返回列表 回覆 發帖

地球的年齡

強積金都要僱員, 僱主各供一份架哩

你會話僱主供得哩, 你唔使供架咩
beebeechan 發表於 2021/9/7 01:02

超!神啵?乜要別人分工一人一份既咩?
全世界因為迷信教不戴口罩不肯打針的牧師同教徒死得最多,表示你個神無能?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
covid 唔死得,唔係疫苗藥物醫生救咗你,
係時辰未到,壽數未盡,上邊放過你。 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 13:45

又話「天堂」好嘢,叫人去。怎會又變成「上邊放過你」,先唔俾你去。
    這是個什麼邏輯呢?
的確曾有某國總統曾說過不用怕新冠,信就會有神保佑。
那又好比有人說打了兩針後就無有怕,有保護罩,可以 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 16:46

既然信基督教可以上天堂,怕乜呢?
基督教徒想盡快上天堂,應該擁吻Covid 或變種患者,快些上去享受才對!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
又話「天堂」好嘢,叫人去。怎會又變成「上邊放過你」,先唔俾你去。
    這是個什麼邏輯呢? ...
旁觀者 2021/9/7 01:17 提交

創世紀第三章講咗哩
原祖犯罪後,人要在世上做到身水身汗,攰到飛起才有兩餐。
你都未捱完,咁快就想埋單?
查實在以為禱告就不用戴口罩打疫苗的是你。
beebeechan 發表於 2021/9/6 16:59

「你們奉我的名,無論求甚麼,我必成就,叫父因兒子得榮耀。」《約翰》14:13
    「若是你們中間有兩個人在地上、同心合意的求甚麼事,我在天上的父,必為他們成全。因為無論在那裏,有兩、三個人奉我的名聚會,那裏就有我在他們中間。」《馬太》18:19
    「禱告就不用戴口罩打疫苗」那是妖書的意思。
人要在世上做到身水身汗,攰到飛起才有兩餐。
你都未捱完,咁快就想埋單 ...
beebeechan 發表於 2021/9/7 01:26

為啥你唔去地盤義務搬磚搬瓦,做到過勞死,快啲上「天堂」?
你講到佢係咁世界仔, 識利用教會資源上位,
咁名成了, 又唔跳出教會既呢?
佢一生都留在教會內當神父喎。
...
beebeechan 2021/9/7 00:59 提交

諗到個宇宙大爆炸,並唔可以當飯食架大佬。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
諗到個宇宙大爆炸,並唔可以當飯食架大佬。
抽刀斷水 發表於 2021/9/7 08:00

愛因斯旦都話佢叻仔, 你慌無真銀搵?
仲使係修院清茶淡飯?

你搞咗呢個離教者之家就仲要年年籌錢呻窮, (連bitcoin 都唔識收)

同人唔同命

你話佢諗咗個臉書, 仲要去打份工開飯? 你有病?
我看衝突的位置在於:

- 如果祈禱有效,又何須戴口罩打biotec?
- 如果戴口罩打biotec有效,又何須 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/7 00:31

中國古語有云謀事在人成事在天,人類向天主祈禱而瓣瓣掂嘅只有兩個時期,就係亞當厄娃食果果之前,同埋以色列人出埃及過紅海直至成立王國之前呢段時間,食咗果果之後就要汗流浹背做嘢,有咗國王之後就以為自己好勁唔聽天主支笛。不過點都好,而家新約時期,天主耶穌基督嘅恩寵點樣運作法,反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。
愛因斯旦都話佢叻仔, 你慌無真銀搵?
仲使係修院清茶淡飯?
beebeechan 發表於 2021/9/7 08:29

或者佢同我一樣,諗唔到點可以利用宇宙大爆炸既諗法,實現財富自由啦。

又或者佢跳唔出comfort zone,所謂既清茶淡飯,其實係鐵飯碗、安樂茶飯。

地球現正流通既金錢同食物,實際同宇宙既起源無關架。
不過點都好,而家新約時期,天主耶穌基督嘅恩寵點樣運作法,反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/7 09:32

我地諗唔明又好,你地解唔通都好,我又唔會阻止你地繼續祈禱既,我只不過指出我所觀察到既衝突位啫。
以為自己好勁唔聽天主支笛

你有聽過「天主」話咩?
    「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記10:40》
    「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
    唔聽「天主」支笛,你可以見到自己下場,重發夢上「天堂」咁開胃?
    「你們因這一切的事,若不聽我,卻行事與我反對,我就要發烈怒,行事與你們反對。又因你們的罪,懲罰你們七次,並且你們要喫兒子的肉,也要喫女兒的肉。」《利未記》26:27
我地諗唔明又好,你地解唔通都好,我又唔會阻止你地繼續祈禱既,我只不過指出我所觀察到既衝突位啫 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/7 10:53

嗱,鬼拍後尾枕又一次自認反基喇!
逃出魔幻紀 2021/9/8 08:08 提交

哼,我以為我諗唔明,你就當我反基添。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
抽刀斷水 發表於 2021/9/8 08:12

你就似早年的香港電台, 製作的節目全部都係黃色既
然後個廣播處長就死撐係立埸中立
抽刀斷水 發表於 2021/9/8 08:12

我觀點:反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。
你回答:我地諗唔明又好,你地解唔通都好,我又唔會阻止你⋯⋯

唔係反基嘅人如果想搭訕就唔會話「我地諗唔明又好,你地……」,而應該咁講:「我雖然唔係反基,但係……」,或者「我都係基督徒,不過我都諗唔明……」
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/8 08:08

基督教徒離教之後,多數進入反基行列!
奇在基督教咁乞人憎?憎到不迷信即反?
看來基督教真是好教有限! !

.
中國古語有云謀事在人成事在天,人類向天主祈禱而瓣瓣掂嘅只有兩個時期,就係醛厄娃食果果之前,同埋以色列人出埃及過紅海直至成立王國之前呢段時間,食咗果果之後就要汗流浹背做嘢,有咗國王之後就以為自己好勁唔聽天主支笛。不過點都好,而家新約時期,天主耶穌基督嘅恩寵點樣運作法,反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。

你又揭你個天主的瘡疤啦?
而且你又向你個天主(或本性經)再踩多一腳?

1 # “就係醛厄娃食果果之前” 是未有人類,‘性經’不是已經介紹了厄娃是第二個人類嗎?
2 #  “以色列人”出埃及過紅海 :是以色列人,不氏代表全人類!

究竟是你個天主語無倫次吖?或是你在代表你個天主語無倫次呢?

.

我觀點:反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/8 13:35

反邪者真係諗一千年都唔明,點會信移鼠就會有「神蹟」跟隨?
    邪徒企係大炮面前俾反邪者開一炮,不就證明邪徒可以「永遠不見死」?
    邪徒可以移山倒海。將銀行金庫裏面嘅金條搬曬出來分俾窮人,不就證明了嗎?
    邪徒唔怕踐踏蠍子和蛇。放堆五步蛇、黑曼巴蛇、太攀蛇俾邪徒踩,不就證明了嗎?
    反邪者真係諗極都唔明,咁容易就能證明邪徒能行「神蹟」嘅事,點解你總唔肯出頭證明呢?
高級模式 | 發新話題
換一個