Jame.Pong: 天主教都係
24/7 AmiHO: 無酵餅是一塊大圓形的餅
24/7 AmiHO: 要用牧師的手擘開佢 (如果佢隻手有手汗.....
24/7 Jame.Pong: 天主教大無酵餅不會給教友吃的
24/7 AmiHO: 但我教會的人真的會吃下去的
24/7 AmiHO: 不過係碎哂了

24/7 AmiHO: 我未洗過禮,所以唔知甚麼味道了

既然未洗過禮, 未入過教, 離甚麼的教?
新教可以因信稱義,決志即可成為基督徒,與天主教不同。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
耶穌都要正正式式地受洗, 咁你話係咪決志便可以代替?

當然, 同居而不結婚都可以做夫妻, 不過, 既然是愛對方, 為何不肯公開向人宣示明認, 給對方一個名份?
天主教在領洗前信徒要經過收錄禮和甄選禮, 也許相等基督教會的決志。 收錄禮和甄選禮不等同便已經成為教徒。
AmiHo只是幫幫我罷了,不要傷和氣
耶穌都要正正式式地受洗, 咁你話係咪決志便可以代替?
beebeechan 發表於 2012/7/25 12:22

你咪問下馬丁路德囉
新教可以因信稱義,決志即可成為基督徒,與天主教不同。
抽刀斷水 發表於 2012/7/25 10:16

咪臭喺,不嬲基督教都信因信稱義喺啦,beebeechan唔好咁啦。
本人懷疑beebeechan亂認天主教徒在先。煩請beebeechan先自貼洗禮證以正視聽,否則其他人大可不必與疑似亂認天主教徒之流糾纏下去。---- 一個只有號碼的監躉敬上
多謝傻瓜beebeechan咁注意我先!
你似乎都太唔了解基督教了!基督教只需要一個決志祈禱就可成為基督徒了
沒有天主教如此繁複入教手續呢!

記得參加教會的洗禮會的時候,每一個浸完水的教徒,會眾都向他/她說唔好同耶穌離婚呀!!
原來耶穌都多夫多妻喎!仲男女都岩添!!
如起身唸篇禱文就是基督徒, 咁基督教會既浸禮便變得是無意義的事了. (除非你是耶穌十字架右邊的那位強盜哩...環境不容許有領洗.)

男人都唔係講一句我愛你便是女人的合法丈夫.
沒有天主教如此繁複入教手續呢!
..
AmiHO 發表於 2012/7/25 20:10

因為入門聖事是一件認真的事, 不是衝口而出的話.
多謝傻瓜beebeechan咁注意我先!
你似乎都太唔了解基督教了!基督教只需要一個決志祈禱就可成為基督徒了
沒 ...
AmiHO 發表於 2012/7/25 20:10

若然決志便是基督徒了, 那為何人地又不准你品嚐聖餐呢?
係咪一d唔了解基督教既人, 以為「企起身」就做了「自己人」呢?
咪臭喺,不嬲基督教都信因信稱義喺啦,beebeechan唔好咁啦。
hellboy 發表於 2012/7/25 17:04

挑.....
外行人扮內行
「因信稱義」係咁用架咩?
AmiHo只是幫幫我罷了,不要傷和氣
Jame.Pong 發表於 2012/7/25 14:08

乜有傷和氣咩?

你咪問下馬丁路德囉。
抽刀斷水 發表於 2012/7/25 14:24

點解要問馬丁路德呢?
從你既引文中, 都說明了今日基督改革教提出的唯獨x , 唯獨 Y, 是出自馬丁路德之後的人。

1522年及1523年,慈運理分別發表了主張聖經為唯一權威的《始與終》及攻擊天主教會多種現象的《六十七條》,
..
抽刀斷水 發表於 2012/7/25 14:10
「因信稱義」係咁用架咩?
beebeechan 發表於 2012/7/25 22:01

你理解唔係咁用架咩?http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%A0%E4%BF%A1%E7%A8%B1%E7%BE%A9
你理解唔係咁用架咩?
抽刀斷水 發表於 2012/7/26 11:13

亞hellboy 講既因信稱義
是否與馬丁路德講的因信稱義同一樣先?

hellboy既因信稱義是走哂樣, 失了真的因信稱義理解。
我亦唔相信搵維基便可以幫你理解到這個神學上的問題。
這世上根本沒有正式的「離教」儀式及證明,嚴格來說,所有「離教者」都是「亂認」而已。

還有,beebeechan為什麼全部人都回覆,唯獨對在囚人士視而不見?

本人懷疑beebeechan亂認天主教徒在先。煩請beebeechan先自貼洗禮證以正視聽,否則其他人大可不必與疑似亂認 ...
Guest from 143.89.230.x 發表於 2012/7/25 18:01

耶穌都沒有歧視囚犯,那輪得到你?要不,就是被說中了 ---- beebeechan根本還沒有資格受洗,便來自認天主教徒。
回覆 17# beebeechan

你都係算吧啦。如果你真係咁了解咁buy,就轉左新教啦。
如起身唸篇禱文就是基督徒, 咁基督教會既浸禮便變得是無意義的事了. (除非你是耶穌十字架右邊的那位強盜哩. ...
beebeechan 發表於 2012/7/25 21:36

你唔信我的話,你就去下問基督教個d木屍問點為之算係基督徒啦!
高級模式 | 發新話題
換一個